Podívejte, jak to dopadlo s "novými" véčky. Zato my jsme předvídatelní, láká šéf lidovců

15.09.2013 17:00

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přípravy jeho partaje na předčasné volby i to, čeho se obává. Na rozdíl od nově vzniklých uskupení a hnutí je podle něj výhoda lidovců v tom, že jsou pro voliče jasní a čitelní. Zkušenost s působením Věcí veřejných totiž podle Bělobrádka až moc jasně ukazuje, čím vším experimentování nakonec může skončit.

Podívejte, jak to dopadlo s "novými" véčky. Zato my jsme předvídatelní, láká šéf lidovců
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Jak jste aktuálně spokojený s vývojem vašich preferencí?
Spokojeni nejsme, ale na druhou stranu nejsme ani nervózní. Před rokem v krajských volbách jsme měli průzkumy rovněž špatné a nakonec jsme udělali dvouciferné výsledky. Průzkumy bych příliš nepřeceňoval.

Co si obecně o průzkumech myslíte, když vidíte, že výsledky některých uskupení se v rámci dvou dnů liší až o 12 %?
Je třeba se podívat na velikost vzorku. Druhá věc je, zda se jedná o preference či o model a nakonec záleží na tom, kdo si průzkumy platí.

Jak hodnotíte tuto volební kampaň? Nemáte pocit, že je nějak podivně klidná?
Podezřelé je, když se podíváme na dlouhodobý trend. To, že některé strany ze dne na den vystřelí na desetinásobek své podpory, je dost podivné. Na druhou stranu, všichni byli překvapeni tím, že předčasné volby skutečně budou, takže strany jsou teď pod velkým tlakem a mají co dělat, aby sestavily kandidátky a program.

Co je nyní největší výhodou KDU-ČSL?
Generační obměna. Žádná strana neprošla tak zásadní generační změnou. A potom určitě historie. To, že nejsme žádné rychlokvašky ani strana jednoho muže. Jsme pro lidi předvídatelní, to je naše velké plus.

Čeho se naopak ve volbách nejvíce obáváte?
Abychom se dostatečně zviditelnili, protože za dobu, kdy jsme neměli zastoupení ve sněmovně, mediální zájem příliš nebyl. Zároveň jde ale spíš o povzdech než o obavu. Máme silné zázemí a jsem přesvědčený, že jsme skutečnou alternativou vůči liberální pravici i socialistické levici.

Říkal jste, že jste předvídatelní. Do jaké míry je předvídatelný prezident Zeman?
Asi jsme předvídatelnější než pan prezident. To, že se po volbách bude snažit moderovat podle jeho vkusu to nejlepší řešení, je myslím jasné. Sám se netají láskou k velkým koalicím, takže se máme na co těšit a výsledky voleb i povolební vyjednávání budou jistě velice zábavná a dobrodružná.

Do jaké míry byste byli schopni povolebně jednat s novými uskupeními jako je Babišovo ANO či Okamurův Úsvit?
Jsem zastáncem toho, že jednat se má s každým, ale je pro mě dosud velkou záhadou jejich program a jejich cíle. Jedna věc je říct, že je všechno špatně, druhá ale navrhnout pozitivní řešení. Vyjednávat s každým sice ochoten jsem, dohodnout se s každým ale neumím.

S kým konkrétně se dohodnout schopen nejste?
S radikálními stranami typu komunistů a podobně. Bavit se s nimi sice můžu, ale dohodnout se s nimi bude asi velmi těžké, protože jejich program je neslučitelný s naším.

Co si myslíte o projektech pánů Babiše a Okamury?
Myslím, že jsou výrazem znepokojení a znechucení z politické situace. Je to přirozená reflexe, že je tady poptávka po něčem novém. Na druhou stranu spoustu voličů odradí zkušenost a zklamání z Věci veřejných, které tehdy vyvolávaly stejné emoce. Spojení pana Bárty a pana Okamury nejspíš mnoho lidí odradí. Podívají se zpět na ty sliby a jak to nakonec dopadlo. U pana Babiše jde o zajímavý projekt a já jsem zvědav, jaké konkrétní programové cíle bude mít a čeho bude chtít jeho hnutí dosáhnout.

Vsadil byste si na to, jak volby dopadnou?
Zásadně se nevsázím, takže ne. Dvakrát v životě jsem si dal sportku a to byl asi tak celý můj osobní kontakt s hazardem.

Když už jsme u hazardu, jak to s ním lidovci mají?
Považujeme ho za sociopatologický jev, který je třeba co nejvíce omezit. Stali jsme se kasinem Evropy a například jen v Praze bylo více herních automatů než v celé Francii. Možná každý zná někoho ve svém okolí, kdo hazardu propadl a zdaleka se nejedná jen o lidi z okraje společnosti. Podporujeme všechny kroky, které budou hazard omezovat a třeba je omezit i sázení přes internet. Je to závažný problém a závislost je zde silnější než u alkoholu či cigaret. Je to pro nás důležité téma dlouhodobě.

Co prostituce?
Návrh na zdanění prostituce svou logiku sice má, my se však nedomníváme, že by stát měl být pasákem. Kdybychom tento byznys legalizovali, mohli bychom za chvíli prodávat drogy nebo tolerovat dětskou pornografii.

Je podle vás lepší tvářit se, že to neexistuje?
To určitě ne. Existuje to a existovat to bude, ale nevidím důvod, proč by to měl stát postavit na roveň ostatních živností. Prostitutka a pasák přeci není to samé jako poctivý řemeslník či truhlář. Netváříme se, že tato situace neexistuje, jen si nemyslíme, že by ji měl stát opečovávat a vybírat z ní peníze.

Viděl jste diskusní pořad paní Jílkové o potratových pilulkách? Co si o tom myslíte?   
Posílal jsem ministru Hegerovi a tehdejšímu premiérovi otevřený dopis s výzvou, aby tento prostředek pro chemický potrat nebyl u nás registrován. Není třeba rozšiřovat portfolium možností potratů. Pokud se žena dostane do svízelné situace, jsme spíše pro to, aby dítě donosila a poté například došlo k urychlené adopci.

Co soudíte o motivačním programu ODS pro mladé – startovací byty, úlevy pro začínající podnikatele atd.
Je zkrátka vidět, že je před volbami. U strany, která živnostníkům reálně zrušila možnost odpočtu na dítě, mi to přijde hodně zvláštní. Je třeba se podívat na to, co ti samí lidé prosazovali ve sněmovně a co nyní navrhují.

Kterým vašim lídrům nejvíce věříte?
Všem. Zvýhodněni jsou samozřejmě ti, kteří kandidují na Moravě, ve východních a jižních Čechách. Velký potenciál vidím ale i ve středních Čechách a v Praze, kde čekáme nárůst na úkor bývalých voličů ODS.

Čím to je, že i když vy sám jste profesí zvěrolékař, nemáte v kampani žádné zvíře?
Na některých billboardech máme na slunečnici čmeláčka. Jinak na některých propagačních materiálech mám některé pěkné fotky s jalovicemi u nás na Dobrošově. Můj vztah ke zvířatům je rozhodně pozitivní, ať už k těm živým, nebo těm, co se potom objeví na talíři.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…