Petr Gazdík: Mám své osobní důkazy, že v aféře kolem Bradyho okolí prezidenta v mnoha případech neříkalo pravdu

29.11.2016 19:35

ROZHOVOR „Mrzí mě, když hlava státu nechá zbytečně cloumat svým majestátem,“ reagoval předseda STAN Petr Gazdík na aktuální smršť kritiky z úst hlavy státu na adresu novinářů. Gazdík také jednoznačně schvaluje financování a vznik útvaru proti dezinformacím, který začne fungovat při ministerstvu vnitra Milana Chovance. „Ten, kdo dnes rozumí tomu, jak se vedou spory, ví, co znamená pojem hybridní válka. V dnešním světě nejde o tanky a děla, ale spíš o problémy informací a dezinformací,“ říká Gazdík.

Petr Gazdík: Mám své osobní důkazy, že v aféře kolem Bradyho okolí prezidenta v mnoha případech neříkalo pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Novinář Jakub Patočka má za to, že Miloš Zeman si nezaslouží projevy úcty, ale odporu. Básník Jiří Dědeček veršoval na Václaváku „Sedí prase na Hradě, libuje si v úřadě“. Olympijský vítěz Hradílek tvrdí, že Zeman je odpudivý a na olympiádě se ho cizinci ptali, zda je skutečně „tohle“ prezident. Co si o těchto tvrzeních myslíte a jaký je váš názor na návrh zákona, který by měl prezidenta chránit?

V tom je štěstí demokracie, že máme právo svobodně vyjadřovat svůj názor, ať je to pan prezident, nebo poslední bezdomovec v horní dolní. Na druhou stranu si jako politik myslím, že k hlavě státu je potřeba zachovávat elementární úctu. Já jsem se nikdy nedopustil žádných urážek nebo vulgarit na adresu prezidenta nebo jakéhokoli vysokého ústavního činitele a ani tak nehodlám činit. Můžeme spolu nesouhlasit, mít na věc jiné názory, ale rozhodně bychom se neměli urážet. 

Zdálo se, že aféra „Brady“ by mohla prezidentu Zemanovi snížit popularitu, ta se ale podle průzkumů drží lehce nad 50 procent. Co vy na to?

Nemyslím si, že jde jen o důvěru v pana prezidenta Miloše Zemana, ale o důvěru v prezidentský úřad. Aféra byla skutečně nešťastná a mám své osobní důkazy o tom, že okolí pana prezidenta v mnoha případech neříkalo pravdu, a myslím, že aféra nebyla až tak o panu prezidentovi jako spíš o jeho okolí. 

S odstupem času, když se vrátíme k událostem 28. října na Staroměstském náměstí, zaznívají i názory, že odpůrcům Zemana a také vám záměr nevyšel…

Vůbec, naopak. Shromáždění na Staroměstském náměstí bylo úžasné. Podle mobilních operátorů přišlo až 24 tisíc lidí. Pan Brady tam byl oceněn. Uznávám, že od doby, co jsme vše začali plánovat, až do akce na Staroměstském náměstí se s oceněními roztrhl pytel. Mělo to být uctění státního svátku České republiky, což bylo. Že tam byly nějaké vulgární transparenty? Při takovém počtu lidí vše nelze uhlídat. Nemyslím si, že to nevyšlo, právě naopak.

Také se čekalo, že budou mít protesty nějaké pokračování…

Promiňte, mnoho lidí mi možná vkládalo do úst něco, co jsem neřekl. Dělali z akce něco, co jsem z ní ani sám dělat nechtěl. Ptal jsem se lidí, proč jsou tady, a říkal jsem hned jasně, že jsem tam proto, abych uctil svátek 28. října. Ti, kdo tam byli, vědí. Vše se povedlo a o žádném pokračování jsem ani neuvažoval a ani neuvažuji. Jsem ústavní činitel, a pokud chci něco měnit, tak politickou soutěží. Pokud se dějí vůči někomu podivné praktiky, udělují se nebo neudělují vyznamenání podle politických názorů příbuzných, tak je mou povinností se k tomu veřejně postavit.

Prezident Zeman své nepřátele nešetří, zejména novináře. Nejnověji použil termín „pitomé domovnice z ČT“…

To je škoda. Hned na začátku rozhovoru jsem zmiňoval, že bychom se neměli urážet. Jako ústavní činitel nechci nikoho urážet, ani pana prezidenta, ani nikoho jiného. To samé by mělo platit i o panu prezidentovi. Mrzí mě, když hlava státu nechá zbytečně cloumat svým majestátem.

Jde o veřejnoprávní televizi. Ohrožuje prezident demokracii, když podkopává důvěru v média, zejména veřejnoprávní?

Na to máme jiné demokratické procesy. Samozřejmě jakékoli vysílání negativních signálů ze strany prezidenta, urážky, problémy, ověřování, zda něco je či není pravda, to všechno samozřejmě podkopává důvěru lidí v demokracii. To, co mě na panu prezidentovi nejvíc mrzí, je, že lidi nespojuje, ale rozděluje.

Od nového roku začne fungovat útvar ministerstva vnitra, který bude odhalovat „ruskou propagandu“. Nebude prý nic cenzurovat, jen napravovat „dezinformace“. Vynaloží Chovancovo ministerstvo peníze správně?

Rozhodně ano. Ten, kdo dnes rozumí tomu, jak se vedou spory, ví, co znamená pojem hybridní válka. V dnešním světě nejde o tanky a děla, ale spíš o problémy informací a dezinformací. U nás působí hodně serverů, které jsou dezinformační. Dokonce i o vašem serveru se to občas říká.

Částí veřejnosti otřásl úspěch kapely Ortel v Českém slavíku. Šíří se Českem extremismus?

Nikdy jsem nebyl přítelem nějakého angažovaného umění. Je to forma, jak šířit extremismus, lákavá forma. Je to škoda. Myslím si, že pan Ortel má hudebně na víc, než aby musel uspět kvůli textům, které šíří extrém.

Začal advent, blíží se Vánoce. O čem by během svátečního času měli přemýšlet Češi jako národ? Na co bychom neměli zapomínat?

Neměli bychom zapomínat na své blízké. Advent není o nákupních horečkách. Advent má být čas usebrání se, ztišení se a zahledění do vlastního nitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…