Plukovník Vranský při výročí Mnichova: Srovnávat to s kvótami nelze, ale Merkelová překročila všechny meze. Diktát je nepřijatelný. Byla chyba, že se Německo sjednotilo

30.09.2015 10:02

Český válečný veterán z Afriky, plukovník Pavel Vranský vzpomíná na zoufalství, jež vyvolala Mnichovská smlouva, ale uvažovat o tom, jak by dějiny vypadaly, kdybychom se hitlerovskému Německu bránili, podle něj smysl nemá. A ani srovnávat přijetí uprchlických kvót s mnichovským diktátem význam nemá.

Plukovník Vranský při výročí Mnichova: Srovnávat to s kvótami nelze, ale Merkelová překročila všechny meze. Diktát je nepřijatelný. Byla chyba, že se Německo sjednotilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plk. Pavel Vranský

Jak po tolika letech vzpomínáte na dobu, kdy byla podepsána Mnichovská dohoda?

Vzpomínám si na pocit zoufalství a nemohoucnosti, který zachvátil nejen mě, ale všechny kolem nás. Pro naši rodinu to znamenalo přemýšlet o vystěhování nebo aspoň nějak opustit republiku, kterou jsme milovali. Ale neštěstí, do něhož nás svět uvrhl, jsme pochopili, až když nacisté zabírali jednu obec a město za druhým.

Má smysl uvažovat o tom, jak by se české dějiny odvíjely, kdyby Československo bránilo své pohraničí namísto odstoupení Sudet?

Nemá. Nejdříve jsme počítali s tím, že se budeme bránit. Bylo to brzo po všeobecné mobilizaci, do které byl povolán i můj otec, nadporučík čs. armády. Skutečnost, co by obrana znamenala, jsme si uvědomili až mnohem později, když jsem sám byl ve válce.

Říká se, že kapitulace v době, kdy Československo mobilizovalo a chtělo se bránit, poznamenala český národ na celý zbytek 20. století. Měla kapitulace destruktivní vliv na charakter národa?

To se mi těžko odhaduje. Jistě si to myslelo mnoho osob za okupace, ale důsledek a devastace státu i národa by byly hrozné.

Dá se vysledovat souvislost mezi Mnichovem a následným poválečným vývojem v Československu –nedůvěra k Západu a příklon k sovětské politice?

Do určité míry ano. Zrada západních spojenců, přesvědčení, že nám chtěl SSSR pomoci, a samozřejmě toto zaměření prosazované prezidentem Benešem a pod jeho vlivem i řadou jiných osob patřících do elity národa, k tomu určitě přispěly.

Můžeme se zase dostat do podobné situace jako v roce 1938, kdy ve chvíli, kdy nastala politická krize, obětoval Západ Československo dočasnému smíru s agresorem?

Odpověď je pro mě obtížná. Nechci být kacířem. Ale tato možnost není vyloučena. Každý velký stát je sobecký a obětovat malý stát za určitou cenu je aspoň přitažlivé, pokud se neobjeví tak prozíravý politik, jakým byl Winston Churchill.

Jak je to podle vás dnes s důvěrou Čechů v západoevropské státy a USA?

I to je obtížná otázka. Podle mě byla chyba, že německé státy byly spojeny do jednoho celku. Velké Německo může kdykoliv změnit své demokratické zásady za odčinění obou prohraných válek, pokud nezůstane Evropa a potažmo Evropská unie bdělá a aspoň v tomto směru jednotná.

Jaká je role Ruska v čele s Vladimirem Putinem?

Propaganda na všech stranách působí tak, že objektivní názor je velmi obtížný. Domnívám se, že zabrání Krymu byl na dlouhou dobu konečný agresivní čin. Odpor demokratického světa byl tak silný, že Rusko asi přešla chuť na další takové činy. Příliš potřebuje ekonomickou spolupráci se západním světem. Ale nelze nikdy zapomenout, že Rusko je veliký národ a stát, který má svou speciální mentalitu a nutno jej respektovat a rozhodně není jen regionální velmocí, jak se jednou vyjádřil prezident Obama. Já bych se neomezoval na Putin rovná se Rusko. Tento stát bude ještě dlouhou dobu potřebovat silného lídra.

V poslední době se v souvislosti s kvótami na přijímání uprchlíků hovořilo o „druhém Mnichovu“. Je to relevantní? Lze vůbec takto srovnávat různé politické situace?

Nelze. Srovnání s Mnichovem je přitažené za vlasy. Kvóty jsou pro suverénní stát nepřijatelné. EU nesmí opustit zásadu, že všechny státy jsou si rovné a k zásadním rozhodnutím je zapotřebí konsenzus. Diktáty i v otázkách lidských práv nebo humanismu jsou nepřijatelné.

Jak hodnotíte současné vystupování Německa v souvislosti s vlnou uprchlíků?

Nesouhlasím. Paní Merkelová přestoupila všechny meze a Německo musí za to nést důsledky. Když porušilo všechny dohodnuté zásady jak naložit s uprchlíky, nemůže donutit jiné státy, aby učinily totéž.

Jak by se měla Česká republika zachovat v případě kvót a ochrany hranic?

Přísně podle dohod. Kdo má jako uprchlík nárok na azyl, nechť ho dostane, kdo ho nemá podle rozhodnutí státu, ve kterém o azyl žádá, a ne podle kvót nebo rozhodnutí někoho jiného.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…