Pepa Nos: Němci rozpoutali dvě světové války, možná rozpoutají i třetí. Merkelová je reinkarnací Hitlera. Spolu s Francouzi se k nám chovají jako za Protektorátu. A volby může vyhrát Okamura

29.09.2017 8:17

ROZHOVOR „Před rokem 1989 jsme sice žili v totalitě, ale dnes v ní žijeme taky. Němci a Francouzi se k nám, Čechům, totiž chovají úplně stejně, jako za německého Protektorátu Böhmen und Mähren,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz bývalý disident, písničkář a učitel jógy Pepa Nos. „Koukají na nás skrze prsty, byli vždycky nafoukaní, byli vždycky nacionalisté! Já bych až skoro souhlasil s Petrem Cibulkou, protože jde skutečně o jakousi ´sovětizaci´ Evropské unie. Jde o to udělat z Evropy něco podobného někdejšímu Sovětskému svazu, kde všichni budeme mít omezenou suverenitu,“ zamýšlí se Nos nad tématem socialismus versus kapitalismus.

Pepa Nos: Němci rozpoutali dvě světové války, možná rozpoutají i třetí. Merkelová je reinkarnací Hitlera. Spolu s Francouzi se k nám chovají jako za Protektorátu. A volby může vyhrát Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pepa Nos

Jak se díváte s odstupem několika let na dobu socialismu? Někteří lidé totiž tvrdí, že před rokem 1989 bylo rozhodně líp. Zejména lidé nad padesát let upozorňují na to, že bují korupce, je prý téměř nemožné vymoci si právo. Stěžují si také na to, že se necítí bezpečně tak jako dřív. Mají pravdu?

Před rokem 1989 jsme žili v totalitě, s níž si každý člověk musel umět nějak poradit. Dnes v ní ale žijeme taky a musíme si opět umět poradit. Byl jsem ráno nakoupit v Kauflandu a tam bylo máslo za 56 korun. A to je ta totalita, o níž hovořím! Přesněji řečeno jde o diktát obchodních řetězců, protože ty jsou převážně v rukách Němců. Ale je vcelku logické, že lidi dnes srovnávají druhy totality – Němci a Francouzi se k nám, Čechům, totiž chovají úplně stejně, jako za německého Protektorátu Böhmen und Mähren. Koukají na nás skrze prsty; Francouzi jsou navíc nafoukaní, ale oni byli vždycky nacionalisté! Já bych až skoro souhlasil s Petrem Cibulkou, protože jde skutečně v těchto dnech o jakousi ´sovětizaci´ Evropské unie. Jde o to udělat z Evropy něco podobného někdejšímu Sovětskému svazu, kde všichni budeme mít omezenou suverenitu, ale spíš de facto žádnou suverenitu, v níž jednotlivé státy a národy už nebudou mít prakticky žádnou svobodu. Z tohoto úhlu pohledu je jasné, že každý člověk, který poznal na vlastní kůži obě totality, pak srovnává, co ve které bylo dobré a co zlé.

Já jsem před pár dny přijel z jižní Kréty a to bych za minulé totality nemohl, to je pravda. Na druhou stranu jsou Řecko a jeho ostrovy poslední možností, kam já mohu na dovolenou vlastně jet. Všude jinde se totiž cítím být ohrožený politikou EU, která nehledí na obyčejného člověka a která z nás dělá pěšáky, s nimiž si bruselští úředníci pohybují, jak chtějí – leckdy i chaoticky a iracionálně a hloupě. Tam ani nelze mluvit o nějakých záměrech. V EU je to totiž o chaosu par excellence. Mimochodem, v řecké mytologii se první Bůh jmenoval „Chaos“, teprve pak vznikli další bohové...

Je ale logické, že lidi vzpomínají na to dobré z minulé totality a zošklivují si to, co jim nyní život ztrpčuje. A toho je hodně. Problém je, že kupa té ošklivosti se stále zvětšuje. Lidi prostě nejsou spokojení, nejsou šťastní a chtějí změnu.

Myslíte si, že něco pozitivního přinesly volby v Německu, kdy sice vyhrála Křesťanskodemokratická unie (CDU) Angely Merkelové, ale přitom překvapivý úspěch oslavila i krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD), která se stala třetí nejsilnější partají? Probudila se snad v Němcích nějaká nová vůle, anebo to tam jde stále stejným směrem?

Problém Němců je v tom, že vyvolali dvě světové války a je bohužel možné, že vyvolají i tu třetí, poněvadž to mají v povaze. Takže tam nebezpečí je. Merkelová je svým způsobem reinkarnací Adolfa Hitlera... Ať se na to koukáte z jakéhokoliv úhlu pohledu, tak ona jako bývalá agentka Stasi, čili agentka zločinného režimu, je v čele státu. A to je prostě obdoba Adolfa Hitlera. Proto tam to nebezpečí rozpoutání další války hrozí. Je velkým otazníkem, jak se to v Evropě bude vyvíjet dál. Jsem si ale jistý, že kdyby došlo k tomu nejhoršímu, tak že by Amerika do konfliktu nešla. Tedy v té první linii, protože Amerika je taky v totálním průšvihu a stává se z ní pomalu Říše zla podobně jako byl kdysi říší zla Sovětský svaz...

Podle mnohých politiků jsme hodně závislí na německé ekonomice. Jak se vyrovnat s tvrzením, že jsme kolonií Západu, protože nám nepatří ani český průmysl, ani banky?

Každá závislost je špatná a tedy i ta v ekonomice. To, že jsme si zničili průmysl, je špatné, to, že se tady skupuje voda nějakými francouzskými obchodníky s vodou, je také špatné. Špatné je i to, že třeba na Václaváku mnoho domů už nevlastní Češi. To ale znamená, že pomalu, ovšem jistě, začnou skupovat i nás jako osoby. Proto musí přijít změna, aby k tomu nedošlo!

Mnozí lidé poukazují na to, že po roce 1989 postupně zanikla celá řada do té doby prosperujících podniků, dovážíme zboží, které jsme si dříve uměli vyrobit nebo vypěstovat sami. Lze to nějak zvrátit?

Je nutné se vrátit do období, které panovalo na přelomu obou režimů, když končil komunistický a začínal nový režim. Jde o to, že ten bolševický režim začal pomalu pouštět soukromé podnikání, bylo tam už poměrně dost privátních ekonomických aktivit, které umožňoval. A tam bych viděl řešení... V tom přelomu se mělo striktně stanovit, za jakých podmínek se bude prodávat do zahraničních rukou... Kdyby se začala striktně rozlišovat pažravost nadnárodních koncernů, kde neuznávají existenci člověka jako takového a uznávají jen svoje kapsy a svou existenci a jsou opojeni pouze svou mocí, tak by ta cesta nebyla tak černá. Teď to vede jen k novému zotročování obyvatel Evropy. Musíme si ale říct, že takhle to dál nejde! Naprostým koncem by bylo, kdybychom umožnili ekonomickou islamizaci země. To by byl už konec všeho. Proto musejí přijít reformy, které by nás dovedly zpátky k onomu přelomu, který byl mezi ustupujícím socialismem a divokým kapitalismem a jenž by nastavil stavidla pažravosti mezi jednotlivými lidmi v ČR. Teď totiž existují miliardáři na jedné straně a na druhé lidé, kteří někdy nemají ani na chleba.

Jaká byla podle vás skutečná ekonomická a sociální situace v 80. letech? Prosperoval stát za socialismu nebo dnes?

Komunismus začal prosperovat poté, co se dostal Gorbačov k moci, což započalo v roce 1985. Totalita už nebyla tak hrozivá, byli jsme na tom lépe i po stránce svobody. Už ale bylo pozdě na nějaké dovedení k reálnému konci, neboť vlastně komunistický režim umožnil a způsobil svůj vlastní pád. To ale neznamená, že co se začalo dobře uplatňovat v praxi, tak by se mělo úplně opustit.

Anketa

Půjdete k parlamentním volbám?

98%
hlasovalo: 11655 lidí

Takže podle vás měl tenčeský socialismus" ve svém konci dobře našlápnuto?

Ano, už jsem řekl, že od roku 1985 se to uvolňovalo. Už v roce 1987 jsem osobně zažil časy, kdy to bylo skoro ideální – v té době jsem vyhrál kvůli svým písničkám i mnoho soudů. Na jaře 1989 jsem si dokonce zajel do Svobodné Evropy natočit pořad...

Pokud by tedy komunisté stavidla povolili víc, mohl socialistický stát jako zřízení vydržet?

Tady jde o problém karmy. Komunistický režim dospěl karmicky ke svému konci kvůli svým zločinům, kvůli vyvražďování lidí. Ve velkém se to odehrávalo v Rusku, nebo v Číně. Spousta lidí pak kvůli tomu chtěla zničit socialismus, tedy jakousi ideu rovnosti mezi lidmi. A teď mnohým dochází, že jsme kvůli tomu také o něco přišli - jenže je už pozdě bycha honit! Teď tady máme novou, agresivní a vražednou ideologii: „Já jsem muslim a ty mne musíš otrocky sloužit!" Teď jde o nové uspořádání světa! Proto mnoho lidí dnes rádo přiznává, že komunismus měl v základu ideologie rovnost mezi lidmi, a že bychom se k tomu měli nějakým způsobem znovu vrátit...

Vraťme se k původnímu tématu... Dnes si lidé stěžují hlavně na to, že v České republice jsou jedny z nejmenších mezd v zemích EU. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Jsme prostě vnímáni jako podřadný druh vzhledem k vládnoucí bruselské elitě. Dokonce i ti Češi, co se do útrob v EU dostanou, se nad námi brzy cítí být nadřazeni. Jsou to ti všelijací Štětinové a další. Myslí si, že jsou páni a my se jim musíme podřídit. Protože oni o nás rozhodují. Čili problém je v tom, že jsme se dostali na úroveň Böhmen und Mähren, ale tentokrát to není o Berlínu, ale o Bruselu, přitom to je zase sdělováno prostřednictvím Němců a taky Francouzů. To se ale musí změnit a reformovat!

Novinářka Saša Uhlová strávila půl roku manuální prací v místech, kde čeští pracovníci berou minimální mzdu. Popsala nevyhovující pracovní podmínky zaměstnanců v supermarketech, prádelnách či v potravinářských závodech, kde jsou lidé ubití a vyčerpaní. Jde o přehnané líčení, nebo žije podstatná část českých lidí skutečně tak bídně?

O tomto projektu vím. Je to svědectví o tom, jak se zachází s člověkem v Česku. V naší společnosti ale nejde jen o toto! Vezměte si situaci s utonutím Jana Třísky ve Vltavě. Kolem něj pluly parníky a když se jej rozhodli zachránit polští záchranáři, tak posádka parníku jim na to řekla, že se to nesmí, že by museli platit pokuty. Vycházely z nich ještě další nesmysly. Ale na tomto příkladu je vidět, jak hluboce, až na dno, klesly základní mezilidské záležitosti. Je to otřesný propad, ani za německé okupace snad nebyli Češi na sebe takto vzájemně odporně hnusní!

V souvislosti s články Saši Uhlové se ale objevily úvahy naznačující, že takto mizerně placení lidé si za své životy častokrát mohou sami, neboť u práce nepřemýšlejí, navíc nemají žádné ambice, nejsou snaživí a jsou líní. Dá se to takto chápat?

To je jen řeč a rétorika kavárenských povalečů. Jen ten, kdo nikdy nesáhl na ruční práci, se takto opovržlivě dokáže vyjadřovat na konto druhých. Jinak to vysvětlit nelze...

ODS v rámci volební kampaně srovnala průměrnou mzdu za minulého režimu a dnes a přepočítala, že kostka másla stála v dnešních relacích 93 Kč a vůz Škoda 105 půl milionu korun. Mnozí ale tvrdí, že to takto nelze porovnávat, že před rokem 1989 jsme měli zápornou daň z obratu na řadu potravin a bylo i symbolické nájemné. Do jaké míry se ceny „dnes a včera“ dají porovnávat?

Tyhle vypočítávky jsou jen manipulace s lidmi. Ale jsou daleko horší věci a to je přímá a sprostá lež. A ta se používá dnes mediálně naprosto běžně a to nejen mezi politiky ve volebním boji, ale i v každodenním vysílání televizí. Kejkle s čísly jsou oproti tomu jen slabým odvarem.

Volby do Sněmovny by podle aktuálního modelu společnosti CVVM vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO – získalo by bezmála 31 procenta hlasů, druhá ČSSD jen něco málo nad 13 procent a třetí KSČM 11 procent. O čem to svědčí? Myslíte si, že volby tak nakonec dopadnou?

Dopadnout to tak může, ale přece jen si myslím, že lidi budou volit ještě jinak. Může to dopadnout i tak, že vítězem voleb bude Tomio Okamura a jeho SPD. Já když jsem slyšel Hermana „Göringa“, jak Okamurovi říká, že chce šířit jen strach mezi lidmi, tak to už je opravdu peklo. KDU-ČSL se prokopává někam do pekla ze dna. To může ale znamenat také to, že KDU půjde totálně pryč a SPD se stane buďto druhou nejsilnější stranou, anebo bude vítězem voleb.

Která z politických stran podle vás před volbami jenom prázdně blábolí a která svět vidí reálně a reaguje i na to, co lidi pálí?

Realisté, Piráti, SPD, SPO – ti všichni mluví o věcech, které jsou důležité. Jako je třeba referendum pro vystoupení ČR z EU. Těch menších stran je ale víc, které hovoří otevřeně o tom, co by se v naší společnosti mělo změnit tak, aby se lidem opravdu žilo lépe. Dokonce i Cibulkova strana nestojí mimo. Těch sil, které mohou překonat hrůzu, která se na nás valí z Bruselu, je už dnes hodně. Intuice mi říká, že Brusel a jeho snahy nás opět uvrhnout do hluboké totality, tak ty už mají odzvoníno. I tahle vláda, co tu doteď byla, má odzvoníno! Ona taky měla totalitní tendence, a k moci se navíc dostala ozbrojenou akcí... Musí ale nastat něco nového. A ono nastane, na to já dám nos!

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…