Petr Gazdík, který byl u Krause: Na Zemana tam padaly tvrdší výroky, než bylo řečeno. Jestli to Prima vystřihne...

27.10.2016 0:00

ROZHOVOR „Proč nebyl uveden pořad Show Jana Krause s Jiřím Bradym opravdu nevím, producenti ho dodali včas a nebyl podle slibů ani zveřejněn na internetových stránkách Primy,“ konstatuje předseda hnutí Starostové a nezávislí a poslanec Petr Gazdík. Ten pak k utajovanému natáčení pořadu ještě informuje: “Na osobu pana prezidenta, respektive Hradu, tam padaly tvrdší výroky. Pokud to bude dnes večer vystříháno, tak nevím, jak to jinak nazvat, než cenzurou.“

Petr Gazdík, který byl u Krause: Na Zemana tam padaly tvrdší výroky, než bylo řečeno. Jestli to Prima vystřihne...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Co si o celé záležitosti s neodvysíláním pořadu Show Jana Krause, kterého jste se osobně zúčastnil, vlastně myslíte? Proč nebyl pořad uveden v ohlášený termín, ale bude odvysílán až o den později, tedy dnes večer? Mohlo se skutečně jednat o důvod, který dnes ve své zprávě uvádí mluvčí Primy, tedy že nebylo možné pořad z časových důvodů upravit tak, aby byl zpravodajsky vyvážený a neporušoval zákon?

Opravdu nevím, co si mám myslet. Napřed proběhla informace, že pořad nebyl dodán včas a že bude zveřejněn alespoň na internetových stránkách. Producenti ale tvrdí, že ho včas dodali a na internetovém portálu Primy jsem si ho dnes prohlédnout nemohl. Takže Prima evidentně ve svém titulku lhala. Teď mluvčí tvrdí, že zajišťují jeho vyváženost, takže se tomu nedá říct jinak než cenzura. Další informace hovoří o tom, že ta úvodní část, kde mají hovořit některé osobnosti, včetně mne, bude vystřižena, takže nevím. Uvidíme dnes večer, v jaké formě bude Show Jana Krause vlastně odvysílána.

Podle vyjádření některých účinkujících v Krausově pořadu, kteří se nechali slyšet v řadě médií, tam padla od několika známých osobností velmi ostrá slova na adresu prezidenta. Myslíte si, že právě tyto pasáže budou vystříhány?

Ano, skutečně na osobu pana prezidenta, respektive Hradu, tam padaly tvrdší výroky. Já si totiž myslím, že chyby nejsou jen na straně Miloše Zemana, ale v devadesáti procentech má na tom podíl jeho okolí. Pokud to bude však dnes večer vystříháno, tak nevím, jak to jinak nazvat, než cenzurou. Myslel jsem si, že žijeme ve svobodné zemi, kde můžeme bez obav vyslovit svůj názor, ale zřejmě tomu tak není. V tom pořadu totiž nezazněly žádné urážky nebo vulgárnosti, nýbrž jen věci, které se nemusí každému líbit.

Jaký máte z této kauzy vůbec pocit? Domníváte se, že je tady vše v pořádku? Právě u Show Jan Krause se v upoutávkách totiž uvádí, že to je zábava bez cenzury…

Jestli se jedná opravdu o pořad bez cenzury, na to dostaneme odpověď dnes večer…

Na druhou stranu Jan Kraus ve svém pořadu většinou představuje zajímavé osobnosti, tentokrát však zřejmě přistoupil k politicky vyhraněnějšímu tématu. Neměla mít tedy v něm zastoupení i druhá strana v problému, tedy někdo z prezidentské kanceláře či jiní oponenti?

To neumím posoudit, na to se musíte zeptat Jana Krause. Jeho záměrem bylo, jak jsem pochopil, že do pořadu pozval několik významných osobností, které se měly vyjádřit a popřát k 28. říjnu, což udělaly, každý podle svého naturelu. Nedovedu si představit, že by měl někdo panu Krausovi nakazovat, koho tam pozve, aby mohl vhodně popřát ke státnímu svátku. Samozřejmě ti hosté se tam vyjadřovali k tomu, co v současné době nenechává klidným řadu lidí u nás, zejména chování tiskového mluvčího pana Ovčáčka. Ať on přestane veřejně lhát, jako například v případě letových dispečerů, nebo že shromáždění na Staroměstském náměstí organizuje Tomáš Halík a veřejnost pak nebude na Hrad útočit. V případě mluvčího Hradu, který říká nesmysly, pravda určitě nevítězí.

Jak vůbec vnímáte celý spor o ocenění pro Jiřího Bradyho, kdy jeho synovec ministr kultury Daniel Herman tvrdí, že Řád TGM strýci nebude udělen kvůli jeho setkání s dalajlámou, přičemž prezident Zeman tento argument odmítá? Jak jste statně vůbec vnímal návštěvu dalajlámy, která opět vzbudila u nás vášně? Co říci ke sporu o to, zda se raději setkávat s dalajlámou, nebo raději dát přednost ekonomickým vztahům s Čínou?

Víte, já jsem proti poklonkování a je mi jedno, jestli je to směrem na Západ či Východ. My žijeme v suverénní zemi a tady se může stýkat kdokoliv s kýmkoliv. A zvláště ministr kultury, který má na starosti církve, může přece zorganizovat setkání s jednou z nejvýznamnějších duchovních celebrit na světě, kterou jistě dalajláma je, což nepopřou ani nepřátelé pana Hermana. Když jsem občanem suverénního státu, a pokud se to ještě navíc týká ústavního činitele, tak mu pak nemá nikdo z cizí země nakazovat, koho může potkávat. Samozřejmě, pokud jsme stále suverénní zemí, ale možná, že to už není pravda… (smích)

Premiér Sobotka, Parlament ČR i další státní instituce nakonec Jiřího Bradyho ocenili, není tímto tato nešťastná kauza uzavřena? A myslíte si, že může mít dopad na osobu Miloše Zemana v prezidentských volbách?

Předpokládám, že tento kontroverzní případ bude opravdu tímto způsobem už vyřešen. Jsem rád a oceňuji způsob, kterým se k němu postavily parlament či vláda. Protože pozvat tady k nám z Kanady 88letého pána s tím, že bude vyznamenán a potom mu říct, tvůj synovec se setkal s dalajlámou, tak máš smůlu, to by bylo opravdu nehorázné. Takové způsoby jsme tu měly za komunismu. Je ale také pravdou, že určité instituce si mohou svobodně zvolit osoby, které chtějí vyznamenat, takže bych z toho nedělal zas až tak velký problém, nemělo by se to určitě přehánět.

Jestli tato kauza bude mít vliv na prezidentské volby, to nedokážu posoudit. Na co bude mít určitě dopad, tak to je rozdělení české společnosti. Miloš Zeman sliboval při svém zvolení, že ji bude spojovat, ale evidentně se tak neděje. Kdybych byl v jeho postavení, tak bych určitě vyměnil alespoň současného tiskového mluvčího Hradu, protože co ten předvádí, je určitě tristní. A prezident má jistě odpovědnost za informace, které se z jeho kanceláře šíří.

Vy sám jste jeden z organizátorů akce k 28. říjnu na Staroměstském náměstí. Podle názoru mnoha známých českých osobností je to zcela v pořádku, protože každý člověk má právo tento svátek slavit tak, jak sám uzná za vhodné. Není ale škoda, že ani v tak významný den, který by nás měl spojovat, neumíme spolu vhodně komunikovat a prakticky naši společnost opět rozdělil?

Mne tato skutečnost určitě mrzí a já doufám, že si pan prezident uvědomí, že je naše společnost takto rozdělována. Tentokrát se omlouvám, i když jsem vždy chodil 28. října na Hrad i po všech těch excesech. Jako například, když nebyli pozváni naši zástupci z akademické obce a podobně. Bylo to právo pana prezidenta, které jsem respektoval, ale to, jakým způsobem se u nás nyní státní vyznamenání udělují, tedy podle politických názorů, tak právě to je ten problém, který celý ceremoniál degraduje, a já s tím nesouhlasím. Kdybych byl v kůži těch oceněných, tak mne ta medaile ani netěší, myslel bych si, že jsem ji dostal hlavně za to, protože moji příbuzní pana prezidenta „nerozlobili“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…