Podříznout Zemana jako svini? Prezidentův sympatizant má vlastní zkušenost s agresivními bojůvkami pravdy a lásky. Někteří z toho podle něj mají dobrý byznys...

19.05.2019 14:56

ROZHOVOR Strana práv občanů - Zemanovci splnila svou historickou úlohu jako servisní organizace Miloše Zemana, jehož názorů si vážíme a podporujeme je. Strana se dostala na pokraj vyčerpání a reálná varianta je, že zanikne. To přiznal první místopředseda SPOZ a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Šmíd. Přináší i svůj pohled na Evropskou unii.

Podříznout Zemana jako svini? Prezidentův sympatizant má vlastní zkušenost s agresivními bojůvkami pravdy a lásky. Někteří z toho podle něj mají dobrý byznys...
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Nový první místopředseda SPOZ Petr Šmíd

Anketa

Jste pro zdražení alkoholu a cigaret, jak navrhuje ministryně Schillerová?

50%
50%
hlasovalo: 11119 lidí

V tuzemské politice přibývá vulgarity a agresivity. Jak se s tím srovnáváte?

Je paradox, že právě lidé, kteří dnes hovoří o lásce a pravdě, jsou plní zloby a agresivity. Právě oni vytvářejí bojůvky, které na demonstracích vyvolávají konflikty. Například, když do Prahy přijeli SPD podpořit Le Penová a Wilders.

Ostatně v roce 2015 jsem skoro to samé zažil na Albertově, kde mladík s dredy strkal do důchodců, vyhledával konflikty a na demonstranty pak čekala skupina mladých levicových radikálů, přičemž jsme nevěděli, odkud přiletí první flaška nebo dlažební kostka. Všechno se to svádí na prezidenta Zemana a jeho vulgární výroky, ale je to jen kouřová clona.

Vrcholem všeho je aktuální vyjádření představitele ODS Martina Langa o podřezávání prezidenta.

U vás v severních Čechách jste třeba řešili případ ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana, jenž chtěl prezidentovy obrazy zahrabat do kompostu – a pak se dočkal v kraji nevídané odměny...

To byl jeden z případů. Už v roce 2014 dal třeba herec ústeckého divadla Jiří Maryško facku tehdejšímu radnímu Janu Eichlerovi a dostal za to pět set korun pokuty. Tím se proslavil. Práce v reklamě a v pražských divadlech se mu začala jen hrnout. To jsou lidé, kteří svými svévolnými činy společnost ponoukají k větší hrubosti a prohlubují příkopy nenávisti.

Skoro to vypadá, že když si někdo kopne do politika, bude odměněn...

Ano, vypadá to tak, a je to špatně. Mezi námi jsou lidé, kteří dostávají své platy či finanční odměny za to, že rozdělují společnost. Klasickým příkladem nesnášenlivosti jsou DVTV, Seznam Zprávy a některé pořady České televize. Tam je vidět, že zanášení nesnášenlivosti do mediálního prostoru je velice dobrý byznys. Naopak se mi zamlouvá XTV, kam si pozve Luboš Xaver Veselý zástupce různých stran a bez toho, aby některé napadal, vyslechne jejich názory.

Promiňte, ale redaktoři vámi kritizovaných médií jsou bráni za koryfeje nezávislé žurnalistiky...

A to jsou ty stokrát vyslovené lži stávající se pravdami. V roce 1989 jsem zvonil klíči, až mi ruka málem upadla. Pak přišla určitá chvíle svobody, a když jsme vstoupili do NATO a následně do EU, začalo přitahování šroubů. Začala éra postupného přitvrzování mediální šikany vůči některým lidem. Buď to je dobře zaplacené – anebo do toho ti lidé vkládají své přesvědčení, načež vidí svět úplně jinýma očima než já. Demokracie je vláda lidu, nejvyšším nástrojem demokracie jsou volby a následuje referendum. Jestliže někdo zpochybňuje volby a referendum, tak pravděpodobně nechápe ta slova.

V České televizi se manipuluje už jen tím, že se do debat vybírají určití politikové. Proč má mít Pirátská strana mnohem více prostoru pro svá vyjádření než jiné strany? Ivan Bartoš je skoro všude. Nicméně zcela minimální prostor dostávají strany, které mají třeba dost odlišný názor na migraci, ale i na jiná témata. Třeba kritika Evropské unie je také nevítaná. Dvojí kvalita potravin je nyní velké téma, ale dlouho poté, co s její kritikou začali lidé kolem Okamury. Ostatně i rozdílnost platů v EU je na pováženou. Je toho mnoho.

Je ale přeci dost naivní myslet si, že platy v Evropské unii se srovnají. Ani ve sjednoceném Německu tomu tak není. Západ je bohatší, východ chudší...

Nevím ale, proč. Znám školství, protože jsem učitel. A z jakého důvodu mají učitelé v Německu či ve Francii několikrát vyšší platy? Proč platíme za potraviny, které jsou nekvalitní? Ve chvíli, kdy mi někdo říká, že jsem na jeho úrovni a máme společné zájmy, tak říká, že jsme něco jako bratři. Tak proč by mezi námi měly existovat takové nerovnosti?

Jsem naprosto zklamán situací, kdy si připadám jako druhořadá bytost. Vždyť po patnácti letech, co jsme vstoupili do EU, jsme neustále levnou pracovní silou Západu. Takovou realitu nemohu přijmout.

Proč tedy Strana práv občanů – Zemanovci (SPOZ), jejímž jste prvním místopředsedou, nezasáhne do voleb do Evropského parlamentu?

SPOZ splnila svou historickou úlohu jako servisní organizace Miloše Zemana, jehož názorů si vážíme a podporujeme je. Udělali jsme vše pro to, aby se stal prezidentem, což se dvakrát povedlo. Například jeho vztah k Rusku je zcela zdravý a oprávněný. Nehádat se, ale spolupracovat. Ostatně to tak dělají všichni, jen Zemanovi kritici to neberou v potaz.

Nicméně zrovna v ParlamentníchListech.cz jste v rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že SPOZ má ještě dobré šance v některých příštích volbách překvapit a stát se stranou, s níž budou muset ostatní počítat. To se nestalo, proč?

V SPOZ jsou jako v každé politické straně určité názorové proudy. Sice se stále scházíme, máme schůze předsednictva, ale přestože jsme se neustále snažili oslovit voliče, nepovedlo se to. I to je demokracie. Prostě jsme padali neustále strmě dolů a mnoho našich členů odešlo ze strany k jiným. Nemohu však říct, že bych jim to zazlíval. Chápu to a zůstáváme přáteli.

Je ale divné, že jste z obliby prezidenta a vlivu na Hrad nedokázali získat alespoň určité procento podpory...

S prezidentem sdílíme názory na zahraniční politiku, na školství i inkluzi, na ekonomiku a tak dále. Nicméně náš volební potenciál stále klesá. Nevím, kde je problém. Není v tom jen jeden důvod. Na druhou stranu prezident přistoupil na to, aby se nám do názvu vrátilo Zemanovci. V posledních parlamentních volbách jsme se snažili uspět a dopadli jsme šíleně. Možná se voliči snaží vyvažovat poměr sil.

Navíc některé kauzy kolem pana Mynáře a pana Nejedlého média opakují stále dokola. To stranu také trvale poškozuje. Nikdo jim nedokázal vinu, ale i tady se stokrát opakovaná lež stává pravdou.

Je zajímavé, že je brání člověk, kterého podle mých informací úplně odstřihli od prezidenta Zemana...

To, že se mnozí z nás dostanou k prezidentovi naprosto výjimečně, je realitou. Nezapírám. Ale na to si stěžují i jeho dlouhodobí přátelé. SPOZ se dostala na pokraj vyčerpání a reálná varianta je, že zanikne. Strana, která se uchází o hlasy voličů a dlouhodobě je nezískává, ztrácí smysl.

Jakou cestou pak bude kráčet místopředseda Šmíd?

Má před sebou několik směrů. Mohu se vrátit zpět do školství, mohu zkusit podnikat, mohu se v případě oslovení přidat k jiné straně, která bude mému srdci blízká. Třeba Piráti to určitě nebudou, protože přinášejí novou totalitu a superstát v podobě Evropské unie, který nám bude určovat, jak máme žít. Jako zastánci přímé demokracie jsou ale zásadně proti referendu o czexitu, což je vlastně protimluv. Ostatně podobně se chovají i jiné strany; Zelení, ČSSD, ODS, TOP 09 a další.

Chápu. Ostatně SPOZ se jednou spojila s SPD a tehdy zažila v komunálních volbách celkem slušný výsledek...

Ve všech krajích, kde jsme ve volbách spolupracovali, jsme se dostali do zastupitelstva. Máme dohromady třicet dva krajských zastupitelů. Byla to naše světlá chvilka. Pak došlo k rozkolu a tříštění sil, které považuji za chybu. Mohlo jít o celkem zajímavou koalici. S lidmi z SPD mám stále korektní vztahy. Když se dnes rozhlédnu po politické mapě, tak nemám jinou možnost, než volit SPD. Budu tam kroužkovat Jana Hrnčíře a Františka Mitterwalda. Ještě se totiž nevyprofilovaly subjekty, které zakládají Václav Klaus mladší a Jaromír Soukup. Jejich cesty mohou být také zajímavé.

Nadáváte na Evropskou unii, ale budete kroužkovat politiky při volbách do europarlamentu. Jak by se podle vás EU měla změnit?

Evropská unie je geniální projekt, který jsem podporoval a hájil. Bojoval jsem stejně jako dnes za Evropskou unii, která ctí své kořeny. Vznikla jako soustátí suverénních států, které budou mít jednotný trh, bezvízový styk a tak dále. Snad nikdo nechtěl, aby se kontrolovaly okurky nebo přikazovaly kvóty na uprchlíky. Nekontrolovaná migrace je opravdu velký problém. Velmi mě to trápí a už i dcery mi říkají: „Tati, už s tím přestaň!“ Přeji každému státu hlavně méně pitomých nápadů, které pocházejí z Evropské unie. Podle mě tyto evropské volby způsobí velké zemětřesení a vydělají na tom vlastenecké strany.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…