Plná náměstí proti Babišovi jsou něco jiného, než když odboráři sváželi autobusy „na demonstraci“. Proslulý mág TOP 09 Jaroslav Poláček ke skandálu premiéra a 17. listopadu

19.11.2018 21:04

ROZHOVOR Jaroslav Poláček, dlouholetý volební manažer TOP 09 a zakladatel agentury Produkujeme, který se politickému marketingu věnuje již bezmála 20 let, komentuje pro ParlamentníListy.cz dění posledních dní kolem premiéra Babiše a protestů, které proti jeho vládě propukly.

Plná náměstí proti Babišovi jsou něco jiného, než když odboráři sváželi autobusy „na demonstraci“. Proslulý mág TOP 09 Jaroslav Poláček ke skandálu premiéra a 17. listopadu
Foto: archiv
Popisek: Jaroslav Poláček

Už skoro týden řešíme kauzu „syn Andreje Babiše“. Začalo to reportáží Slonkové s Kubíkem, ve které byla použita skrytá kamera. Bylo to namístě? Byla dramaticky přibarvená, nebo profesionálně odvedená? Poskytovala reálnou „munici“ k vážnému politickému útoku na Babiše? Lze v ní vidět prvky načasovaného útoku?

Při jednání s médii platí jednoduchý princip: V okamžiku, kdy se mi představí jako novináři, mohou použít vše, co jim řeknu. Novinář tu je konečně od toho, aby zveřejňoval. Informace zjišťují (a nezveřejňují) spíš špióni nebo agenti. Pokud jim něco sděluji „mimo záznam“, je to na oboustranné důvěře a mém riziku jako toho, kdo odpovídá. 

Babiš okamžitě rozjel defenzivu založenou na upozorňování na synovu nemoc a na tom, že „je to kampaň“. Začal zdůrazňovat to, že svou rodinu má rád, nicméně jeho děti jsou psychicky nemocné. Média ve své většině dávala najevo, že mu to moc nevěří. Jak Babiš ustál první náraz?

Použil standardní taktiku argumentace spiknutím, která, jak je vidět, moc nefunguje. Fakt je, že na sociálních sítích už před touto kauzou existovaly animované obrázky, které argument „kampáááň“ parodovaly.  Navíc řada lidí byla konfrontována s kamerovým záznamem, kde premiérův syn popisuje cestu na Krym jako stresující zážitek. A sám sebe se ptám, proč Babiš zatáhl svého syna do svých machinací s fondy.

Emoce vyvrcholily 17. listopadem. Vy jste též „vyšel do ulic“. Jací lidé se sešli v okolí Národní třídy? Jaká míra „nabroušenosti“ na Babiše vládla? Pokud jde o vyhození květin Babiše, Zemana a Okamury do koše, jak moc tato akce vyjadřovala skutečné naladění davu? Co říci na tvrzení, že nejen vyhozením květin, ale i koncepcí oslav (či spíše demonstrací) byl 17. listopad „zprivatizován“ kruhy kolem liberální opozice?

Netroufl bych si tvrdit, že emoce vyvrcholily 17. listopadu, čeká nás jednání Poslanecké sněmovny a evidentně lidem není lhostejné, že slovy Orwella „někteří jsou si rovnější“. Zejména dnešní voliči ANO jsou konfrontováni s úplně jinými argumenty, než je zneužívání evropských fondů nebo komunistická minulost a tajné služby. Najednou vidí, že lídr ANO může svou rodinu poslat pryč, když se mu nehodí, aby byla podrobena vyšetřování. To moc nespadá do obrazu se svetrem a žoviálním oslovením „čau, lidi“. V sobotu 17. 11. jsem viděl lidi, kteří přišli poděkovat, že můžou, a rozhodně jsem nenarazil na žádné uzurpování tohoto svátku. Považuji to za výmluvu, která pomáhá těm, kteří ji vyslovují, zastřít fakt, že to, co se děje, se občanům nelíbí. A že jich je nemalý počet, když zaplní pražská náměstí.

Bez ohledu na to, že jste pracoval dlouhá léta pro TOP 09... Zaznívají hlasy, že když se na nějakou demonstraci vrtne Miroslav Kalousek, je to předem prohrané. Proč má Kalousek pověst tak toxické tváře? Je to jen pověst, nebo ho tak vnímá i tábor pravidelných demonstrantů proti Babišovi a Zemanovi?

Miroslav Kalousek chodí položit květiny 17. listopadu, co ho znám. A nikdy se tam nevydal v noci. Reakce lidí na představitele TOPky byly v sobotu s potleskem a skandováním „děkujeme“. Miroslav Kalousek velmi přesně pojmenoval, k čemu v naší zemi dochází – že tu jde o to nastolit atmosféru strachu, kterým my sami budeme cenzurovat sami sebe. A jako zkušený politik ví, co musí udělat, aby se dostal do médií. Vymlouvat se na Kalouska je podobně směšné jako výmluvy na kampaň.

Sdílíte mimochodem názor, že i kdyby Babiš padl a náhodou byly předčasné volby, ANO by posílilo, protože jeho voličská základna „odráží“ jakékoliv útoky a nařčení směrem k Babišovi? Všiml jste si, jak se v posledním týdnu ještě více sblížily základny Babiše a Zemana ve stylu „Kalousek a pravdoláska nám tady chtějí dělat Majdan“ a „Babiše jsem nevolil, ale když vidím, jak na něj útočí Kalousek a novinářská žumpa, hodím mu to“? Vyplývají takové nálady ze socioekonomických ukazatelů, nebo jde čistě o emoce a sentiment?

Nesdílím. Hlavně si nemyslím, že nové volby jsou aktuální téma. Evidentně kauza A. Babiše poškozuje celou vládní koalici a přitom by stačilo, aby on sám odstoupil. Je to boj jednoho muže za jeho vlastní zájem a přiznám se, že nerozumím tomu, že celá řada zvolených politiků ANO tohle snáší. Respektive jsem sám zvědav, jak dlouho to snášet budou, protože sami utvrzují pocit, že jejich vliv je minimální. Emoce je samozřejmě v politickém marketingu zásadní, ale nemůžeme jí zcela nahradit logiku. Plná náměstí dnes vážně nejsou desítky odborářských autobusů dovezených „na demonstraci“.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Čím to je, že v Praze se pořád demonstruje, ale příznivci Babiše a Zemana nedemonstrují? Jsou to srabi, jak zaznívá na sociálních sítích? Na liberální straně aktivizace v ulicích, na zemanovsko-babišovské straně aktivizace u uren. Má to demonstrování vůbec smysl?

Určitě není nikomu příjemné jít do konfrontace. Volič ANO dnes hledá odpovědi, osočení z toho, že je srab, ho akorát ukotví v názoru, že musí vydržet. To není o diskusi, ale o pořvávání, což k ničemu nevede. Demonstrace samozřejmě smysl mají, protože jasně ukazují podporu samotného tématu. Zvednout se a jít někam je vyjádřením opravdu velkého naštvání. A řada akcí nebyla jen v Praze. Politika na takové projevy reaguje, a i když rovnou nemusí dojít k vyhlášení nových voleb, má to vliv na média, názory lidí, preference...

TV Nova nám včera nabídla nejprve předtočené vyjádření Beaty Babišové. Odpůrci Babiše se ptají se smíchem, kolik jí za to Babiš nabídl či čím jí vyhrožoval. Jak na vás video působilo?

Omlouvám se, neviděl jsem ho.

Hlavním chodem Babišovy ofenzivy byl jeho rozhovor s Reyem Korantengem. Ve zkratce: Mladý Babiš byl v době založení Čapího hnízda zdravý, v roce 2015 onemocněl schizofrenií. Na Krymu a na Ukrajině byl s panem Protopopovem šťastný, dokonce potkal svou snoubenku, i když teď tvrdí, že tam byl zavlečen násilím... Ale je nemocný.  Čapí hnízdo si vymyslela Babišova dcera, protože má ráda koně. Projekt byl devětkrát kontrolován a nakonec Agrofert těch 50 milionů vrátil... Chápu, že vám už třeba naskakují pupínky, ale čistě profesionálně: Co z toho bylo předloženo tak, že tomu veřejnost uvěří? Jak to celé zafunguje? Šlo o bod zlomu v celé PR bitvě?

Podle mého názoru nešlo. Je samozřejmě pro premiéra výhodné vystoupit na televizní stanici, která má blízko k jeho voličům, a v pořadu, který podle veřejných zdrojů má sledovanost ve stovkách tisíc diváků (825 000 letos). I když to byl věcně dobře vybraný kanál, vystoupení nebylo přesvědčivé. Nicméně můj názor je v tomto irelevantní, nepochybuji, že si tým A. Babiše udělal vlastní výzkum, který jim měl dát informaci, jak bylo vystupování premiéra vnímáno. A možná takový výzkum zadal i někdo jiný a my se s ním seznámíme.
 
Na závěr prosíme o váš soukromý odhad: Bude vládě v pátek vyslovena nedůvěra? Připraví si Kalousek a spol. něco speciálního, aby rozpravu využili ve svůj prospěch? A až opadne pěna dní, tak pateticky řečeno, čím bude česká politická krajina po věci „Babiš ml.“ jiná?  
 
Musela by na mimořádné schůzi změnit názor ČSSD, ale výsledek není zásadní. Hlasování o nedůvěře vládě se nesvolávají každý měsíc. Ale ano, změní se to, že zase další lidi budou přemýšlet o tom, kdo má být prvním ministrem naší země. A jestli nám to je na kulaté výročí založení republiky opravdu jedno.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…