Petr Lachnit: Pečení cukroví pro lidi bez domova aneb Prosinec v Komunitním centru Prádelna

04.12.2017 12:22

Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici na pražském Smíchově nabízí v předvánočním období tradičně velmi bohatý program včetně pečení cukroví pro lidi bez domova a nejinak tomu bude i letos, říká radní JUDr. Petr Lachnit a vysvětluje…

Petr Lachnit: Pečení cukroví pro lidi bez domova aneb Prosinec v Komunitním centru Prádelna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Lachnit

Co si přichystalo Komunitní centrum Prádelna na poslední měsíc roku 2017?

V úterý 12. prosince od 16 hodin představí pan PhDr. Jaroslav Otčenášek vánoční tradice a zvyky v Bulharsku. Návštěvníci se například dozví „proč se v Bulharsku chodí na koledu o Vánocích, odkud se vzala tradice zdobení vánočního stromku, jak vypadá sváteční tabule, jaké jsou bulharské vánoční tradice, co je to surva a survačk anebo jak se liší a v čem se naopak podobají české a bulharské Vánoce“. Spolupořadatelé z Bulharského kulturního institutu v Praze kromě toho přichystají i stylové občerstvení, takže to jistě bude velmi příjemné a obohacující odpoledne.

Hned den poté, ve středu 13. prosince, proběhne slavnostní předvánoční setkání všech stálých i občasných návštěvníků Komunitního centra Prádelna, které kromě přátelské vánoční atmosféry nabídne především koncert kapely Fénix, což je sdružení zkušených a známých muzikantů kolem spolku Můzy dětem. Chybět nebude ani občerstvení a nápoje, za něž patří poděkování Pivovarům Staropramen, stálým podporovatelům nejen našeho komunitního centra, ale i dalších akcí pro občany naší městské části. Tím však akce nekončí. Následující den, ve čtvrtek 14. prosince, se setkají všichni příznivci pravidelných hudebních odpolední nejen pro seniory „Zazpívejte si s námi“. Tématem tohoto posledního „zpívání“ je dle očekávání - Advent. Poslední velkou akcí letošního roku představuje „Poetická hodinka tance a koled souboru Marietta“, která se koná v úterý 19. prosince od 14 hodin.

Kromě těchto akcí nechystáte něco přímo tematického k Vánocům?

Výjimečná akce, která souvisí s nadcházejícími svátky, se bude konat v sobotu 16. prosince. Již potřetí se totiž v komunitním centru pořádají „Vánoce zdarma“ neboli tak trochu jiné „nakupování“ vánočních dárků. Návštěvníci si mohou vyzkoušet neobvyklou alternativu vánočních nákupů, kdy si vyberou dárky dle vlastní chuti a odnesou si je zcela zdarma. Sortiment bude překvapením i pro organizátory a ovlivní ho hlavně také všichni zúčastnění, neboť každý může naopak sám někoho obdarovat. Přijďte se podívat a předtím provětrejte skříně, poličky, šuplíky a zjistěte, zda v nich náhodou není něco, co se vám už nehodí, ale někoho jiného by mohlo ještě potěšit. Přinést můžete cokoliv (knihy, oblečení, LP desky, nádobí, kosmetiku, šperky, hračky, dekorativní předměty atd.). Hlavní podmínkou je dobrý stav a funkčnost. Jedná se o sváteční verzi permanentně fungujícího Freeshopu v Komunitním centru Prádelna, ale tato akce jistě osloví svojí sváteční atmosférou nejen jeho pravidelné návštěvníky.

KC Prádelna slouží také jako prostor pro různé organizace i sdružení. Chystají i ony nějaké předvánoční pořady?

Mimo výše uvedené akce, organizované přímo Komunitním centrem Prádelna, se na jeho půdě odehraje ještě několik pořadů, jenž jsou součástí Vánoc v Praze 5 – bohatého programu pořádaného MČ Praha 5. Jeho součástí je např. ve středu 6. prosince „Vánoční svařák se starostou“, čili neformální setkání s mou maličkostí a starostou MČ Praha 5 právě v Komunitním Prádelna, nebo čtvrteční dopoledne 7. prosince s jedním z nejpopulárnějších cestovatelů současnosti, Ladislavem Ziburou, který představí své zkušenosti a zážitky z cesty po Gruzii a Arménii. Součástí přednášky bude také autogramiáda jeho nové knihy.

Kromě toho se v komunitním centru chystá Pečení cukroví pro lidi bez domova, které si zajišťují dobrovolníci organizovaní spontánně s pomocí sociálních sítí nebo vánoční besídka sdružení Cestou necestou. Jsem velmi rád, že se Komunitní centrum Prádelna stalo skutečným centrem pro rozličné skupiny obyvatel Prahy 5, především však seniory, pro něž představuje místo přirozeného setkávání, vzdělávání i společenského vyžití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…