Petr Mach udeřil: Merkelová žene Německo do společenské katastrofy. Zřejmě mindrák z druhé světové války. Zadělává na nový fašismus

02.09.2015 17:07

ROZHOVOR Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach vidí v současné imigrační krizi příznak rozpadu Evropské unie. Schengen je podle něj jen prázdnou skořápkou a měli bychom se připravit na vlastní ostrahu hranic. „Merkelová podle mne zadělává na nový fašismus,“ zmínil také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Petr Mach udeřil: Merkelová žene Německo do společenské katastrofy. Zřejmě mindrák z druhé světové války. Zadělává na nový fašismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach

Jak je pravděpodobné, že se po uprchlické krizi semkne EU do svého jádra a nás nechají na periferii, jak se bojí eurooptimisté?

Vidím, že na tématu uprchlíků se Evropská unie bude štěpit ještě více než dosud, a to ani ne tak po linii sever-jih, ale spíš východ-západ. Stojí zde proti sobě na jedné straně země, jako je Německo, a na druhé straně země z východní části unie včetně České republiky. Německo bude chtít prosazovat kvóty a společné standardy pro přijímání azylantů a předpokládám, že země střední a východní Evropy budou proti. Projeví se to už teď v září, kdy bude Evropský parlament znovu jednat o kvótách, které už byly jednou zavrženy. Ukáže se při tom, že Schengen, který někteří považují za jeden z největších výdobytků EU vůbec, vlastně nefunguje.

Rakouská ministryně vnitra řekla, že země, které odmítají uprchlíky, by měly mít omezeny evropské dotace. Co to pro EU znamená?

To je samozřejmě vydírání, my nemáme žádnou povinnost za podmínek Evropské unie přijímat uprchlíky a pokud to někdo chce spojovat s dotacemi, je to porušení stávajících pravidel Unie. Koneckonců Česká republika nemusí být jejím členem. A na základě takových výroků u nás bude jen přibývat lidí, kteří si existenci ČR v Evropě budou umět představit bez členství v Unii.

Vaše strana ostatně systém dotací ostře kritizuje jako obecně špatný…

České ekonomice by jen prospělo, kdybychom žádné dotace nedostávali a také do Evropské unie nic neplatili. Systém evropských dotací z nás udělal dotační ekonomiku, která často podporuje nesmysly a vytvořila třídu lidí závislých na dotacích. To samozřejmě vede k přerozdělování nespravedlnosti a já bych si přál, abychom byli co nejdřív zase ekonomikou, kde se žádné takové dotace nevyplácejí a peníze zůstávají u nás, aniž by se přerozdělovaly přes Brusel.

Je tady vidět propastný rozdíl v myšlení zemí, jako je Německo nebo Francie, a východních zemí EU. Němečtí a francouzští politici a zřejmě značná část tamní veřejnosti si myslí, že je správné, abychom povinně museli přijmout část uprchlíků, že je správné, abychom přijali standardy jejich azylového řízení. U nás je předpokládám většina občanů proti tomu, aby nám někdo diktoval kolik a jakých si máme vzít uprchlíků. Německo si stěžuje, že má příliš mnoho azylantů, ale na problém se lze dívat opačně, že my máme problémy, protože Německo má svou politiku vůči imigrantům příliš vstřícnou. Považuji za skandální, že Německo a Francie takto uvažují, ale zřejmě musíme vzít na vědomí, že tam funguje jiný způsob myšlení a že s nimi jen těžko najdeme shodu. My ale nesmíme podlehnout a musíme mít vládu, která na jejich požadavky nikdy nekývne.

Myslíte, že ve věci prosazení kvót si západní země uvědomují, že uprchlíci od nás stejně zamíří k nim?

Připadá mi, že jsou v tomto slepí a hluší. Imigranti, kteří jdou primárně do Německa, nejsou ti, co utíkají před válkou, to jsou lidé, kteří dobře vědí, že mají jít do zemí jako Německo nebo zemí Skandinávie, protože tam jsou nejvyšší sociální podpory.

Kam podle vás povede německá vstřícnost k imigrantům?

Německá vláda a Angela Merkelová ženou Německo ke společenské katastrofě. Mají zřejmě stále mindrák z druhé světové války a jsou ve schizofrenní situaci. Oficiální stanovisko německé vlády je, že se postarají o každého migranta, protože je to humánní, a že budou migranti přínosem pro německou ekonomiku. Zároveň se nám ale snaží vnutit jejich standardy a kvóty.

Jaká je v takové situaci budoucnost Schengenu?

Schengen je jen iluzí a prázdnou skořápkou. Kdo chce, ten se do Itálie a Řecka dostane, a pak může jít do Německa. Schengen nefunguje na své vnější hranici, je ale porušován i na vnitřních hranicích, když Rakousko zastavuje vlaky z Maďarska, Schengen už de facto neexistuje. Musíme se k tomu nějak postavit, buď necháme volně proudit migranty přes české území, nebo uznáme, že Schengen nefunguje a obnovíme kontrolu na hranicích. Není možné, abychom na hranicích nekontrolovali, kdo na naše území vstupuje, to můžeme rovnou zavést s Afghánistánem nebo Sýrií bezvízový styk. Jediná šance je návrat ke kontrole na hranicích.

To mluvíte o hraničních přechodech, ale co zelená hranice, která je prostupná?

Česká republika jako každá jiná země musí být schopná hlídat své hranice. Schengen se ukázal jako naprosto nefunkční pokus, když jde jen o systém vnějších hranic a všichni uvnitř jsou volně jen v obří databázi. Jediné, co můžeme udělat, je, že se vrátíme ke kontrole hranic, tedy hraničních přechodů i zelené hranice. Měli bychom být schopni kontrolovat pohraniční stráží, zda ilegálně někdo hranici nepřechází.

Je to v současné Evropě myslitelné?

Je to společný problém EU a Evropy. Bohužel se ukázalo, že Unie je naprosto neakceschopná, místo toho, aby pomohla Itálii a Řecku, vypravuje lodě, které loví uprchlíky u afrických břehů. Pokud Evropská unie neplní, co bychom od ní čekali, nezbývá členským zemím, než aby se zařídily po svém. Proto bych doporučil zemím na okraji EU, jako je Itálie a Řecko, které jsou pod náporem imigrantů, aby si vyjednali s některou zemí ve Středozemí zřízení středisek pro žadatele o azyl a aby posuzovaly jejich žádosti na dálku a teprve pak vpustily jen ty, kterým azyl udělí.

Dá se odhadovat, jaká bude situace ve Francii, Německu třeba za deset let?

Podle mne tam poroste nezaměstnanost, bude přibývat míst, jakými jsou dnes některá francouzská předměstí, kde žijí lidé jen ze sociálních dávek, poroste kriminalita a extremismus s příklonem k džihádu. A na druhé straně poroste nespokojenost původních obyvatel, kteří se rovněž budou přiklánět k extremistickým ideologiím. Merkelová podle mne zadělává na nový fašismus a přál bych si, aby se k tomu německá veřejnost co nejdříve postavila.

Jaká je pozice Velké Británie?

Velká Británie je jako ostrovní země schopna kontrolovat imigraci a pokusy o průniky eurotunelem jsou nicotné. Otázka migrace do Evropy ale bude hrát roli v britském referendu. Současná vlna migrace je něco, co Evropskou unii rozkládá, a v době, kdy se hlasovalo o Lisabonské smlouvě, to nikdo nepředpokládal. Je to rána pro evropskou integraci postavenou na snech o tom, že už nikdy nebudou žádné problémy a že všechno vyřeší jen bruselská byrokracie.

To, co říkáte, predikuje tedy rozpad EU. Jak konkrétně si jej představujete?

Řecko vystoupí z eurozóny, dřív nebo později některá země začne kontrolovat své hranice a ostatní se připojí. To bude de facto rozpad EU. A ty výhrůžky, že nebudou eurodotace, nabudou reálnou podobu a pak uvidíme, že Unie už není.

A jaké místo by v takové situaci měla mít Česká republika?

Země jako Česká republika, Slovensko, Nizozemí nebo Velká Británie by měly patřit mezi státy, které budou v rámci Evropy obhajovat volný obchod, byla by totiž škoda, kdyby se s rozpadem EU začaly znova vytyčovat obchodní bariéry, to by byla rána pro všechny evropské ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…