Podřezávání krků. Známý advokát temně promluvil o ČSSD

21.06.2017 13:35

ROZHOVOR Podle bývalého politika, advokáta Jaroslava Ortmana, je triumvirát, který ustavila ČSSD po odchodu premiéra Bohuslava Sobotky z čela strany, zoufalý krok. „Pan Chovanec si hraje na obtloustlého Old Shatterhanda s puškou, který tady bude vykonávat nějakou spravedlnost. Cíl Chovance je jediný – je to moc. Kvůli jeho počínání trojnásobného zrádce – lánský puč, pak zradil lánské pučisty a teď Sobotku – od toho člověka neočekávám vůbec nic. Takže si myslím, že tím, kdo bude nakonec obětován, bude Lubomír Zaorálek,“ prohlásil právník. A v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz poukázal na to, že v historii vždycky triumviráty skončily tím, že vítěz podřezal krky dvěma zbývajícím.

Podřezávání krků. Známý advokát temně promluvil o ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: ČSSD oslavovala Svátek práce s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem

Je podle vás pro sociální demokracii dobře, že odstoupil Sobotka z čela strany? A je nové vedení strany v podobě triumvirátu – Sobotka, Chovanec a Zaorálek – originální a nadějné?

Já řešení, které zvolila sociální demokracie, nerozumím a dokonce si myslím, že je nejhorší ze všech možných. Vezměme to popořádku. Pan Sobotka odstoupil z funkce předsedy ČSSD a volebního lídra, ale ne z postu premiéra, tudíž mu z mého pohledu záleží na tom brát čtyři měsíce premiérský plat a pak se děj vůle boží. Ve funkci zůstane Milan Chovanec, který byl lánským pučistou, pak zradil lánské pučisty, a teď, když Sobotka odejde z postu předsedy, řekne, já za to nemohu, já jsem jen místopředseda. Ve fotbale zástupce kapitána také odevzdává pásku a následuje svého lídra. A tady se to nestalo. A tím třetím v řadě je pan Zaorálek, který mluví ke všemu, je to takový všežvanil. Pro mě je to nesrozumitelné a bude to vyvolávat konflikty. Předsedou vlády je pořád Sobotka, Chovanec je úřadujícím místopředsedou strany, a volebním lídrem s neznámým obsahem je pan Zaorálek. To je špatně.

Anketa

Je Babišův projekt Elektronické evidence tržeb (EET) úspěšný?

79%
21%
hlasovalo: 7568 lidí

Dovedete si představit, jak se s touto situací vyrovná sociální demokracie po volbách? Sobotka bude zřejmě poslancem za Jihomoravský kraj, ale kdo bude předsedou, když ČSSD neuspěje ve volbách, jak se ostatně očekává, takže volební lídr Zaorálek se nejspíš nestane premiérem? A kdo zůstane v čele, když strana získá o trochu víc než současných deset, dvanáct procent hlasů? 

Z historie starého Říma známe několik triumvirátů. Od Caesarů, Marků Aureliů, Oktaviánů apod. Nakonec to skončilo tím, že vždycky vítěz podřezal krky dvěma zbývajícím. A tady jde o moc. I když mezi členy triumvirátu je teď zdánlivá jednota, je úplně jasné, že jakmile se bude blížit závěr, někdo odnese špatný výsledek ve volbách a bude tzv. obětován, nebo ten vítěz, když se ve volbách povede, se zbaví zbývajících konkurentů. V každém případě pan Sobotka dohrál, to může být poslanec za Jihomoravský kraj, možná bude v nějakém školském výboru a tím skončil.

Bohuslav Sobotka s tímto scénářem zřejmě počítá, ale vy myslíte, že mezi pány Chovancem a Zaorálkem dojde k boji o moc?

Myslím, že perspektivně určitě. Tihle dva pánové do toho jdou s vervou. Nerozumím hlavně Zaorálkovi, proč do toho lezl, proč to nenechal na Chovancovi, který by to všechno odskákal. Ale když se rozhodl, tak do toho půjde naplno. A uvidí se, jaké budou výsledky. Ty pány zajímá jen politická kariéra, oni vlastně nic jiného neumějí, pohybují se jen v politice, nikdy v životě pořádně nepracovali. Tihle lidé nic jiného neznají, jim jde jen o to posilovat svoji moc. Jen by si měli uvědomit, že nahoru se leze těžce, ale dolů se padá lehce. Oni vědí, že jejich politická budoucnost záleží na tom, jak dopadnou. Takže perspektivně musí zákonitě dojít ke konfliktu mezi Chovancem a Zaorálkem.

Takže nevěříte Chovancovu skromnému a pokornému postoji, že je jakýmsi převozníkem stranické bárky přes sněmovní volby do volebního sjezdu a že sám nemá žádné velké ambice?

Pan Chovanec si hraje na obtloustlého Old Shatterhanda s puškou, který tady bude vykonávat nějakou spravedlnost. Na někoho to samozřejmě může působit, ale na mne to působí naprosto odstrašujícím způsobem. Když převáží bárku přes řeku Styx jako převozník Charón, tak také musí vědět, že jednou musí převoznické žezlo předat, jinak bude převážet pořád a jeho úděl bude stejný. Cíl Chovance je jediný – je to moc. Kvůli jeho počínání trojnásobného zrádce – lánský puč, pak zradil lánské pučisty a teď Sobotku – od toho člověka neočekávám vůbec nic. Takže si myslím, že tím, kdo bude nakonec obětován, bude Lubomír Zaorálek.

Někteří členové strany stáli dlouho loajálně za Sobotkou, určitě předseda Senátu Milan Štěch, do střetu s ním nechtěl jít ani Zaorálek, protože odmítl před sjezdem kandidovat proti Sobotkovi. Teď Sobotku ale nikdo nepřemlouval, aby v čele partaje zůstal. Jak si to vysvětlujete? Bylo to tím, že viděli, že Sobotka je už pevně rozhodnut, nebo ve změně v čele strany viděli jedinou možnost, jak se pokusit zabránit dalšímu propadu volebních preferencí? Byla nějaká jiná šance než udělat tento zoufalý krok?

Ten krok je naprosto zoufalý. Buď měl být jeden lídr, předseda vlády a předseda strany současně, tomu já rozumím, je to generál, je to Napoleon a za tím se jde. Jemu se obětuje život. Ale oni to rozmělnili, když udělali triumvirát. Já tvrdím, že triumviráty skončily v historii vždycky špatně. Takže se domnívám, že to není dobré řešení. A také mě zmátlo, že volební kampaně se v podstatě ujímá pan Chovanec, volebním lídrem je pan Zaorálek, chci vidět, jak budou slaďovat kroky, když jsme viděli, jak předseda Senátu v minulých dnech vystřelil neuvěřitelný výrok na adresu jednoho milionu živnostníků.

To svědčí o tom, že v té straně nefunguje nic. Jestliže druhý nejvyšší ústavní činitel nejdříve řekne o prezidentovi, že je to senilní stařec, kterému docházejí fyzické a psychické síly, a teď zase prohlásí, že posílá milion potenciálních voličů do továren, ti je teď volit nemohou, tak je to na úrovni Pepka Vyskoče z legendárního Švejka. Já vůbec nechápu, jakým způsobem probíhá komunikace uvnitř ČSSD, jak je možné, že takovýto ústavní činitel, který sedí v čele Senátu Parlamentu ČR, může vykládat něco, co ČSSD tak strašně škodí. Ten Babiš se musí válet smíchy. 

Ale špatná komunikace uvnitř sociální demokracie probíhá dlouho. Po podzimních volbách překvapil už Bohuslav Sobotka své spolustraníky výroky o převzetí volebních témat Zelených a Pirátů, nedávno zase s nikým nekonzultoval, když podával demisi vlády, což vypadá ve srovnání s autoritativním řízením hnutí ANO jako chaos. Není to tak markantní rozdíl, že voliči potápějící se loď opouštějí?

To je rozdíl. Navíc ČSSD má jednu vadu, na kterou zašli mnozí velcí muži v historii. Ve francouzské revoluci existovalo takzvané „bahno“, které hlasovalo vždycky s tím, kdo měl momentálně převahu. To „bahno“ hlasovalo s Girondou, pak proti Girondě, pak s Horou a Jakobíny nakonec svrhlo Robespierra. A já se obávám, že velká většina krajských funkcionářů, kteří sedí na místech v ČSSD, jsou to bahno. A ti, kteří bahno nebyli, jako Jeroným Tejc, bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová nebo Vítězslav Jandák se svou prostořekostí, sbalili kufry a řekli, že s tím nechtějí nic mít, protože bahno nejsou. A co tam zůstalo, to tam zůstalo. 

Dáváte sociální demokracii nějakou šanci? Je vůbec v takové situaci možné udělat něco, co by stranu ještě zachránilo před tím pádem, který jí hrozí? Co byste jim radil, když už ten triumvirát udělali, jak mají postupovat, aby získali zpátky aspoň nějaké voliče, kteří jim utíkají k hnutí ANO?

Když už to takhle zvorali a neustanovili jednu personu, jednoho šéfa, jednoho velitele gard, je třeba, aby se ti tři dohodli, kdo tím vůdcem bude. Pořád budou probíhat jednání vlády, Sobotka bude obhajovat vládní návrhy, Zaorálek bude mluvit na tiskových konferencích, nevím k čemu, a Chovanec bude řídit stranu. Měli by se dohodnout, kdo z těch tří je ta nejdůležitější persona, která všechno určí, a ti dva zbývající se postaví do řady a poslouchají toho jednoho. A dokud to neudělají, nemají absolutně šanci. Pak se budou dělat takové průšvihy jako s tím výrokem Milana Štěcha. To jsou těžko napravitelné úlety. Prostě jedna osoba musí být odpovědná za všechno. A tady není.

Jak si vysvětlujete, že ten triumvirát, který bude mást i voliče, udělali? Znamená to nedůvěru vůči Milanu Chovancovi, který by měl logicky jako statutární zástupce Sobotky nastoupit na všechny ty posty, pokud se jich vzdá předseda? Jsou za tím obavy, že by svoji moc zneužil, nebo že by nepůsobil na voliče dostatečně důvěryhodně? A proč aspoň šéfem strany i volebním lídrem současně není Zaorálek, když je podle vedení strany důvěryhodnou tváří pro veřejnost? Ten není schopen řídit stranu? 

To jsou všechno poloviční řešení, protože nenašli odvahu k tomu, aby vzal někdo odpovědnost na vlastní triko, protože takový člověk v případě neúspěchu končí a už o něm neuslyšíme. Tak se ti tři pánové domluvili, že prostě udělají triumvirát, v domnění, že pak se po volbách budou dohadovat, kdo za to může. Ze strany Sobotky je to už jen lpění na funkci, Chovancovi nerozumím, proč nerezignoval taky, když rezignoval předseda. Vždycky říkal, že mu kryje záda, že je jeho opora, a nakonec to tak není. Ze strany Zaorálka je to úhybný manévr: když to vyjde, tak to vyhraje, ale když to nevyjde, myslím, že s ním Chovanec zamete. 

A jak hodnotíte reakce Miloše Zemana a Andreje Babiše na tento krok sociálních demokratů? Zeman řekl o Sobotkovi, že to byl pro stranu balvan. Zdá se, že se splnila jeho mise, aby se zbavil všech, kteří ho v minulosti nevolili. Babiš zase o premiérovi prohlásil, že je zbabělec.

To jsou všechno ze strany ČSSD nahrávky na smeč. Sobotka podával demise nedemise, pak odvolával Babiše, nakonec sám odešel z postu předsedy strany a zůstává dosluhujícím předsedou vlády. Myslím, že to je v jeho případě psychická tenze, zažívá osobní krizi, rozpadá se mu manželství, jen se divím, že to nesbalil vůbec a nepodal demisi i z funkce předsedy vlády. Prezident by pověřil výkonem do voleb tuhle vládu, která by byla vládou v demisi a bylo by to férové. Takhle to férové prostě není. A Babiš toho samozřejmě využil. Tím, co teď sociální demokraté udělali, zesměšnili všechny kroky proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. On je má teď na lopatě. Navíc se ukázalo, že Sobotka dopadl hůř než Babiš. Babiš bude možná sestavovat příští vládu a Sobotka nic sestavovat nebude, ten je vyřízený. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…