Po chudých uprchlících přijdou i ti, co mají za úkol rozvrátit náš svět, říká mezinárodní bankéř a manažer

25.06.2015 19:05

ROZHOVOR Nynější uprchlická krize souvisí podle publicisty a experta v oboru financí a mezinárodních ekonomických vztahů Bohumila J. Studýnky s tím, že v Evropské unii je stále mnoho daladierů a chamberlainů, ale chybí nějaký Winston Churchill. Je to jen další pokračování nekoncepčnosti a nezodpovědnosti současných evropských autorit, které jsou obdobou pětiletého totálního neřešení katastrofálního přístupu Řecka k disciplíně a plnění povinností v eurozoně.

Po chudých uprchlících přijdou i ti, co mají za úkol rozvrátit náš svět, říká mezinárodní bankéř a manažer
Foto: Archiv
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

V nedávném svém článku na České pozici jste srovnával rozhodování v Bruselu o uprchlících s Mnichovským diktátem. Jak může být přidělení ani ne půldruhé tisícovky migrantů, kteří by stejně zamířili do žádanějších destinací, jakmile by to jen bylo možné, souměřitelné s tehdejší osudovou událostí pro Československo?

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Mám pocit, že základní charakteristikou současných politiků v Evropské unii je analogie postojů appeasementu třicátých let: Odsunout povinnost řešení, předstírat s hlavou v písku, že problém neexistuje anebo mluvit o něčem úplně jiném – tzv. „okozevozizmu“. Přijmout „řešení“ technokratické a na efekt, jen počtářské. A pak s úlevou nechat vlastní vědomí a svědomí ukonejšit nějakou formální listinou, od které pak dají ruce pryč – třeba jen změnou národních kabinetů i Evropské komise. Zatím v EU vidím stále mnoho daladierů a chamberlainů, kteří si rádi vzájemně odsouhlasí starost o zástupné principy bez ohledu na trvalé skutečné evropské bezpečnostní zájmy. Nevidím však nikde žádného ani potenciálního Winstona Churchilla.

Dobrá, ale zpátky k té cifře 1400 uprchlíků, které by měla Česká republika přijmout, pokud budou schváleny povinné kvóty pro jednotlivé členské země.

Nejde o nadhozené čtyřciferné přesunové číslo, kvótu migrantů. Jde o lidi a jejich osudy – Evropany i ty další. Jde o zásadní stanovisko evropského kontinentu k otázce vlastní další existence a vůbec způsobu, jak minimálně udržitelně obnovitelně přežít – viz sebevědomý Lisabonský program svého času z roku 2000. Migranti jsou jen zástupným pasívním předmětem, kterým jsou oni sami i evropská veřejnost jen manipulováni. Současný stav není ani začátkem, ani koncovým stavem. Je jen koncem začátku před řádově větším pokračováním bez koncepce a zodpovědnosti současných evropských autorit. Konkrétním proběhlým příkladem trvajícího samodestruktivního appeasementu je dnes již pětileté totální neřešení katastrofálního přístupu Řecka k disciplíně a plnění povinností v eurozoně. Míra zdravého rozumu, pudu sebezáchovy, tolerance a hlavně falešné solidarity za cizí peníze byly definitivně zde již překročeny v roce 2010.

Ve zmíněném textu jste také uvedl, že když evropští politici migraci řešit nechtějí, tak ale představitelé českého státu jednat musí. Co konkrétně od nich očekáváte kromě zavedení zesílených kontrol na hranicích a v mezinárodních vlacích a autobusech a tříhodinové neproduktivní debaty o uprchlících na půdě Poslanecké sněmovny?

Jestliže evropští politici reálné řešení ve skutečnosti jen markýrují a nechtějí, ti čeští pak musí prokázat svoji odpovědnost a akceschopnost v existenčním českém zájmu. K patřičné odpovědnosti se ve volbách dobrovolně přihlásili. Není prostě možné po připuštěném fiasku – jako právě například s eurozónou – alibisticky nechat obyvatelstvo v nevědomosti o rozsahu skutečnosti samé a napospas chaosu a zcela jistě zde i přiváženému nebezpečí terorismu. Zapomněli jsme již na newyorská dvojčata, londýnskou podzemku a autobusy, moskevské metro, madridské předměstské vlaky či bostonský maratón?

Neveze se ale kabinet Bohuslava Sobotky jen na populistické vlně, když sám premiér varuje před zhroucením sociálního systému a ministr vnitra Milan Chovanec posiluje kontroly na hranicích, čímž vytvářejí obraz „rozhodného kabinetu“ a ve společnosti naladěné většinově proti migrantům získávají politické body?

Chci věřit, že to není vlna populismu, ale právě ten žádoucí anti-appeasement, který potřebujeme, a projev reálného cítění odpovědnosti. Podporujme svoji vládu v těžké chvíli při jednoznačné a historické prezentaci její skutečné odpovědnosti!

Šéf Amnesty International Salil Shetty tvrdí, že jsme svědky nejhorší uprchlické krize naší epochy, během níž se miliony žen, mužů a dětí snaží přežít brutální války a zacházení pašeráků lidí a vlád prosazujících své sobecké zájmy namísto projevení základní lidské solidarity. Dá se tento výrok vztáhnout i na českou vládu?

Jde o zdůrazňování jen jedné stránky věci. Není to jen o bezbřehé solidaritě z nikoliv nekonečných zdrojů. České vládě bych nic takového nepodsouval … zatím.

Co si myslíte o nápadu některých zemích EU stavět na hranicích ploty, jak to dělá Bulharsko na turecké hranici a jak se chystá Maďarsko, které nezvládá nápor uprchlíků, na hranici se Srbskem?

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Hraniční vymezení proti nelegální a destruktivní imigraci nejsou nic neobvyklého. Ani historicky, ani prakticky. Mezi současným Mexikem a současnými Spojenými státy takovéto zábrany stojí již dlouho. Dnešní Španělsko ukazuje, že bez zbytečné ideologické demagogie lze pořádek a řád na hranicích udržet jak ve španělských severoafrických enklávách, tak na otevřeném pobřeží. Za stejným účelem postavil již římský císař Hadrián v roce 122 n. l. svoji „Hadriánovu zeď“ v severní Anglii. Císařové Konstantinus Veliký a Theodosianus pak konstantinopolské hradby. Římská civilizace udržovala svůj životně existenční limes, systém opevnění, na Rýnu a Dunaji proti destrukci migrujících barbarů.

Země střední Evropy bývají v souvislosti s řešením uprchlické krize obviňovány z nedostatku solidarity s ostatními členy. Co by podle Vás s Evropou udělalo, kdyby v případě nepřijetí kvót splnila Itálie své výhrůžky a začala migrantům na svém území vydávat dočasná víza, která by jim umožnila cestovat do dalších států schengenského prostoru?

Obviňování nechte obviňovatelům; jejich domácí voliči jim to už pak vysvětlí sami u nich doma. Itálie, Řecko i Maďarsko již léta pobírají z Evropské unie nezanedbatelné peníze, aby tzv. schengenskou hranici řádně udržely ve stanoveném režimu a její dohodnuté funkci, azylová víza nepřiznávaly jen jako formality a problém neposunovaly dále do Evropské unie bez větší odpovědnosti. Nejspíše je nutno přehodnotit, a to individuálně na národních úrovních, dřívější exaltované rozhodnutí o smysluplnosti, reálném užitku a neškodlivosti celého konceptu schengenského prostoru. Na britských hraničních přechodech, ať třeba v Doveru nebo na Heathrow, vám to prakticky a zcela oprávněně vysvětlí každý tamní imigrační úředník – zdvořile a snadně k pochopení.

Od zastánců přijímání uprchlíků na českém území zaznívá apel na morální povinnost, kterou tak bohatá a demokratická země jako Česko má, přijímat ty, co prchají ze svých domovů z obav o své životy. Vy to tak nevnímáte?

To je jen účelově pokládaná otázka. Nestačí totiž jen mechanické kopírování zkušeností z 20. století. Za skutečnými humanitárními existujícími uprchlíky se skrývají mnohonásobky jen ekonomických migrantů a zcela jistě i patřičné počty vysílaných aktivistů a teroristů pro okamžitý i budoucí rozvrat celých kontinentů. Evropské a české vlády se budou muset popasovat s povinností kvalitativně nového rozhodnutí. Nutno být aktivní a nejenom alibisticky reaktivní.

Čeho bychom se měli od migrantů z afrických či jiných zemí přijatých Českou republikou dobrovolně, nebo přidělených na základě kvót, podle Vás obávat?

Nehledejte žádný momentální jen zjednodušený výčet pro a proti, ani ten český, ani evropský. Je to komplexní problém. Vše už tady mnohokrát bylo a je popsané. Třeba i v Bibli samé.

Bohumil J. Studýnka je stálým spolupracovníkem České pozice, expert v oboru financí a mezinárodních ekonomických vztahů. Byl generálním ředitelem GE pro Česko a Slovensko, výkonným ředitelem Deutsche Bank AG Praha či poradcem v ústředí Deutsche Bank a také náměstkem ministra pro hospodářskou politiku. Autor řady odborných textů a knih se v současnosti věnuje poradenské a advokátské praxi.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…