Po tomto rozhovoru Bakala neusne. Nastoupili jsme na něj se slovenským miliardářem Krúpou

21.06.2017 16:59

ROZHOVOR „Bakala je gauner, který poškodil ve velké míře desetitisíce horníků, nájemníků bytů, ostravský region i celý stát, a myslím, že by měl být exemplárně potrestaný.“ To ParlamentnímListům.cz řekl slovenský miliardář Pavol Krúpa.

Po tomto rozhovoru Bakala neusne. Nastoupili jsme na něj se slovenským miliardářem Krúpou
Foto: archiv red
Popisek: Podnikatel Pavel Krúpa

V srpnu loňského roku uvedl časopis Týden, že „Bakala si ve vedení Ostravsko-karvinských dolů přišel odhadem na 60 miliard korun – vyplácel si tučné dividendy, prodával nadhodnocené akcie, rozprodával podnik.“ Je to podle vás pravda?

Na základě našich rozsáhlých analýz a dlouhodobé angažovanosti v OKD mohu říct, že jsem si jist, že Bakala a management z OKD neoprávněně vyvedli desítky miliard korun. Neoprávněným vyplácením dividend to bylo kolem 65 miliard korun, refinancováním existujících standardních úvěrů na výrazně nevýhodné vnitroskupinové půjčky minimálně půl miliardy. Dalších přibližně 40 miliard získali díky vstupu NWR na burzu, kdy investorům prezentovali zavádějící a nepravdivé informace, a poškodili tak jejich investici, k tomu prodej bytového fondu, který vynesl dalších minimálně 25 miliard na úkor jejich nájemníků. Další majetek a dceřiné společnosti, které byly ze skupiny vyvedeny, už jsou ve srovnání s tím jen „drobné“.

Jak je možné, že stát celou dobu tomuto „podnikání“ jen přihlížel? Desítky miliard jsou hodně peněz, o tom se přece muselo vědět…

Samozřejmě že pokud stát prodával svůj podíl v OKD, měl zajistit, aby byl průběh privatizace korektní a privatizační smlouva řádně právně formulována a dodržena. Nicméně i nyní je zde stále prostor a prostředky, jak mohou zástupci státu v této věci konat. Bohužel prozatím nevyvíjí iniciativu, i přestože od nás dostali vždy všechny podklady detailně zpracované a vláda ani ministři se nepřipojili k žádné z našich aktivit – od podaných trestních oznámení přes stížnost směřovanou k EK kvůli nedovolené veřejné podpoře ani k oznámením kvůli daňovým únikům. Já osobně nečinnost vládních představitelů vnímám jako krytí Bakaly, každé ministerstvo od nás dostalo přesný popis činností a kroků, které jsme uskutečnili, ale necítíme žádnou podporu. Jediný, kdo nám vyjádřil oporu a v této věci něco koná, je pan prezident. A osobně pozoruji, že Ostravu, především ostravské soudy, má Bakala podchycené. Se žádným z řady sporů, které vedli nájemníci bytů OKD u Krajského soudu v Ostravě, neuspěli. My jsme podali ke Krajskému soudu v Ostravě insolvenční návrh na majitele bytů OKD, spol. RESIDOMO, a ačkoli byl velmi rozsáhlý – 683 stran – a složitý, pan soudce Krhůt jej dokázal vyhodnotit za několik málo hodin. Proti usnesení soudu o odmítnutí insolvenčního návrhu jsme podali odvolání, jelikož považujeme postup při vyhodnocování podaného insolvenčního návrhu vzhledem k jeho rozsáhlému obsahu za nestandardně rychlý, podle nás byl navíc insolvenční návrh nesprávně přidělen příslušnému soudnímu oddělení a v usnesení bylo uvedeno nedostatečné odůvodnění pro odmítnutí návrhu. Zároveň jsme se odvolali v této věci i k ministerstvu spravedlnosti, aby postup soudu prošetřilo, ale nekoná. Přitom insolvenční řízení vůči spol. RESIDOMO je nástrojem, jak zamezit vyvedení financí mimo tuto společnost, a zabránit tak poškození nájemníků bytů OKD. Pohledávky, kterými disponují nájemníci bytů OKD vůči spol. RESIDOMO, vznikly na základě závazku privatizační smlouvy o přednostním právu nájemníků na odkup těchto bytů, který nebyl dodržen.

Myslíte si, že Bakala má v rámci České republiky krytí? Například mediální, jestliže víme, že mu patří plátek Respekt, případně web Aktuálně.cz?

Anketa

Je Babišův projekt Elektronické evidence tržeb (EET) úspěšný?

79%
21%
hlasovalo: 7568 lidí

Povětšinou platí, že majitel médií může do určité míry ovlivňovat jejich obsah. Podvod a tunel v takovém rozsahu mohl být proveden pouze s politickým krytím v ČR a díky nečinnosti patřičných orgánů. Policie již dávno mohla konat v rámci našeho podnětu podaného za účelem zablokování majetku Bakaly.

Jak vy osobně na podnikatele Bakalu pohlížíte? Setkali jste se někdy, hodláte se setkat?

Bakala je gauner, který poškodil ve velké míře desetitisíce horníků, nájemníků bytů, ostravský region i celý stát, a myslím, že by měl být exemplárně potrestaný.

Vaším posledním krokem byl podnět britským regulačním orgánům za účelem prošetření miliardových škod způsobených v OKD. Co může být hmatatelným výsledkem takovéhoto šetření?

Britské regulační orgány disponují příslušnými vyšetřovacími a sankčními pravomocemi, aby z pozice kompetentního regulátora prošetřily pochybení vlastníků a vedení NWR, jejichž následkem došlo ke značnému poškození investorů a akcionářů společnosti v řádu 2,4 miliardy eur. Tyto instituce mohou kromě kriminálních postihů požadovat finanční náhrady škody či zablokování majetku.

Vrátí se někdy podle vás peníze OKD zpět do podniku, případně České republiky?

My vše intenzivně činíme tak, abychom peníze od Bakaly získali zpět pro nájemníky a pro stát. Dále probíhá trestní řízení na náš podnět, řadu kroků učinil již i insolvenční správce OKD také na náš podnět a příslušné orgány věc prošetřují. Kompetentní osoby mají prostředky k tomu, aby zablokovaly viníkům majetek. Dali jsme k EK stížnost kvůli nedovolené veřejné podpoře a následně jsme ji doplnili o nové skutečnosti a důkazy, které dokládají enormní míru státní podpory poskytnuté ze strany ČR společnosti KARBON INVEST. Relevantním důkazem je znalecký posudek RSM TACOMA, který ocenil bytový fond OKD ke 31. 12. 2015 na částku 26,04 miliardy korun. Na základě dat Českého statistického úřadu z toho vyplývá, že byty OKD měly v roce 2004 hodnotu přibližně 14,076 miliardy korun. Při privatizaci v roce 2004 však byly byty prodány za částku 1,79 miliardy korun. Z tohoto jednoduchého srovnání je nepochybné, že jen ve vztahu k bytovému fondu zde došlo k poskytnutí protiprávní státní podpory ve výši více než deseti miliard korun. K tomuto podnětu se může Ministerstvo financí ČR také připojit, aby mohlo vymoci peníze nazpět.

Nakolik vás mrzí, že se ve švýcarském městě Nyon u Ženevského jezera nebude konat plánovaná demonstrace?

Úřad města Nyon nám neudělil povolení uskutečnit demonstraci v rozsahu čtyř dnů, na kterých jsme trvali. Nabídl nám možnost demonstrovat v rozsahu maximálně čtyř hodin, což vzhledem k závažnosti situace není dostatečně efektivní a demonstrace by neměla účinek, jaký jsme požadovali. Nicméně tamější úřady už aspoň vědí, co tady Bakala způsobil. Nyní zvažujeme, kdy a kde demonstraci uskutečníme. Plánujeme to zorganizovat v průběhu následujícího půl roku a uvidíme, zda to bude ve Švýcarsku, nebo v Čechách.

Velmi často byl pan Bakala spokojován s exprezidentem Havlem, dělal to podle vás z vypočítavosti, aby se zalíbil médiím a lidem?

Anketa

Kam Zaorálek ve volbách vytáhne ČSSD?

4%
2%
10%
51%
33%
hlasovalo: 9744 lidí

Za finance, které Bakala věnoval na sponzoring různých aktivit prezidenta Havla, si kupoval jakýsi morální kredit a své postavení filantropa. Nicméně dokazujeme, že tyto peníze mohly pocházet z trestné činnosti.

Co byste vzkázal horníkům, kteří přišli o zdraví, peníze, byty díky „podnikání“ v OKD?

Tito lidé, kteří odváděli léta tvrdou práci, bohužel doplatili na podvody v OKD nejvíce. Spousta politiků a lidí, kteří mají v kompetenci s tím něco udělat, ale reálně nic nečiní. Nestačí jen prohlásit, že zde došlo k podvodu století, ale především učinit vše pro to, aby bylo dosaženo náhrady škody, proto za tímto účelem dlouhodobě podnikáme všechny možné kroky. Zastupujeme nájemníky bytů OKD a činíme aktivně všechny kroky na vlastní náklady, tak abychom nájemníkům pomohli dosáhnout náhrady škody, která jim byla způsobena. V minulých týdnech jsme mimo jiné podali k příslušným orgánům podněty k prošetření nestandardních finančních operací ve spol. RESIDOMO. Trestní oznámení na bývalé RPG Byty – vlastníka bytového fondu OKD – bylo podáno pro podezření ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, poškození věřitele a zkrácení daně, kterých se mohli dopustit především členové statutárního orgánu spol. RESIDOMO. Přefinancováním původního úvěru na úvěr se značně nevýhodnými podmínkami mohlo dojít ke způsobení škody ve výši více než půl miliardy korun a v souvislosti s tím mohlo dojít i ke zkrácení daně z příjmu právnických osob, a to o více než 100 milionů korun. Jde o nápadně stejný postup, k jakémuž docházelo v případě tunelování společnosti OKD. Specializovaný finanční úřad nás informoval, že námi podané trestní oznámení na majitele bytů OKD je relevantní a poskytnuté informace budou využity při činnosti specializovaného finančního úřadu. Věřím, že bude řádně prošetřeno a zabráněno dalšímu poškozování práv nájemníků a tunelování společnosti.

Měl by být pan Bakala zavřený?

To je na policii a příslušných institucích. Nicméně naše analýzy ukazují, že byla ve skupině OKD provedena řada nestandardních finančních operací a kroky managementu a vedení mohou mít znaky trestněprávního jednání. Byly zde neoprávněně vyvedeny desítky miliard korun. Kompetentní orgány již všechna účelová pochybení prošetřují. Myslím, že nás by ale spíše potěšilo, kdybychom vyvedené prostředky získali od Bakaly zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…