Pirát Michálek mluví o chystané zkoušce pro Krnáčovou i proč chce jeho strana kontrolní výbor na magistrátu

24.10.2014 12:10

ROZHOVOR. ODS a ČSSD jsou podle pražského lídra Pirátů v zastupitelstvu hlavního města Jakuba Michálka staré zprofanované struktury, proto také nepodpoří ani nebudou tolerovat vznikající koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, proč by neměla vést kontrolní výbor TOP 09, kdo by si koho v koalici „namazal na chleba“ a jakou zkoušku připravili Piráti pro budoucí primátorku za ANO Adrianu Krnáčovou.

Pirát Michálek mluví o chystané zkoušce pro Krnáčovou i proč chce jeho strana kontrolní výbor na magistrátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr Pirátů v Praze Jakub Michálek ukazuje potvrzení z podatelny

Zdá se, že o koalici v Praze už je rozhodnuto, ANO, ČSSD a Trojkoalice se dohodly. Budete z opozice tuto koalici podporovat?

My jsme od počátku říkali, že budeme opoziční stranou a že nepodpoříme koalici, ve které bude ČSSD. Rozhodně tedy nebudeme hlasovat pro radu hlavního města, ale pokud jde o jednotlivé návrhy, s kterými koalice přijde, na ty se rádi podíváme a pokud budou rozumné, tak je podpoříme.

Takže neplatí, že byste za určitých podmínek koalici na pražském magistrátu podpořili?

Nikdy jsme nemluvili o podpoře koalice, ale o toleranci nějakého modelu, který bychom považovali za lepší. To znamená modelu, v kterém by nebyla ČSSD. Hnutí ANO se rozhodlo pro jinou variantu, v takovém případě jsou naše vyjednávací podmínky akorát nějakým vodítkem, co může rada prosazovat, aby v zastupitelstvu našla podporu. Ale určitě to nejsou podmínky pro to, abychom koalici podpořili, nebo abychom se zavázali, že budeme hlasovat jako hlasovací stroj.

Co byste tedy byli ochotni pomoci schválit? Podařilo se Vám najít nějaké shodné body?

Jsou to takové klasické věci, které sice jsou v programech všech stran, ale pořád se je nedaří nějak prosadit. To znamená zveřejňování smluv městských organizací, tedy zavedení registru smluv, a to, aby i do dozorčích rad městských organizací byli jmenováni opoziční zastupitelé, aby tam existovala větší kontrola. Také se stavíme proti novým silničním megastavbám, ale doufáme, že tento požadavek se dostane do programového prohlášení koalice, hlavně od Trojkoalice. To je naše společná představa.

Říkal jste, že byste tolerovali radu, v které by nebyla sociální demokracie. Co vám vadí na pražské ČSSD?

My jsme odmítli tolerovat radu, ve které by byly ODS, ČSSD a KSČM. ODS a ČSSD proto, že byly v minulé radě, z našeho pohledu jsou to staré struktury, které jsou zprofanované. Nemůžou představovat změnu stylu řízení města, což je podle mne hlavní věc, kterou Pražané chtějí, aby se změnil způsob, jakým rada Prahu spravuje. A v ČSSD v žádném případě takovou naději nevidíme.

Bývalé vedení radnice - TOP 09 - by pro vás byla přijatelná?

Jsme ochotni jednat se všemi politickými stranami o konkrétních návrzích. Kromě už uvedených požadavků jsme si žádné jiné nestanovili, takže pokud by přišla TOP 09, stejně jako přišlo ANO, byli bychom ochotni s nimi jednat i o případné toleranci. Ovšem za předpokladu, jak už jsem říkal, že by v radě nebyla ODS, ČSSD a KSČM. Možná, že se to podaří, je těžké předvídat na celé volební období.

Takže variantu, s níž přišla na poslední chvíli TOP 09, když oslovila ČSSD s nabídkou na post primátora, byste stejně nepodpořili, i kdyby ji sociální demokraté neodmítli?

To je úplně vyloučené.

Ale byli jste rozhodnuti jednat se všemi, dokonce včetně komunistů. Podařilo se vám najít nějaké shodné programové body?

Nemyslím, že to je nějaké stigma sejít se s komunisty.

Mne zajímá, jestli jste s dalšími stranami, které nebudou v radě hlavního města, našli nějaké styčné body. Nejen s komunisty, ale třeba i s ODS?

Myslím, že podobných schémat programu je celá řada, ale důležité je, co kdo skutečně bude nakonec prosazovat.

Takže rozhodovat se budete až při vlastním hlasování na jednání zastupitelstva při předkládání jednotlivých návrhů?

My chceme, aby na radnici fungoval transparentní proces, který bude zahrnovat všechny politické subjekty, aby se konkrétní návrhy koalice studovaly a projednávaly s opozicí, aby se vyladily a teprve potom se schvalovaly. Aby opozice také měla nějaký smysl a nějaké slovo, aby se schvalovaly návrhy, na kterých je velký koncensus, a tudíž nehrozilo, že ty návrhy budou v příštím období nahrazeny novou, úplně opačnou koalicí.

Měli jste zájem o vedení kontrolního výboru. jste se domluvili s ostatními stranami v zastupitelstvu, že Piráti získají tuto pozici?

Máme těžkou vyjednávací pozici, protože nenabízíme žádnou protislužbu za to, když nás zvolí do kontrolního výboru. Určitě nemáme domluvený nějaký deal v podobě: my vám schválíme tohle a vy nám za to dáte koryto. Nic takového neděláme. Jen říkáme, že jsme s tím kandidovali, že jsme voličům slibovali, že budeme přísná kontrola a že máme nejlepší kvalifikaci pro to, abychom tuto funkci vykonávali dobře.

Takže to není ještě jisté?

To rozhodně není jasné. Myslím, že se o to bude ucházet TOP 09, protože se to v minulosti často dělalo podle zvyku, že nejsilnější opoziční strana dostala kontrolní výbor. Myslím, že by se funkce neměly rozdělovat podle zvyku, ale podle toho, kdo je jak kompetentní ty funkce vykonávat. Myslím si, že kontrolní výbor by měl kontrolovat i to, co se dělo v minulosti na radnici, to znamená i v době, kdy tam vládla TOP 09. Takže mi připadá nesmyslné, aby teď TOP 09 získala kontrolní výbor a v zastupitelstvu nebyla kontrola nad tím, co se dělo v minulém volebním období, kdy radu TOP 09 tolerovali sociální demokraté. A ČSSD byla v kontrolním výboru, takže to byla taková trochu opoziční smlouva.

A kdyby Pirátizískalivedení kontrolního výboru, šel byste do jeho čela vy osobně?

Já určitě budu kandidovat, jednak jsme to slibovali svým voličům, za druhé je to věc, kterou můžeme dělat v opozici a můžeme ji dělat poměrně dobře. Myslím si, že i jako Piráti, kteří už od roku 2010, 2011 kritizují informační systémy, jako byl třeba Ginis, které byly zavedeny na magistrátu hlavního města Prahy za stovky milionů korun, máme i docela dobré renomé. Když se podíváte na to, co šéfové z kontrolního výboru zjistili, na co upozornili, co se díky tomu odhalilo, tak ty reference jsou v podstatě zcela prázdné. Kontrolní výbor magistrátu na žádné zásadní kauzy neupozorňoval a nepřispíval k jejich řešení. Určitě si nepředstavujeme práci kontrolního výboru v tom, že bude vyřizovat jen nějaké petice a stížnosti občanů, ale chceme se opravdu aktivně podílet jak na kontrole této rady, tak i minulé.

Prohlašujete, že chcete otevřenou, transparentní radnici v Praze. Ale máte důvěru konkrétně v paní Adrianu Krnáčovou, která se pravděpodobně stane pražskou primátorkou za hnutí ANO, když právě ona jako náměstkyně ministra vnitra negativně pozměnila, jak kritizuje i Rekonstrukce státu, právě zákon o registru smluv?

Samozřejmě si tyto věci uvědomujeme, ale musíme do toho jít pozitivně a věřit, že se něco podaří změnit. Myslím, že konkrétně u registru smluv to může být zajímavá zkouška. My připravíme návrh obecně závazné vyhlášky, kterou by se schválila povinnost městských organizací zveřejňovat smlouvy v registru smluv, v podstatě za stejných parametrů, jaké předpokládá návrh poslance TOP 09 Jana Farského. Pokud se to nepodaří prosadit na úrovni celé České republiky a v parlamentu to bude ANO, ČSSD a KDU-ČSL zdržovat, chceme to prosadit aspoň v Praze. Tady se ukáže, jestli to ANO myslí se zveřejňováním smluv vážně.

Myslíte si, že při přípravě této městské legislativy využijete své právnické vzdělání a na váš věk i bohaté zkušenosti, takže nikdo nebude moci vámi předkládaným návrhům vytýkat, že mají zásadní právní nedostatky?

To určitě.

Proč chcete za každou cenu zůstat v opozici, když tak budete mít omezenu možnost prosadit větší část vašich priorit?

Ta otázka je určitě legitimní. My jsme na vlastní oči viděli, že když chce někdo opravdu něco prosadit, musí být v radě, ve výkonné složce se podílet na řízení města. Této odpovědnosti se dlouhodobě nezříkáme. Ale na druhé straně jsme slíbili voličům, že v našem postavení je velice rozumný krok, když chceme být na začátku v opozici, abychom se naučili základní profesi, abychom získali know-how, aby si nás naši koaliční partneři „nenamazali jako máslo na chleba“. Určitě strany jako ČSSD a KDU-ČSL jsou velmi zkušené, neradi bychom, abychom v případné společné koalici byli vystaveni tomu, že si s námi budou dělat, co budou chtít, protože dobře znají různé mechanismy. To se nejdřív chceme naučit a pak bychom se aktivněji přihlásili o oblasti, ve kterých jsou Piráti kompetentní, to znamená v oblasti informačních technologií.

Akceptovali všichni partneři toto vaše, podle mne logické zdůvodnění?

My jsme to řešili na jednáních, jak pan Hudeček, tak paní Krnáčová i pan Štěpánek (vyjednavači TOP 09, ANO a Trojkoalice – pozn. red.) tento postoj chápou a akceptují, že je to velice rozumný postoj.

Podobně nezkušení jsou ale i zastupitelé za ANO, kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová svoji neznalost zřetelně prokázala v předvolebních diskusích. Nehrozí i jim, že si je ti zkušenější koaliční partneři, třeba protřelí pražští sociální demokraténamažou na chleba?

Myslím, že si tento problém uvědomují, na druhou stranu mají v zastupitelstvu oproti nám docela velký počet hlasů, jsou tam nejsilnější skupinou, což je velká výhoda. A myslím, že mají také několik velmi zkušených lidí, takže se budou snažit, aby je ti zkušenější partneři nepřeválcovali.

Jakub Michálek

Bývalý místopředseda Pirátů, nový pražský zastupitel, právník specializovaný na svobodný přístup k informacím. Nyní pokračuje ve studiu teoretické fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě a pracuje v advokátní kanceláři. Ve sporu s ministerstvem financí dosáhl Jakub ichálek přelomového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle kterého podání prostřednictvím datové schránky nemusí být elektronicky podepsáno. Byl také spoluautorem návrhu na zrušení článku 2 prezidentské amnestie, který podala skupina třiceti senátorů. Kvůli neoprávněnému odpírání informací o přípravě amnestie podal v roce 2013 žalobu na prezidenta Václava Klause, soud o ní však dosud nerozhodl. Podílel se také na akcích proti mezinárodní dohodě ACTA, což byla kontroverzní vícestranná obchodní dohoda proti padělatelství, Evropský parlament ji díky obrovské vlně protestů nakonec odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…