Perný rok, ve kterém čeští policisté obstáli. Jejich prezident Tuhý nám vyprávěl o zátazích na migranty i nové taktice v ulicích. Lidé prý nemusí mít strach

26.12.2015 10:49

ROZHOVOR I policejnímu šéfovi, generálu Tomáši Tuhému, by se více líbilo, kdyby Evropská unie zavedla důslednější kontrolu schengenských hranic. Vítá novou koncepci české vlády na léta 2016 až 2020, která už počítá s některými bezpečnostními hrozbami, a proto se podle ní i navýší stav policistů o 4 tisíce mužů. Podle generálových slov budou už ochránci zákona proti nebezpečným pachatelům lépe vybaveni. Nově koncipované hlídky budou například disponovat dlouhými zbraněmi.

Perný rok, ve kterém čeští policisté obstáli. Jejich prezident Tuhý nám vyprávěl o zátazích na migranty i nové taktice v ulicích. Lidé prý nemusí mít strach
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Policejní prezident generál Tomáš Tuhý

Anketa

Ohodnoťte prezidenta Zemana za jeho působení v roce 2015. Jako ve škole.

91%
2%
3%
hlasovalo: 16211 lidí

Rok 2015 byl velmi bohatý na mimořádné, ale i přímo dramatické, politické události – migrační krize, zvýšená hrozba teroristických útoků, jak tato situace vůbec ovlivnila českou policii?

Pro Policii ČR byl rok 2015 skutečně výjimečný. Každé takové události policii jistým způsobem ovlivní. Už v minulosti jsme říkali, že musíme být připraveni na nové hrozby, které mohou nastat. Tento rok slova o nutnosti připravit se na nové bezpečnostní hrozby jen potvrdil. Dokument, zabývající se koncepcí rozvoje Policie ČR v letech 2016–2020, který už schválila česká vláda, právě s novými bezpečnostními riziky počítá.

Jak vy sám byste komentoval migrační krizi? Do Evropy se dostaly stovky tisíc lidí, o kterých údajně nic nevíme. Když se s odstupem podíváme na průběh krize, co lze považovat za úspěch v jednání Evropské unie v tomto kontextu, a v čem naopak evropské elity selhaly?

Migrační krize ukázala nutnost přeshraniční výměny informací. Čeští policisté jsou v tomto směru velmi iniciativní. Aktivně pracujeme s informacemi, vyměňujeme si je se zahraničními partnery, z mezinárodních systémů informace jak čerpáme, tak je tam i vkládáme. Migrační krize dále ukázala na nutnost větší a důslednější ochrany schengenského prostoru. Bude-li to potřeba, čeští policisté se do tohoto opatření budou nadále zapojovat. Pomohli jsme maďarským i slovinským kolegům a na začátku roku předpokládáme vyslání policistů do Makedonie.

Vedení EU stále neopustilo myšlenku tzv. uprchlických kvót, nejnověji se mají přerozdělovat imigranti z uprchlických táborů v Turecku do členských států Unie. Počítá se ve vedení naší policie s tím, že by v příštím roce došlo k rozsáhlejší ostraze uprchlických táborů?

Takzvané uprchlické kvóty jsou řešením, se kterým se vláda ČR neztotožňuje. I Policie ČR by se více přikláněla k systémovému řešení migrační krize, spočívajícímu především v důslednější kontrole vnějších schengenských hranic, i za předpokladu, že se na tomto opatření budeme podílet a nadále budeme vysílat policisty do zemí, kde bude jejich pomoc potřeba.

V případě, že vyvstane potřeba ochrany bezpečnosti občanů České republiky v souvislosti se zařízeními pro zajištění cizinců, i v tomto případě jsme připraveni úkoly Policie ČR plnit a bezpečí občanů zajistit.

V České republice, ale i v celoevropském kontextu se dalo pozorovat v souvislosti s narůstající vlnou běženců, jako by se část lidí odklonila od dosavadních elitních politiků typu Merkelové či Hollanda a přiklonila se k euroskeptickým a antiuprchlickým silám. Je to zdravý vývoj? Jde o reakci na konkrétní situaci, nebo na dlouhodobě neutěšený stav soužití menšin v Evropě s většinou? Může mít tato situace také vliv na zhoršení bezpečnostní situace v ČR, kdy se budou radikalizovat některé extremistické skupiny?

Víte, každá extrémní a mimořádná situace svým způsobem vede k nějaké reakci. To, zda nedochází k radikalizaci určitých skupin, musíme velmi pečlivě sledovat. Musíme veřejnosti předkládat dostatek objektivních informací, abychom tak ubírali prostor těm, kterým o objektivní náhled na věc až tak nejde.

Museli jste v letošním roce častěji zasahovat proti extremistům než v jiných letech? Mohl byste uvést některé příklady?

V tomto roce jsme se s některými prvky extremismu setkali, medializována byla například příprava útoku na vlak, tedy případ, který realizovali kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). S nenávistnými projevy jsme byli také konfrontováni v rámci některých demonstrací.

Byla tedy práce policie v letošním roce rizikovější? Jak ji například ovlivnil zmiňovaný utečenecký exodus? Museli jste například více zasahovat v regionech okolo českých hranic nebo v detenčních zařízeních?

Policie ČR se s nově nastalou situací po vypuknutí migrační krize musela vyrovnat. Do nelehké pozice byli postaveni policisté služby cizinecké policie. V neposlední řadě jsme také měli k dispozici stovky policistů z různých krajských ředitelství, kteří sloužili mimo své domovské útvary, ať už v pohraničí nebo v detenčních zařízeních. Každý z těchto policistů má mé uznání, jelikož bez jejich profesionálního přístupu a osobního nasazení by situace byla ještě složitější.

Už letos v létě se objevily v médiích informace, že policie a armáda bude společně nacvičovat zásahy na ochranu českých hranic. Protože je velmi pravděpodobné, že utečenecká vlna bude pokračovat i v příštím roce, zvláště v teplejších měsících, je česká policie na to připravena? Budou podobná cvičení pokračovat?

V roce 2015 jsme ve spolupráci s Armádou ČR a dalšími bezpečnostními sbory uskutečnili několik cvičení s tématem nácviku ochrany státních hranic, z nichž největší bylo cvičení s názvem „Sektor B“, kterého se na konci září zúčastnilo na 500 policistů a 300 vojáků Armády ČR. Cvičení se týkalo praktické realizace fiktivního rozhodnutí vlády ČR o znovuzavedení kontroly na státní hranici s Rakouskem. V současné době můžeme říci, že jsme na obdobné situace připraveni, i když případné zavedení kontrol na státní hranici by předpokládalo součinnost více bezpečnostních sborů a v neposlední řadě také zajištění materiálně-technického zázemí v oblasti státní hranice. Máme však připraveny plány, díky kterým by bylo možné na nastalou situaci reagovat v relativně krátké době.

Dojde s větším nebezpečím teroristických útoků a vůbec se zhoršením bezpečnostní situace v celé Evropě k navýšení stavu policistů? A konkrétně ve kterých složkách? Budou posíleny speciální zásahové týmy policie? Dostanete také v příštím roce vyšší finanční prostředky na technické i jiné vybavení? Budete mít možnost zlepšit výcvik svých lidí?

Již zmiňovaná koncepce rozvoje Policie ČR počítá v letech 2016–2020 s posílením personálních stavů policistů o 4 tisíce. K tomuto navýšení dojde napříč jednotlivými službami, tedy pořádková, dopravní i cizinecká policie a navýšení počtu policistů se dotkne i služby kriminální policie a vyšetřování. Posílena budou jak krajská policejní ředitelství, tak i specializované celorepublikové útvary. Samozřejmě je v rámci plánovaného personálního posílení myšleno i na finanční krytí nově nastoupených policistů, na jejich platy, výstroj, výzbroj i výcvik.

Hned na začátku roku 2016 nás také čeká podstatná změna v podobě převzetí policejního školství a vzdělávání. V průběhu roku mohla veřejnost zaznamenat i obměnu policejní techniky v nebývale velkém rozsahu. Jen z jediného evropského projektu jsme nakoupili techniku v hodnotě přesahující jednu miliardu korun. Nemalou pomocí bylo i uvolnění finanční rezervy ministrem vnitra, díky čemuž jsme mohli nakoupit tolik potřebné služební dopravní prostředky. V plném proudu je výměna služebních uniforem, stejně tak jsme uskutečnili záměr vytvoření takzvaných prvosledových hlídek, které jsou vybaveny balistickými prostředky i dlouhými zbraněmi.

Který moment byl v letošním roce z hlediska řešení migrační krize či zvýšeného nebezpečí terorismu pro českou policii nejdramatičtější či nejhůře řešitelný?

Nespecifikoval bych žádnou situaci za nejdramatičtější či nejhůře řešitelnou, nicméně po vypuknutí migrační krize a v době, kdy zasáhla naši republiku nejcitelněji, jsme celou řadu záležitostí museli řešit operativně a takříkajíc za pochodu. Zde se jednoznačně ukázala profesionalita policistů, kteří museli během krátké chvíle přicházet s operativním řešením. Nemalou roli hrála i jednání se zástupci ministerstva vnitra, s nimiž jsme řešili zajištění odpovídajících podmínek jak pro migranty, tak i pro policisty a zaměstnance, kteří zajišťovali chod zařízení pro zajištění cizinců.

Je už v současné době policie lépe připravena na situaci, ke které došlo v únoru letošního roku, kdy ozbrojený důchodce v Uherském Brodě zabil osm lidí? Zasáhli by nyní policisté už razantněji proti podobnému střelci?

Z každé konkrétní situace je nutné si vzít ponaučení pro případ řešení obdobné situace v budoucnu. Tragický případ v Uherském Brodě jsme vyhodnotili a přijali některá opatření. Zřízení takzvaných prvosledových hlídek vybavených balistickými prostředky a dlouhými zbraněmi je jedním z těchto opatření. Obdobné situace však nelze paušalizovat a jejich řešení je vždy individuální s ohledem na konkrétní situaci a okolnosti.

Jaké události mohou práci policie nejvíce ovlivnit v roce 2016? Co vlastně od něj z vašeho profesního hlediska očekáváte?

Očekávám především pokračování v pozitivním rozvoji Policie ČR. Věřím, že se nám ve spolupráci s ministerstvem vnitra a českou vládou podaří i nadále vylepšovat podmínky policistů a poskytnout jim jistotu a zázemí stabilního bezpečnostního sboru, kterým si dovolím tvrdit, že Policie České republiky v současné době je. Na závěr bych rád vyslovil přání především bezpečného roku 2016.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…