Petr Bendl zostra: Obhájcům lidských práv by prospělo, kdyby byli nuceni žít v komunitách, které obhajují. Při představě, co by čekalo jejich ženy a hlavně dcery...

15.04.2017 18:13

ROZHOVOR „Mám strach, že Evropská unie smír mezi kulturami neudrží,“ tvrdí poslanec za ODS Petr Bendl. Domnívá se, že už je jen otázka, za jak dlouho se to stane. Vlna příchozích imigrantů, která přišla do Evropy, je tlakem na změnu kulturní podstaty. Teroristických útoků podle něj bude přibývat a větší kontrola a dohled problém nevyřeší. Jen se tím připravíme o svobodu.

Petr Bendl zostra: Obhájcům lidských práv by prospělo, kdyby byli nuceni žít v komunitách, které obhajují. Při představě, co by čekalo jejich ženy a hlavně dcery...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl.

Jak vnímáte poslední teroristické útoky jak v Petrohradu, tak Stockholmu? Bude podle vás útoků přibývat?

Obávám se, že bude. Oba útoky mají stejný ideologický základ. Evropa se nekontrolovatelným vpuštěním imigrantů nenávratně změnila. Mám upřímnou obavu z toho, co se odehrává v Evropské unii. Události v Petrohradu a Stockholmu mě utvrzují v tom, že jde v podstatě o jakousi zatím víceméně jednostrannou, partyzánskou válku extremistů. Bojím se, jak dlouho s tímhle typem terorismu bude mít společnost trpělivost. A co mě rozhodně netěší, že levice bude nabízet jako řešení vyšší kontrolu a přehled o činnosti lidí, čímž nás bude připravovat o svobodu, ale problém teroristických útoků stejně nevyřeší.  

A co chemický útok v Sýrii a následná reakce USA? Je takový zásah adekvátní reakcí? Měly by přijít razantnější akce? Nebo byste přivítal jiné řešení?

Použití chemických zbraní považuje vyspělý svět za zločin, který byl USA potrestán. Za mě je to v pořádku.

Vladimir Putin tvrdí, že Trump sliboval boj proti terorismu a dělá pravý opak. Co říkáte na ruskou podporu Asada? A víme jistě, že útok způsobil on?

Trump dělá, co slíbil. Putin se snaží udržet v pozicích, které mu Obama poskytl. Trump to chce změnit. Co je ve světě velké politiky opravdu jisté?

Vypadalo to, že se rusko-americké vztahy po nástupu Trumpa zlepší. Nyní se situace komplikuje, očekával jste to? Nebo jste doufal přece jen v lepší spolupráci?

Že budou Trump s Putinem kamarádi z mokré čtvrti, si musel myslet jen naivní hlupák. Nereprezentují přece amatérský oddíl vesnické kopané, ale země, jejichž vliv na světové dění je nezanedbatelný. Oba budou dělat především to, co je pro ně osobně a pro jejich země výhodné. Proto se jejich zájmy mohou někdy potkat a jindy rozcházet k libosti i nelibosti ostatních.

Co si myslíte o diskusi kolem výchovy ve školách, týkající se multikulturalismu. Například projekty, kde muslimové představují svůj oděv, zvyky a náboženství? V Brně proti tomu protestuje například jeden z rodičů, který svoji dceru na takovou přednášku nepustil, a ta dostala důtku. Jak tyto věci řešit? A patří takové projekty do škol?

Na tuhle otázku je těžké odpovědět krátce. Já si rozvoj a podporu muslimské kultury podporované státem u nás rozhodně nepřeji. Něco jiného je zprostředkovat studentům informace o jiných kulturách. Utajováním informací bychom tu problematiku pro mladé lidi spíše zatraktivnili, než abychom dokázali vysvětlit odlišnosti i možná potenciální rizika.

Na co je podle vás ještě čas v případě migrační krize? Co můžeme a měli bychom, i když se zpožděním, učinit, aby se situace nezhoršovala?

Obávám se, že už je takzvaná vanička i s dítětem vylitá. Mám strach, že Evropská unie smír mezi kulturami neudrží. Myslím, že už je na stole jen otázka, za jak dlouho se to stane. Česká republika má svá pravidla pro imigraci a jsou relativně funkční. Do země přišla spousta Slováků, Chorvatů, Srbů, Ukrajinců, Vietnamců a podobně. A vážnější problémy tu, myslím, nejsou. Ovšem vlna imigrantů, která přišla teď do Evropské unie, je tlakem na změnu kulturní podstaty. Tlakem na zásadní změny uznávaných hodnot. Řešením je zůstat na stejných pozicích, na jakých jsme léta byli. Jestli to bude stačit, si v takto fungující Evropské unii ale jistý nejsem.

Ohrožuje nás terorismus? Je to naše společnost, která se s tím neumí vyrovnat? Jsme ochromeni strachem?

Ohrožuje. Česká republika se s imigrací zatím vypořádává přijatelně. Nejsme ochromení strachem, ale hrozí nám, že budeme ochromeni patolízalstvím vůči Evropské unii a podlehneme ekonomickému vydírání ze strany Evropské unie.

Rusové na rozdíl od západní části Evropy po útocích ještě více jezdili městskou hromadnou dopravou, aby ukázali, že je terorismus nedostane. Jak to? V čem je rozdíl mezi Rusy a třeba Francouzi v této věci? A proč se západní Evropa více bojí? 

Rusové se prostě nebojí. Je to dáno historickými souvislostmi. Ruským naturelem. Evropa má pocit, že je vzdělanější, moudřejší, humanističtější, a zapomíná, že každá společnost, která si to o sobě v historii myslela, byla dřív anebo později v uvozovkách barbary vystřídána.

Poslanci schválili novelu zákona, který by umožnil zastavit řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu na úřad nedostavil, lhal by nebo předkládal padělané doklady. Obhájcům lidských práv a neziskovým organizacím se to nelíbí. Co vy na to?

Možná by jim prospělo, kdyby byli nuceni v komunitách, které obhajují, nějakou dobu žít. Možná by pak při představě, co by čekalo jejich děti a zejména dcery, mluvili a jednali střízlivěji.

Co říkáte na dění kolem Andreje Babiše? Jde o hon na ministra financí? Nebo jen není tím, za koho se vydává? 

Andrej Babiš od vstupu do politiky na všechny útočil a obviňoval kdekoho z kdečeho. Je přirozené, že když sám něco udělá špatně či neumí něco věrohodně vysvětlit, mu to ostatní připomenou. Nejde kázat vodu a pít víno.

Jiní politici, ať už čeští, či zahraniční, museli ukončit svoji kariéru v politice po menších prohřešcích, než se objevují kolem Andreje Babiše. Jak to dělá, nebo čím to je, že stále zůstává ve funkci?

To je pravda. Andrej Babiš má politickou moc a mediální vliv, který je ochranným štítem i účinnou zbraní v ovlivňování názorů veřejnosti. Zatím to funguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…