Plzeňský lídr Svobodných: Kdyby tu zase vládli komunisti, bál bych se o život

15.09.2013 10:28

KANDIDÁTI Lídr Strany svobodných občanů v Plzeňském kraji pro předčasné volby Jiří Hemerle tvrdí, že je pro něj nepřijatelné žít v zemi, kde by opět vládní posty obsadili členové KSČM. V takovém případě by se obával o svůj život, životy občanů a své rodiny. Řekl to v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Plzeňský lídr Svobodných: Kdyby tu zase vládli komunisti, bál bych se o život
Foto: Svobodní
Popisek: Jiří Hemerle na snímku vlevo dole

Co vás vede jako podnikatele jít v čele strany, která je asi jako jediná "nejpravicovější z pravicových"?

Jako bývalý pravicový volič ODS jsem ztratil možnost volit pravici a tuto možnost mi vrátila existence Strany svobodných občanů. Nelíbí se mi, jakým neomaleným způsobem se nám dnes politici, a to nejen ti naši, vlamují do osobních svobod. Nelíbí se mi, že lidé odevzdávají státu téměř polovinu svých výdělků, ale dostávají zpět stále méně. Nelíbí se mi, že odevzdáváme svoji suverenitu do rukou byrokratů v Bruselu.

Nelíbí se mi legalizované okrádání obyvatel prostřednictvím všemožných daní a poplatků. Naopak se mi velmi líbí racionální a nepopulistický program Svobodných, kde úcta k individuálním svobodám a osobní odpovědnosti stojí na prvním místě. Jako podnikatel vnímám nejen problémy své, ale také svých spolupracovníků a chtěl bych se podílet na změně naší země na prostředí, kde stát ochraňuje svobody svých občanů a zajišťuje prostředí pro svobodnou existenci.

Jak je v dnešní "demokracii" složité podnikat a co říkáte na hesla o podpoře střední třídy a podnikatelského stavu u nás?

Pokud odhlédnu o přebujelé byrokracie, vysokých daní a buzerace ze strany Evropské unie, pak je to jednoznačně nestabilní prostředí pro rozvoj a plánování svobodného podnikání. V první řadě je díky selektivně uplatňované dotační politice narušena volná soutěž, ve které nevítězí schopnější výrobce, ale ten, kdo dokázal „ulovit“ některý z dotačních titulů. Skutečnou cenu některých komodit dnes již v podstatě neznáme.

Stejně tak je narušen trh práce. Co však považuji za naprosto skandální, je funkce státu jako agenta provokatéra. Přesto, že jsem, stejně jako my všichni, postižen poplatky na obnovitelné zdroje energie, je pro mne nepřípustné, aby stát vydal investiční pobídku v podobě výkupní ceny u solární energie a pár let na to, ten samý stát, který vybízel k investicím do fotovoltaiky, začal investory nazývat solárními barony a téměř je kriminalizovat. Měnil podmínky a obcházel své pobídky instalací nových selektivně uplatněných daní. Nemluvě o tom, že případnou arbitráž opět zaplatíme všichni ze svých kapes. Na druhou otázku mám jednoznačnou odpověď. Nesouhlasím s jakoukoliv podporou jedné určité skupiny obyvatel. Je pro mne nepřijatelné třídit obyvatele na skupiny hodné, či nehodné podpory.

Hovoříte vážně o tom, že pokud tu zvítězí levice, nebudete uvažovat o vycestování, ale rovnou opustíte republiku…

Hovořím zcela jasně o tom, že je pro mne nepřijatelné žít v zemi, kde by opět vládní posty obsadili členové KSČM. Z historických zkušeností bych se velmi obával o kvalitu života či život samotný, můj či mé rodiny, v zemi, kde by každý čtvrtý občan dal svůj hlas ve prospěch této strany. Myslím, že mnoho obyvatel situaci podceňuje stejně, jako tomu bylo v letech 1938 před příchodem fašismu či 1948 před uchopení moci komunisty.

Po obou těchto ideologiích zůstaly po celém světy miliony mrtvých a nešťastných lidí. Koncentrační tábory z druhé světové války se ne náhodou podobají komunistickým pracovním lágrům. Jinak si myslím, že demokratická levice má v politice své nezastupitelné místo a lidé mají právo na svůj levicový postoj. Vítězit musíme v politických soubojích, nikoliv likvidací opozice, jak nám to komunisté předvedli a předvádějí ve světě. 

Co podle vás a vaší strany je v případě zvolení do Parlamentu priorita číslo jedna?

Jsme přesvědčeni, že řešení problémů spočívá v odstranění jejich příčiny, nikoliv v boji s následky.  V této souvislosti vidím nutnost přijetí ústavního zákona o vyrovnaném rozpočtu, který by politikům zkomplikoval další zadlužování obyvatel naší země. Tato otázka je podle nás klíčová pro odstranění zvyšování daní, které dnes berou lidem více než polovinu jejich výdělků, a selektování společnosti na skupiny hodné, či nehodné podpory v podobě dotací a zvýhodnění. Jako neméně důležitou spatřujeme otázku omezení moci politiků zavedením lidového veta. 

Dovedl byste si představit koalici s nějakou stranou či uskupením a naopak, s kým byste za žádných okolností nevyjednávali?

Samozřejmě si dokážeme představit koalici, ovšem za podmínky, že bychom se dohodli na přijetí několika našich zásadních požadavků a jejich umístění do koaliční smlouvy. Nemusí to být akceptování celých našich programových bodů, nicméně by muselo být zřejmé, že jsou to kroky, které k nim směřují. Jistě by se tyto body týkaly vyrovnaného rozpočtu, nenavyšování daní a vztahu k Evropské unii a zejména vstupu do eurozóny. Pokud mohu hovořit za sebe, nedokáži si představit spolupráci s komunisty.

Jiří Hemerle (41 let) vystudoval Střední průmyslovou školu, strojní obor konstrukce. Ženatý, má syna 16 a dceru 21 - oba studují v Praze. Díky své profesi dovozce květin strávil více než rok a půl v Nizozemí. Nebyl členem žádné politické strany, v letech 2006-2010 byl zvolen do zastupitelstva obce Čeminy (Plzeň - sever) za nezávislé. Od roku 2012 člen Strany svobodných občanů, v lednu 2013 a opakovaně v srpnu 2013 byl zvolen místopředsedou krajského sdružení Strany svobodných občanů v Plzeňském kraji, v říjnu 2013 vyhrál primárky v Plzeňském kraji a stal se jejím lídrem kandidátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…