Pitomci si zvolili na Hrad dementního starce, láme funkcionář TOP 09 hůl nad Čechy. A volá po českém Kiskovi

05.03.2016 17:02

ROZHOVOR „Většina národa jsou úplní pitomci, kteří si zvolili dementního starce,“ servítky si rozhodně nebral v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda regionálního výboru TOP 09 z Pardubic Jan Němec. Vyjádřil se také k hlasování v Senátu, který vyzval prezidenta republiky k větší zdrženlivosti: „Počet zbabělců je dostatečně velký.“ Němec pochybuje o inteligenci a demokratickém smýšlení českého národa.

Pitomci si zvolili na Hrad dementního starce, láme funkcionář TOP 09 hůl nad Čechy. A volá po českém Kiskovi
Foto: TOP 09
Popisek: Jan Němec

Anketa

Jakou školní známku zatím dáváte politikovi Andreji Babišovi?

55%
6%
3%
3%
33%
hlasovalo: 16295 lidí

Senát vyzval prezidenta, aby byl ve svých výrocích zdrženlivější. Část usnesení konkrétně zní: „Prezident republiky by měl být ve svých vyjádřeních natolik zdrženlivý, aby nemohla vzniknout žádná pochybnost ohledně ohrožení spojeneckých závazků České republiky a její ústavně deklarované hodnotové orientace.“ Pak usnesení říká také, že by prezident neměl rozdělovat společnost. Měl by být podle vás prezident republiky opatrnější ve svých výrocích? A jak vnímáte vůbec skutečnost, že se tímto zabývá horní komora parlamentu?

Senát vnímám jako poslední pojistku demokracie. Je dobře, že zafungoval. Když se ale podíváte, kolik senátorů se vůbec hlasování zúčastnilo, tak počet zbabělců je dostatečně velký. Alespoň je pozitivní, že usnesení bylo přijato.

Lze přikládat hlasování v Senátu nějakou váhu, když výzva prošla o jeden hlas a účastnilo se 35 senátorů?

Váhu to má, Senát zafungoval, což je dobře. Očekával bych ale minimálně nadpoloviční účast.

Mluvčí Hradu reagoval na Twitteru, že prezident si nenechá nasadit náhubek a že byl zvolen v přímé volbě občany ČR, a ne senátory. Co říct na tento názor?

Především je špatně, že máme takového prezidenta. Je to důkaz bohužel špatné úrovně vzdělanosti a inteligence národa, protože si zvolili někoho, koho by si demokratický národ určitě nezvolil, i když ve Spojených státech je čeká možná něco podobného. Vůbec jim to nepřeji. Vyplývá to z Gaussovy křivky, bohužel většina národa jsou úplní pitomci, kteří si zvolili dementního starce.  

Některým senátorům vadí, že prezident prý dehonestuje premiéra Sobotku. Také se vám nelíbí výroky hlavy státu na adresu premiéra?

Určitě ne, mně se nelíbí žádné jeho výroky. Těžko byste našel nějaký jeho výrok, se kterým bych souhlasil. Je to zapšklý člověk, který si realizuje své ego, jež si nemohl realizovat během minulých let, a teď se to snaží dohnat. Bohužel je na funkci prezidenta, a trpíme tím všichni.

Za tři roky, co je prezident ve funkci, už došlo k mnoha situacím, kdy Zeman rozvířil veřejné mínění. Co byste řekl s odstupem času na různá Zemanova vyjádření, ať již jde o známá slova „kunda sem, kunda tam“ či že vláda „zkurvila“ služební zákon, vrávorání nad klenoty, kauza Peroutka a „kalašnikov“. Je možné, že právě díky tomu získá politické body? Prezidentova popularita je největší ze všech ústavních institucí…

Vysvětluji si to tím, že většina národa jsou úplní blbci, takže on si může nahánět popularitu právě těmito výroky. Cílí na většinu lidí, kteří intelektuálně nejsou na dostatečné výši.

Není to tak dávno, co byla na stole otázka prezidentských pravomocí. Dá se předpokládat, že se objeví znovu. Jak to vidíte vy? Měl by mít přímo zvolený prezident více či méně svobody?

Neměli bychom měnit pravomoci prezidenta podle toho, kdo tam zrovna sedí. Je to důstojný úřad a instituce a bohužel jsme měli smůlu, že teď máme takového prezidenta.

Už jste před chvílí zmiňoval situaci ve Spojených státech. Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová se zamýšlela na svém blogu nad tím, co mají společného Donald Trump a Miloš Zeman. „Maličkost – říkají do mikrofonu to, čím se jiní politici baví až po jeho vypnutí.“ Mají podle vás tito politici vůbec něco společného?

Myslím si, že je to jinak. Zeman patří k těm největším populistům. Říká přesně to, co chce většina národa slyšet, aby udržel křivku popularity. Společné mají to, že jsou oba populisté.

Z celé situace vychází předpoklad, že Zeman se vzdaluje od ČSSD a přibližuje se k Babišovi. Do jaké míry a za jakých podmínek je možné, že by se vzájemně do budoucna podpořili? Tedy že v podstatě Zeman „přihraje“ Babišovi voliče v parlamentních volbách a naopak vicepremiér Zemana opět nominuje nebo silně podpoří v prezidentských volbách? 

Oba jsou politici, kteří udělají všechno pro to, aby zůstali ve svých funkcích. To znamená, že navzájem hledají nějakou možnou spolupráci a vzájemnou výhodnost jeden pro druhého. Oba nemají žádné morální zábrany a jsou schopní čehokoli.

Už několik komentátorů napsalo, že Zemana už může porazit ve volbách jedině on sám sebe. Ztotožňujete se s tím? Za předpokladu, že se Zeman a jeho příznivci spojí s tábory babišovců, lze vůbec postavit kandidáta, který by Zemana porazil?

To bude velký problém. Zatím to vypadá, že opozice je nejednotná a silný kandidát bude zázrak, pokud se ho podaří najít.

Jaký by měl být podle vás budoucí prezident?

Asi takový jako prezident Kiska. Člověk, který je morální, inteligentní a reprezentuje to nejlepší, co může náš národ reprezentovat, a ne to nejhorší. Když vezmete dobré vlastnosti a převtělíte je do jednoho člověka, takový by měl být náš prezident. Naopak když vezmete nejhorší vlastnosti národa, tak je převtělíte do Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…