Podívejte se na přesun ponorek a lodí. I řada státníků už nedělá komentáře... Podle europoslance Zdechovského to pro dění v Sýrii znamená jediné

12.04.2018 17:33

ROZHOVOR „Schyluje se k tvrdé odvetě!“, „Uvidíme souboj nejnovějších zbraní mezi Amerikou a Ruskem,“ předpokládá europoslanec Tomáš Zdechovský. Státy nebudou použití chemických zbraní tolerovat. „Současná krize je ale jednou z nejvážnějších za posledních sedm let.“ Europoslanec upozorňuje na to, že dnes už řada státníků upustila od komentářů, což něco naznačuje. Evropská unie připravuje sankce.

Podívejte se na přesun ponorek a lodí. I řada státníků už nedělá komentáře... Podle europoslance Zdechovského to pro dění v Sýrii znamená jediné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Svět se chystá na americkou odvetu za údajný chemický útok v Sýrii. Prezident Donald Trump píše na Twiteru o krásných raketách. Rusko přislíbilo všechny sestřelit a v Sýrii jsou informováni, ať se připraví na útok. Zatím o vojenské akci Trump nerozhodl, ale k Sýrii už míří nejen americké námořnictvo. Jak situaci vidíte vy?

Velice vážně. Řada lidí ode mě možná bude očekávat, že jsem optimista, ale já si myslím, že si prostě změří pindíky dva prezidenti, jeden z Ameriky a druhý z Ruska. Bude to Putin – Trump, měření pindíků, kdo má lepší zbraně. Odveta přijde. Když sleduju situaci, napětí a vývoj, přípravu na něco podobného… O tom, že Bašár Asad použil chemické zbraně, vypovídají stovky videí. Měl jsem možnost poslední dobou videa projít, kouknout se na ně a reakce těchto lidí jsou reakcemi na chemické zbraně. Konzultoval jsem to i s několika odborníky na chemické zbraně a ti tvrdili, že videa vypadala věrohodně a dost jednoznačně. Pokud se to stoprocentně potvrdí, nějaká odveta bude. A bude bohužel tvrdá a uvidíme souboj nejnovějších zbraní mezi Amerikou a Ruskem.

Podívejte se na přesun ponorek a lodí. I řada státníků už dnes neříká žádné komentáře a nedělají rétorická cvičení, připravují se k nějakému úderu. Kdyby chtěli jen mluvit, tak pohrozí, ale americký prezident řekl, že odveta přijde a že bude tvrdá. Kdo se dlouhodobě zabývá bezpečnostní situací a vojenstvím, zřejmě se se mnou shodne na tom, že se něco chystá. 

Na dostřel Sýrie jsou i britské ponorky. Na čem bude záležet, zda spustí nakonec Trump odvetu? Nezůstane jen u sankcí?

Teď je míč na straně Bašára Asada. Bašár Asad musí okamžitě útok vysvětlit a udělat vše pro to, aby se neopakoval. Když se dívám na vše, co se děje, myslím si, že v současné době by bylo nejjednodušší, aby odešel. Pokud se má situace v Sýrii uklidnit, on musí být motorem řešení. Nikdo jiný to nevyřeší. ISIS už je z části poražen, z části jsou poraženy různé opoziční síly a pro jednotu samotné Sýrie bude záležet na tom, jak se roztříštěné síly domluví a jak se domluví Írán, Turecko, Rusko, Spojené státy, Francie, Velká Británie, popřípadě Izrael. Je to zásadní věc, a to je důvod, proč teď státníci intenzivě jednají a chtějí najít řešení.

Myslíte si, že kdyby teď přišel Asad s nějakým opatřením, že by případný úder mohl zastavit?

Kdyby například potrestal odpovědné generály… Já nevím. Komentuji situaci z hlediska člověka z pozice Evropského parlamentu. V současné době, kdy Bašár Asad tyto věci pořád opakuje, nejspíš dokazuje svoji sílu. Bude snaha ze strany Spojených států mu ukázat, že tím překročil veškeré kompetence a veškeré hranice. 

Válečná reportérka Lenka Klicperová před kamerami ČT uvedla, že chemické zbraně nemá v Sýrii k dispozici zdaleka jen prezident Asad, ale také islamističtí rebelové, kteří Asadovi vzdorují. „Do Dúmá se nedostal nikdo, kdo by mohl ověřit, co se tam vlastně stalo,“ řekla Klicperová. Důrazně upozornila na to, že dosud nebylo jasně řečeno, kdo použil chemické zbraně. Co vy na to?

Existují satelitní snímky a poměrně podobná mapa toho, kdo se kde jak přesunuje. Když už někdo tvrdí, že to byl Bašár Asad, má to dobře podložené. Když jsem byl v Bruselu v NATO a viděl jsem starší případy, kdy NATO něco tvrdilo a veřejnost to zpochybňovala… Například jak byl zabrán Krym a jak se tam přesunula ruská vojska… Bez znalosti věcí špionážního rázu by to nikdo netvrdil a jsou další věci, které dokazují, že za útokem Bašár Asad byl. Státníci, kteří to tvrdí, vědí, co říkají.

Říká se, že vztahy jsou už horší než za studené války. Objevily se názory srovnávající současné napětí mezi Ruskem a Západem se situací v říjnu 1962 za kubánské krize. Jak se vám to poslouchá?

Je to pravda. Události jsou svým způsobem srovnatelné.

Měla by nějakým způsobem reagovat EU?

Představitelé Evropské unie se vyjadřují. Samotná EU není vojenská síla, maximálně může přitvrdit hospodářské sankce vůči Sýrii. Bude se jednat o tom, aby se přitvrdily vůči Bašáru Asadovi a jeho lidem, aby nedopadly na běžné lidi, kteří by těžce přežívali v už tak zničené zemi, jako je Sýrie, a vedlo by to k dalšímu exodu z této země. Myslím si, že reakce ale bude daleko silnější než před několika lety. 

A Česká republika?

Česká republika v 99 procentech hlasuje společně s dalšími členskými státy. Pokud se předloží důkazy a státy NATO je mají, k opatřením se přidá.

Dá se vůbec předvídat nějakým způsobem další vývoj, pokud by skutečně k úderu ze strany Spojených států došlo?

Nedá. Ptá se mě na to hodně lidí. Současná krize je ale jednou z nejvážnějších za posledních sedm let. Schyluje se k tvrdé odvetě kvůli použití chemických zbraní. Státy Evropy, Ameriky, Kanady, Austrálie to nebudou tolerovat.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…