Petr Pořízek: Vládní byrokracie háže lidem klacky pod nohy

10.08.2016 17:39

ROZHOVOR „Práce na obchvatu Břeclavi se zastavily kvůli byrokratické ochraně přírody. Nemůže se začít stavět, dokud nebudou fungovat (!) opatření na kompenzaci zásahů do oblastí Natura 2000. To bude trvat 5 let, možná více. Nesouhlasíme s takovým řešením. Přece některé etapy by se mohly začít stavět rovnou,“ říká mimo jiné Petr Pořízek, lídr kandidátky za Svobodné a Soukromníky v Jihomoravském kraji.

Petr Pořízek: Vládní byrokracie háže lidem klacky pod nohy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pořízek, lídr za Svobodné, Jihomoravský kraj

Kandidujete do krajských voleb jako lídr koalice Svobodných a Soukromníků v Jihomoravském kraji a zatím si vedete velmi dobře, čím myslíte, že to je?
 
Je to tím, že i v Jihomoravském kraji občané začínají chápat, že vládní byrokracie v posledních letech háže klacky pod nohy aktivním a podnikavým lidem a také že evropské špičky si absolutně nedokáží poradit s krizovými problémy. Svobodní a Soukromníci na tyto závažné nedostatky dlohodobě poukazují a nabízejí pravicová řešení. Jsme skutečné politické strany bez skandálů a s vnitřní demokacií. Proto i naše spojení do koalice pro krajské volby jihomoraváky zaujalo. Hlas pro Svobodné a Soukromníky určitě nebude ztracený hlas.
 
Budete bojovat za oddlužení celého kraje. V jakém časovém horizontu to je podle vás reálné?
 
Dluhy vytvořilo součané vedení kraje pod vedením ČSSD a hejtmana Haška. Ale pro schodkové rozpočty hlasovaly všechny strany v zastupitelstvu včetně opozičních. Bylo velmi nemorální a nefér vytvořit dluhy, které musí převzít další generace. Současný dluh totiž činí 2,4 mld. a splátky jsou nastaveny po 120 mil. ročně, tedy na dalších 20 let! V letech hospodářského růstu navrhujeme sestavit rozpočet přebytkový a z přebytku rychleji splatit dluhy. Ušetří se na úrocích a nebude hrozit, že až v době krize vylétnou vzhůru úrokové sazby, tak se kraj dostane do problémů. Při zodpovědném hospodaření by mohlo k oddlužení dojít do 10 místo do 20 let.
 

Ing. Petr Pořízek, MBA

  • Svobodní
  • Lídr koalice Svobodní a Soukromníci v Jihomoravském kraji
  • mimo zastupitelskou funkci
 
Vaší prioritou je pomoc motoristům, a to jak opravou či vznikem nových silnic, tak i urychlením stavby obchvatu Břeclavi. Jak to se stavbou vypadá nyní?
 
Práce na obchvatu Břeclavi se zastavily kvůli byrokratické ochraně přírody. Nemůže se začít stavět, dokud nebudou fungovat (!) opatření na kompenzaci zásahů do oblastí Natura 2000. To bude trvat 5 let, možná více. Nesouhlasíme s takovým řešením. Přece některé etapy by se mohly začít stavět rovnou. Vážím si zbytků divoké přírody v našem kraji. Ale v Břeclavi trpí tranzitní dopravou lidé. Při pochopení tohoto faktu úředníci musí najít cestu, jak obyvatelům ulevit od tranzitní dopravy.
 
 
Budete se také snažit podporovat drobné podnikatele i živnostníky, jak konkrétně si pomoc představujete?
 
Pomoc si představujeme zejména tím, že stát ani kraj nebude drobné podnikatele a živnostníky zavalovat zbytečnou byrokracií a otravovat šikanózními kontrolami. Údržbou a účinnou propagací památek kraje můžeme pomáhat cestovnímu ruchu. Na drobné vinaře nebudeme navalovat povinnosti při akcích, jako jsou Košty vína, Otevřené sklepy nebo Burčákový pochod. Kraj také může vhodně propojit učňovské školství, aby bylo více k užitku drobným ponikatelům a živnostníkům.
 
 
Dalším důležitým bodem bude podpora cestovního ruchu. Co jsou podle vás největší lákadla Jihomoravského kraje?
 
Největším lákadlem jsou jistě památky zapsané pod UNESCO, národní parky a rezervace, ale také vlastně celá kulturní krajina našeho kraje. V každém koutu je něco zajímavého. Na Břeclavsku a Znojemsku se to teď v létě hemží návštěvníky přejíždějícími mezi hrady, zámky, koupáním a sklípky. Na své si přijdou rodiny s dětmi, turisté milující přírodu i cyklisté nebo milovníci vína. Proto si vážíme pestrosti nabídky a každého podnikavého člověka, který návštěvníkům nabídne ubytování, stravování nebo jiné služby. Jednou za rok přiláká statisíce zahraničních návštěvníků také Velká cena Brna MotoGP.
 
EU se nyní snaží „odzbrojit“ své občany. Jaký je váš postoj k tomuto tématu?
 
Je to naprostý nesmyl. Na útočníky, kteří používají nelegálně držené zbraně, to nebude mít žádný vliv. Naopak to znemožní občanům, kteří chtějí mít schopnost se ubránit, legální držení osobní zbraně a pravidelný výcvik. Obvzlášť v České republice jsou zákony na držení zbraní velmi dobré. Zbrojní průkaz může získat jen ten, kdo prokáže značné znalosti předpisů a dovednosti. Vím to z vlastní zkušenosti, jsem držitelem ZP. Bylo by chybou tyto aktivní lidi plošně odzbrojit.
 
Myslíte si, že by tento krok napomohl k větší bezpečnosti?
 
Jak jsem uvedl v předchozí odpovědi, problém to nevyřeší. Teroristé si stejně opatřují a vyrábí zbraně nelegálně. Větší bezpečnost zajistí pouze kvalitní práce bezpečnostních složek, chytrá kontrola hranic. A také občané, kteří jsou ochotni a schopni se útočníkovi postavit, protože policie nemůže být všude. Když hoří, tak sice zavoláme hasiče, ale než přijedou, tak musíme umět vzít do ruky hasicí přístoj a snažit se zmenšit škody.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…