Petr Mach, předseda Svobodných: Babiš i Holešovská výzva vyšumí

10.04.2012 7:06

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz oslovily mimoparlamentní strany v České republice s dotazy týkajícími se aktuálního dění. Na otázky redakce odpovídá předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Petr Mach, předseda Svobodných: Babiš i Holešovská výzva vyšumí
Foto: Svobodni.cz
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Pane předsedo, jak na Vás zapůsobila kauza Víta Bárty, Kristýny Kočí a celé to dění kolem sporu uvnitř Věcí veřejných (detailně ZDE)?

Vít Bárta, Kristýna Kočí a spol. dokázali, jak snadno lze voliče ve volbách napálit. Do politiky vnesli nejen absolutní myšlenkovou prázdnotu, ale také estébácké metody tajného nahrávání a vydírání. Věřím ale, že voliči se dokážou ze svých omylů poučit.

Jak v tomto ohledu vnímáte osud Nečasova kabinetu?

Nazvala sama sebe vládou boje s korupcí a vládou rozpočtové odpovědnosti, ale jejím osudem je rekordní přírůstek státního dluhu a korupční skandály. Přál bych si, aby už tato vláda skončila, ale měla by nejdřív dostát jednoho svého slibu: Uzákonit po domluvě s opozicí ústavní zákon o vyrovnaném rozpočtu. Jinak hrozí, že budeme mít další čtyři roky znovu vládu dluhů a nesplněných slibů.

Jaký máte názor na iniciativy typu Ano 2011 Andreje Babiše či Holešovská výzva (sledujeme ZDE)?

Kdo chce opravdu změnit politiku, musí svůj projekt nakonec dotáhnout do podoby politické strany, představit konkrétní program a ucházet se o hlasy voličů. Samotný protest na náměstích ještě naději neskýtá a jen vyšumí do ztracena. Žádat pouhý odchod této vlády a nemít jasno v tom, kdo by měl vládnout potom, je bezcenné. Myslím, že ani Babiš, ani Holešovská výzva své projekty nedotáhnou, prostě proto, že žádný smysluplný program nemají.

Souhlasíte s přímou volbou prezidenta (téma přímé volby ZDE)? Kdo by měl nahradit Václava Klause?

S přímou volbou souhlasíme. Svobodní možná přijdou s vlastním kandidátem, pro kterého shromáždí 50 tisíc podpisů, aby se mohl volby zúčastnit. Chceme najít slušného a chytrého člověka schopného reprezentovat naši zemi v cizině, který je dostatečně známý na to, aby lidé věděli, co od něj očekávat. Měl by to být z našeho pohledu člověk, který upřednostňuje svobodu člověka před regulacemi a daněmi a Českou republiku před Evropskou unií.

Hodláte připravit kandidátky v rámci letošních krajských či senátních voleb?

Svobodní budou kandidovat ve všech krajích a v několika senátních obvodech. V současnosti probíhají primárky, ve kterých naši členové a příznivci hlasováním na internetu vybírají kandidáty pro podzimní volby.

Kdo je pro Vás naděje v politice?

Nadějí jsou lidé jako Ron Paul v USA a Nigel Farage ve Velké Británii - lidé, kteří hájí principy před prospěchářstvím, svobodu člověka před regulacemi, nezávislost států před vměšováním se do záležitostí druhých. Svobodní se snaží být podobnou nadějí pro české voliče.

Jak je na tom Vaše strana s financováním, přibývá, nebo ubývá peněz?

Za poslední rok se objem peněz na účtu zvětšil asi o milion korun díky tomu, že strana neměla v mezivolebním období výdaje. Přehled zveřejňujeme na našem webu. Svobodní mají peníze od členů a příznivců, kteří platí pravidelné roční příspěvky. Peníze tedy přibývají s tím, jak roste počet členů a příznivců.

Kolik tedy máte členů?

Svobodní mají 400 členů a 600 registrovaných příznivců. Počet členů a příznivců se za poslední rok přibližně zdvojnásobil.

Zavedli byste trest smrti?

Ne. Stát se může v otázce viny zmýlit a zabít nevinného.

Jaké by byly první tři kroky, pokud byste se stal premiérem?

Bude to sice ještě několik let trvat, než se stane Petr Mach premiérem, ale budiž:

1) Připravit vyrovnaný rozpočet na následující rok.

2) Předložit parlamentu klíčové změny ústavy, které vnesou do naší demokracie odpovědnost a omezí moc politiků: zákaz zadlužování státu, povinné referendum pro jakékoliv zvyšování daní a lidové veto, kterým by mohli lidé referendem zrušit špatný zákon.

3) Oznámit v Bruselu vystoupení České republiky z EU.

Odpovídá vedení mimoparlamentních stran:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…