Plzeňský námořník Osoba: Pořád jenom Amerika, proč? Vybombardovali nám Plzeň, pak se omlouvali, že si jí spletli s Drážďanami. K Rusku jsme papežštější než oni

15.05.2016 20:07

ROZHOVOR „Mořský vlk“ Jožka Osoba, který za svůj život navštívil v barvách Československé námořní plavby desítky a desítky zemí, a dnes na penzi provozuje malou galerii u plzeňského centra, už prý zase nemůže nahlas říkat své názory. Mluví kladně o Putinovi – a je prý hned onálepkován za rusofila. A k tomu ještě v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz vzpomíná na spojenecké bombardování a podivuje se, jak si někdo mohl splést Dobřany a Plzeň s Drážďany. Na rozdíl od Západu zapomínáme i na Gagarina a vůbec se k sobě nechováme hezky…

Plzeňský námořník Osoba: Pořád jenom Amerika, proč? Vybombardovali nám Plzeň, pak se omlouvali, že si jí spletli s Drážďanami. K Rusku jsme papežštější než oni
Foto: newsphila.blogspot.com
Popisek: Josef Osoba

Na Ukrajině je nová vláda. Jak to tam podle vás bude dále vypadat?

Pořád stejně, protože se tam budou dohadovat ty frakce. Navíc oni nechtějí zboží z Ruska, ale ze západní Evropy a z Ameriky. Tam to není jako u nás. Když jsme se rozešli ze Slovenskem, tak pořád máme vazby a navzájem si vypomáháme. Oni se tam ale rozešli zcela. A co tam před těma dvěma roky vypuklo, tak všichni rozumní lidé vědí, kdo to tam začal a že to bylo všechno naočkováno.

Říká se, že Rusko může za vše a Putina hledej všude…

Všechno Putin, Putin… On má pod sebou lidi, kteří mu radí. Všechno tohle je uměle udělané. Teď jsou lidé jenom Amerika, Amerika, ale Amerika si půjčuje peníze od  Číny. Udělala se velká chyba, že jsme poslechli ten bojkot. Jen si vezměte, kolik firem nebo jednotlivců na to doplatí. U nás. Bruselu je to jedno, co je s námi. A podívejte se, jak se Čína dostává na ruský trh, jak tam má nyní otevřené dveře. A i do Ameriky! Nejdříve Američané čínské zboží bojkotovali a teď se tam vozí a ještě si od nich půjčují peníze. Do Ruska jde nyní spousta čínského zboží, technologie. A zbraně? Kdo zbrojí Čínu? Rusko. A kdo zbrojí ty ostatní státy? Amerika! Lidi jsou prostě zaslepení, musí se dívat na to, že velmoce tady byly, jsou a budou. Přicházíme zas do období studené války a že se zase vystupuje jenom proti jednomu. Teď my všichni proti Rusku.  A je to vážné.  Tím, že se ty americké základny blíží k ruským hranicím, tak si to přece Rusko nemůže nechat líbit. My nutíme Rusko, aby se vyzbrojovalo, a co nejvíc. Čína nebude s Američany, ale spíše s Ruskem.

Ale konflikty mezi Čínou a Ruskem byly…

Jistě, už za cara, za Velké říše, ale vždycky se to pak zklidnilo. Vezměte si, že po oceánech nesměly plout lodě pod čínskou vlajkou v padesátých letech. Kdo jim pomohl? My a Sovětský svaz. Pak tam byly zase chvilku pohraniční nepokoje a zase se to zklidnilo.

Ale Rusko obsadilo Krym… a teď prý má „chuť“ na pobaltské státy. Není to ale takové strašení nás, prostých občanů?

Samozřejmě! Lidé mají strach a to se někomu hodí. Podívejte se, kdo začíná v Pobaltí nebo Polsku stavět vojenské základny a kdo tam vyzbrojuje? Ať mi tedy nikdo nevykládá, že se Rusové nemohou bránit. A my je právě donucujeme k tomu, aby místo aby dávali peníze na potraviny a rozvoj, tak je dávají na výzbroj.

Minulý měsíc bylo 55 let od prvního letu prvního kosmonauta. Tyto dvě velmoci mezi sebou bojovaly, kdo bude dříve v kosmu. Stále to peníze i životy. První byli Sověti, to se musí nechat, vždyť i Američané to přiznali. I v té kosmonautice když tihle dva rivalové soutěžili tak se podívejte, jaká technika se pak dostala i do civilního života. A nejdřív byla určena jen pro vesmírné lety. V devadesátých letech se to na pár měsíců zklidnilo a pak se to zase vyvolalo. Sjednotilo se Německo, rozmělnila se Jugoslávie, Sovětský svaz. Amerika se nerozmělnila, spíše naopak. Američané po 60 letech chtějí zase si zabrat Kubu. Chtějí, tyhle státy, kteří se dříve vymanily z amerického područí.

Koncem dubna bude výročí, kdy Gagarin přijel jako do prvního zahraničního státu právě do Československa. A to se moc neventiluje….

... protože to je ruský občan! Kupodivu si na něj vzpomenou na Západě. To jsme zase papežtější než papež… My jsme zrušili Mezinárodní den žen, První máj, květnové oslavy. Největší oslavy jsou v západních Čechách. Dnes po 24 letech vidíme, že lidé jsou z toho nasycení a že oslavy nebudou tak velké. Rozhodlo se, že budou větší jednou za pět let. Po ekonomické stránce to samozřejmě hodně stojí a pak jsou s tím lidé nasycení. Pořád je to jedno a to samé. Jako před 25 lety, když se nejdříve dělaly přehlídky každý rok, pak po pěti letech, na Letenské pláni. Takže dějiny se pořád opakují.

Zapomínáme vůbec na dějinné souvislosti, co se týká druhé světové války a jejího konce, že?

Pětadvacet let jsme zapomněli na to, že tady 14. února a 25. dubna bombardovali Československo. Ano, byli jsme pod područí Němců, ale válka byla rozhodnuta. To bylo už určeno na Jaltě, v Teheránu. A domluvili se tam velmoci, jak si tu malou Evropu rozdělí.

Zapomínáme i na ten nešťastný srpen 1968 a kdo byl na naší straně? Fidel Castro, Rumuni a jugoslávský Tito. A ti všichni, Poláci, NDR, které najednou vtrhlo do bratrského státu. A na to se taky zapomíná. Všechno se svádí na Rusy. Šli Poláci, Bulhaři, kteří byli třeba pak na Smíchově v Praze. A najednou se po pětadvaceti letech se říká, že tu byli jenom Rusáci, Sověti. A ještě tak vulgárně. Byli tady „spojenci“!

Nemluvilo se o tom, kolik lidí tady zahynulo 25. dubna při bombardování od spojenců. A pak se zapomnělo na to, že z 5. na 6. května se vzepřeli lidé a obsadili tady německé vedení. A mluví se furt jenom o tom, že sem vstoupili Američané. Ale tady nepadl žádný Američan, ale když jdete po jedné z hlavních tříd, po Klatovské, tak vidíte těch pomníčků a desek. Dneska bohužel ty připomínky na některých domech už ani nejsou.

To samé odsun židů na začátku okupace. Tady se začaly dělat na chodnících destičky se jmény lidí, ale zase se to nedotáhlo do konce. Ono se zapomíná, že se bombardovali i nedaleké Dobřany, které si údajně spletli s Drážďany…

Jak může nějaký šašek politický něco takového říci. Zapomínáme, že máme v politice lidi, kteří tam jsou od začátku devadesátých let do dnešního dne. Z jedné kanceláře jej vyhodí, do druhé vstoupí. Jak si  mohl splést Drážďany s Plzní a říkat, že to je devadesát kilometrů! Bylo to letos v novinách i v televizi!

Spojenci ale přece říkali, že si to spletli..

Nebuďte jako oni! Že to říkali spojenci? Vy jste slyšeli nějakého spojence, který to dříve někde uváděl? To se začalo říkat poslední dva tři roky, ale nikdy se předtím nemluvilo, že by si někdo spletl Drážďany. To se říká teď, protože chceme být s Amerikou zadobře. Nezlobte se na mne, jak byste se mohli splést. To je jako ti pitomci, co v roce 1968 začali přehazovat značky, aby  „spojenci“ jezdili dokola. No a když tam ti vojáci přijeli podruhé, tak zjistili, že mapy jim nesouhlasí. To si mohl vymyslet jenom nějaký vůl.

Vraťme se do současnosti. Na lodi jste dříve museli táhnout za jeden provaz, a jak je to dnes?

Dnes se lidí dívají jen na ekonomickou stránku. Vzájemná pomoc, která tu byla před pětadvaceti lety, tak se úplně vytratila. Dnes když si vezmete, že děcko ani nemůže jet na lyžařský zájezd, když je z chudších poměrů a nemá nové věci na sebe. To nebývalo. Dříve mladší sourozenci nosili věci po starších. Prostě, kamarádství se vytratilo.

Podívejte se na Plzeň. Mělo své letiště a  po revoluci se ta plocha rozprodala a dnes jsou tam montovny. I ten Číňan, který přijde do Ameriky, tak mu tu půdu jen pronajmou, ale nedají. Dokud nejsi naturalizovaný Američan, druhá, třetí generace, tak teprve pak si tu půdu tam můžeš koupit. Podívejte se, kolik je tady všude prázdných bytů a na druhé straně, kolik lidí sedí na lavičce a nemá práci a bydlení. A teď sem přicházejí lidé, kteří jsou mladí, kteří by tam, odkud odcházejí, mohli pracovat, ale oni jdou raději sem a čekají na podporu. My nejsme tak na výši, abychom jim dávali to, co v Německu. A proto tam každý chce…

… a to právě narážíte na uprchlíky a migranty. Co tomu vlastně říkáte, jako světoběžník, který se potkal s nerůznějšími národy a náboženstvími. Bude to tady vzájemně harmonicky fungovat?

Já si myslím, že ne. Každý by měl zůstat ve státě, kde se narodil. Podívejte třeba na Čechy, kteří odešli v 18., 19. století, kdy tu byla nezaměstnanost, kdy se odcházelo do Ameriky nebo do bývalého carského Ruska, nebo do části Rumunska, kde dostali půdu a kde mohli dělat. Ale všichni, když byla válka, šli pomáhat své republice.

Když někdo říká, že je to  samé, jako se kdysi odcházelo – to není to samé! Tady jsou lidi uměle přemísťovaní a někdo na tom vydělává strašné peníze. Tihle lidé to mají jako dovolenou. Vezměte si, kolik našich lidí, kteří odešli po invazi spojenců Varšavské smlouvy. Jsem prot o, ať mladí jdou do světa na zkušenou, jak chodili naši předkové, ale ať se vrátí.  Nabydou zkušenosti, vrátí se a budou nás tu podporovat a rozvíjet.

Nejsem pro to, aby se hranice zavřely, ale aby sem lidé byli puštěni třeba na 90 dnů. A to, že někdo říká, že se tam bojuje…vždyť už to tak není, ta intenzita bojů se podstatně zmenšuje. Celá ta vlna je prostě uměle vyvolaná a udržovaná. Naše kultura je úplně jiná. Jsme západní Slované. A až tu bude další náboženství, tak ti lidé se nepřizpůsobí. V Rusku se musí přizpůsobit.

A jsme zase u strachu. Nyní jsme mluvili o strachu z migrantů, před tím o strachu z Ruska. Není to o tom, že jsme nuceni, abychom se báli, protože pak má člověk tendenci jednat zkratkovitě…

Je to cílené. Přichází sem doba, která tu už jednou byla a byli jsme rádi, že jsme se jí zbavili. Zase začíná studená válka mezi dvěma velmocemi a plete se do toho třetí velmoc, a to je Čína.

Říkal jste, že za Putina vám občas někdo vynadá. Je to v poslední dobou častější jev?

Ano, je. Lidi si pustí televizi a tam jsou krmeni neobjektivitou. Nevidím v našich médiích, že by mluvili objektivně. A když už to někdo vypustí, tak se ti diváci toho chytnou. Putin je jednou prezidentem, a je to. Mluví se o Zemanovi. Je to řádně zvolený prezident, který má také své poradce. Oba tito prezidenti jsou jenom lidé. Jsou lidé omylní, s chybami. Jednou, když jsme si ho zvolili, tak to máme respektovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…