Petr Mach: Nerudová dělá ostudu slovu ekonom. Progresivistka, elitářka. Jako Čaputová

08.04.2024 22:30 | Rozhovor

Fotovoltaika nebo elektromobil nejsou žádné nové vynálezy. Ekonomika poroste, když necháme každý nový vynález, ať se prosadí všude tam, kde dává smysl. EU ale dělá pravý opak, vystupuje proti zelené politice Bruselu v podobě Green Dealu Petr Mach, kandidující v evropských volbách za SPD. Své řekl i k lídryni eurokandidátky SPOLU Danuši Nerudové.

Petr Mach: Nerudová dělá ostudu slovu ekonom. Progresivistka, elitářka. Jako Čaputová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střípky z politiky: Politická situace 2024. Bude lépe? Debatovali Tomio Okamura a Petr Mach

Německý Welt píše o „kvartále katastrofy“ pro Teslu a další prodejce elektromobilů. Navzdory všem možným podporám a reklamě zákazníci o progresivní vozítka patrně nemají zájem. Očekáváte, že si díky tomu politici v Bruselu uvědomí, že trh funguje a pokusy o jeho znásilnění pro účely „dobra“ selhávají?

Problém pro elektroauta je ten, že jsou zaprvé drahá a za druhé, hodí se sice pro městské popojíždění, ale nevydrží na delší cesty. Takže prodeje musí nezbytně mít křivku ve tvaru „s“ – dalo by se říct, že se blíží v mnoha zemích moment, kdy ten, kdo na elektroauto má a kdo ho potřebuje, si ho už pořídil a prodeje přestanou růst. Elitám v Bruselu a věrozvěstům klimatického náboženství to ale nevadí – jejich cílem je útok na ekonomický růst, na spotřebu a vlastně na život jako takový.

Když odhlédneme od tohoto gigantického experimentu koordinovaného z bruselských kanceláří: Myslíte, že zákazníci sami vnímají ekologickou stopu jako důležitý faktor při rozhodování o nákupu vozidla?

Běžného člověka zajímá cena, zajímá ho provozní spotřeba a cena energie. Málokoho by asi více než toto zajímaly emise CO2. Tak je to ale správné, protože právě cena odráží skutečnou ekologickou stopu! Obvykle, když je něco dražší, spotřebovalo se na to také více energie. Umělé ukazatele typu emise CO2 jsou pokřivené a o skutečném dopadu na přírodu moc nevypovídají. Nadšenci do elektroaut nechtějí slyšet o tom, jakou ekologickou stopu zanechává výroba baterií nebo výroba elektřiny.

Přechod na elektromobilitu je ale jen jedním dílkem velkolepého politického projektu, zvaného „dekarbonizace“. Ten probíhá tak, že politici nadiktují nějaká procenta, o kolik mají klesnout emise CO2 a pak se řeší, jak toho dosáhnout. Může podle vás jako ekonoma pokrok fungovat tímto způsobem „shora“?

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50021 lidí
Tento přístup je bláznivý. Solární panely na kalkulačkách i elektrické ještěrky a vysokozdvižné vozíky jsme tu měli už před padesáti lety. Takže fotovoltaika nebo elektromobil nejsou žádné nové vynálezy. Ekonomika poroste, když necháme každý nový vynález, ať se prosadí všude tam, kde dává smysl. EU ale dělá pravý opak. Cpe pomocí nařízení, zákazů a dotací určité technologie tam, kde smysl nedávají. To je proti pokroku a proti ekonomickému růstu.

Asi se nedá očekávat, že politici a úředníci, kterým tento způsob řízení dává moc a vliv, by se jej chtěli vzdát. Co se musí stát, aby se v tomto směru EU „vzpamatovala“ a začala se chovat racionálněji?

Oni mají obrovskou touhu lidem diktovat, jak mají žít. Považují obyčejné lidi za hlupáky, které je třeba vychovávat a donutit kupovat „správné věci“. K tomu se jim jako opora hodí kvazi-náboženská nenávist k CO2. Kysličník uhličitý je přitom životadárný plyn, který vydechujeme, abychom žili, který konzumují rostliny, aby rostly. Bez něj bychom všichni zemřeli. Hypotéza, že nárůst koncentrace CO2 z 0.035 na 0.04 procenta v atmosféře může za růst teploty, je nepodložená. Jak tedy to zelené šílenství zastavit? Jen jasný hlas voličů vyžene ty progresivity od moci. Jdu do europarlamentu zrušit Green Deal a vyjednávám si k tomu podporu napříč stranami, napříč Evropskou unií. Chci shromáždit většinu pro zrušení Green Dealu.

Tato víra v „centrální plánování“ se ale čím dál častěji ozývá i v naší politice, kde by se v tomto směru dalo očekávat nějaké historické poučení. Překvapuje vás, když i zde Piráti hovoří o evidenci a rozdělování bytů nebo jiní politici o podnikání státu?

Zdá se mi, že takové čiré koncepty komunistického ražení – jako je znárodňování a státní podnikání jsou u nás spíše okrajové. V tomto smyslu poučení reálným socialismem jsme. Dnešní ohrožení svobody a prosperity má jiné kořeny. Dnešní novodobé centrální plánování se neděje pod rudým praporem, ale pod zelenou vlajkou, ale je stejně zhoubné.

Tahounem agendy tržní ekonomiky a malého státu roky bývala ODS. Máte pocit, že se v té straně pod současným vedením učitelů a komunálních šíbrů tento étos pravicové politiky udržuje?

Myslím, že jsou v ODS asi jeden možná dva poslanci, kteří vyznávají klasické pravicové konzervativní hodnoty. ODS už není pravicová strana.

Pojďme si říci, jak se vlastně k roli státu v ekonomice staví SPD.

SPD je pro vyrovnaný státní rozpočet, pro nízké daně, pro omezení dotací a úřadů. To jsou hodnoty, které ODS dávno nevyznává. SPD je zároveň pro sociální zabezpečení pro lidi se zdravotním postižením a pro lidi v důchodovém věku, tedy ty, kteří nemají možnost zabezpečit sami sebe vlastní prací. Nechceme ale platit dávky lidem, kteří pracovat mohou, ale nechtějí.

Asi nejviditelnější tváří mezi „ekonomy v politice“ je aktuálně profesorka Nerudová, zastánkyně přijetí eura a „společensky odpovědné“ role ekonomiky. Proč jsou podle vás zrovna její názory tak populární?

Ona dělá ostudu slovu ekonom. Nerudová je progresivistka, elitářka, něco jako Čaputová na Slovensku. Bruselské elity z ní musí být nadšené. A líbí se té části voličů, kteří si přejí nadvládu bruselských elit a obyčejné lidi označují za Čecháčky. Ona sama říká, že chce hájit zájmy Bruselu u nás. To my chceme přesný opak, chceme v Bruselu hájit české zájmy proti bruselský elitářům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když se na ni podívám, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIvana1 , 09.04.2024 10:13:29
tak i bez hluboké znalosti makroekonomie státu vím, že Nerudová je člověk, který lže, jak když tiskne. Posmívá se lidem a věří, že je tak chytrá, že všechny oklame. Mele houna a povrchní floskule, nikdy nejde do hloubky. A když k tomu připočteme její nezkušenost z politické praxe, neznalost státní i evropské exekutivy a politické praxe, absenci relevantních kontaktů v EU, tak ta nána chce totéž jako při volbě prezidenta. Jakože učit se od píky za pochodu, hlavně za hezké prachy a neřeší vůbec to, že začátečnickými chybami a nezkušeností z vysoké politiky může poškodit českou republiku a její zájmy. Přeloženo do češtiny, na naší zemi jí vůbec nezáleží a lidmi, kteří jí budou ze svých daní platit, opovrhuje. Kdo ji zvolí, tak škodí republice. A vědomě. Tady nějakou naivitu nebo víru v její kecy ani nelze předpokládat. Nejenže je mladá a pohledná, ale je především povrchní a nezodpovědná. Ba přímo se nabízí, že je drzá. Vlastně je to stejné, jako by se absolvent ucházel o místo generálního ředitele Škoda Auto. A to samé jouda na Hradě. Stouplo jim sebevědomí a plánují nová šméčka na naše - ne příliš chytré - spoluobčany. Cílem je jejich vlastní užitek a "milované" cestování za státní peníze.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Makroekonom Šulc: Sociální sadismus. Bojí se sáhnout na kapitalisty, tak vymýšlejí prasárnu na důchodce

18:13 Makroekonom Šulc: Sociální sadismus. Bojí se sáhnout na kapitalisty, tak vymýšlejí prasárnu na důchodce

Sociální sadismus. Tak nazval makroekonom Jaroslav Šulc současné uvažování vlády o důchodové reformě…