Pokud bude Brusel trvat na kvótách k přidělování imigrantů, povede tato situace k dalšímu postupnému rozpadání EU

20.09.2016 16:38

ROZHOVOR „Je s podivem, že si Německo ústy paní Merkelové pozve statisíce uprchlíků a pak se dožaduje svých sousedů, aby si je vzali na starost. Ani z bratislavského summitu nevzešel žádný konkrétní návrh, jak a kdy bude zajištěna ochrana schengenského prostoru. Hloupý návrh na nějaké společné vojenské velitelství EU od pana Junckera by jen rozmělnil vojenské spojenectví NATO a navýšil by počet úředníků v Bruselu. Ochrana českých hranic by měla být posilována formou pohraniční stráže, častějších kontrol na silnicích a instalací elektroniky nebo plotů na některých úsecích, podobně jako v Maďarsku, Rakousku nebo v Makedonii a Bulharsku,“ navrhuje kandidát do Senátu Milan Vodička.

Pokud bude Brusel trvat na kvótách k přidělování imigrantů, povede tato situace k dalšímu postupnému rozpadání EU
Foto: Archiv MV
Popisek: Milan Vodička, kandidát do Senátu v Kutné Hoře za Svobodné

V říjnových senátních volbách budete bojovat o post senátora, do voleb jdete již potřetí, jaká byla motivace zkusit to znovu?
 
Jsem zakládajícím členem Strany svobodných občanů a stále věřím, že program Svobodných má svoje místo na české politické scéně. Mojí hlavní motivací je bojovat v Senátu proti škodlivým regulacím, které zasahují do života každého občana. Jedná se zejména o hloupé regulační zásahy do podnikání, kterými vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL „balkanizuje“ daňový systém kontrolními hlášeními a zbytečnou a drahou elektronickou evidencí tržeb. Nesmyslná je například regulace, která nařizuje občanům, kdy smějí nakupovat, prolamuje domovní svobodu bez soudního rozhodnutí při kontrole kotlů, omezuje dobrý a fungující systém praktických škol, zavádí inkluzi do základních škol nebo omezuje svobodu na  internetu.
 
Věříte si, že by to potřetí mohlo vyjít?
 
Věřím, že s podporou dalších dvou stran s pravicovým smýšlením mi voliči v senátním obvodu Kutná Hora dají důvěru. Jsem asi jediný kandidát do Senátu, který sjednocuje pravici a je podporován vedle Svobodných také Občanskou demokratickou stranou a Stranou soukromníků České republiky.
 
 
Jak moc velký vliv má podle vás Senát v současném politickém životě naší země?
 
Senát si postupně získal určité postavení. Je účinnou pojistkou v ústavním pořádku České republiky a nejednou se mu podařilo opravit legislativní zmetky Poslanecké sněmovny. Čím více osobností bude v Senátu, tím více bude růst jeho vliv na tvorbu zákonů. V případě zrušení Senátu by mělo být přijato lidové veto jako pojistka proti zákonům přijatým Poslaneckou sněmovnou.
 
Vystudoval jste Vysokou školu ekonomickou, poté jste i jako ekonom pracoval, a nyní působíte jako soudní znalec v oblasti ekonomiky. Jedním z vašich volebních bodů je zjednodušení daňového systému. Jak konkrétně by to podle vás mělo být?
 
Jsem vystudovaný ekonom, absolvovoval jsem VŠE, mám ale i nemalé manažerské zkušenosti s řízením podniků se stovkami zaměstnanců. Organizoval jsem jako ředitel Organizačního centra v rámci Ministerstva financí největší kongresovou akci v historii ČR: Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v roce 2000. Rád bych prosadil několik zjednodušení českého daňového systému: navrhuji snížení DPH na jedinou sazbu ve výši 15 % a dále prosazuji zrušení silniční daně.
 
Jste proti zavedení kvót na přijímání imigrantů, rád byste také zajistil ochranu hranic před nelegálními vstupy do naší země. Jak byste si lepší ochranu představoval?
 
Kvóty na přidělování imigrantů do všech zemí EU nebyly přijaty jednomyslně. Pokud na nich Brusel bude trvat, povede tato situace k dalšímu postupnému rozpadání EU. Je s podivem, že si Německo ústy paní Merkelové pozve statisíce uprchlíků a pak se dožaduje svých sousedů, aby si je vzali na starost. Ani z bratislavského summitu nevzešel žádný konkrétní návrh, jak a kdy bude zajištěna ochrana schengenského prostoru. Hloupý návrh na nějaké společné vojenské velitelství EU od pana Junckera by jen rozmělnil vojenské spojenectví NATO a navýšil by počet úředníků v Bruselu. Ochrana českých hranic by měla být posilována formou pohraniční stráže, častějších kontrol na silnicích a instalací elektroniky nebo plotů na některých úsecích, podobně jako v Maďarsku, Rakousku nebo v Makedonii a Bulharsku.
 
Nyní Ministerstvo vnitra požaduje půl miliardy na vybudování dalších zařízení pro šest tisíc uprchlíků, co si o tom myslíte Vy?
 
Ministr vnitra hlásá, že kvóty neschvaluje, ale chce další peníze na zařízení pro uprchlíky. Možná tyto peníze chce předat nějakým neziskovým organizacím, aby k nám za peníze daňových poplatníků vozily imigranty, možná se vláda tiše skrčila pod diktátem paní Merkelové a bruselské kvóty bude plnit. Máme dobrý azylový zákon a podle něj bychom měli v České republice postupovat vůči všem imigrantům.
 
Kandidujete v Kutné Hoře – je nějaké místo, kam za vámi kutnohorští obyvatelé mohou přijít?
 
Kandiduji v senátním obvodu se sídlem v Kutné Hoře a pro účely setkávání s voliči mám v České ulici pronajatou kancelář. Do začátku října budu na kontaktní kampani v obcích Kutnohorska, části Havlíčkobrodska a části Benešovska, tak prosím, abychom se domluvili e-mailem nebo prostřednictvím facebooku na termínu schůzky. Velmi rád si s občany popovídám.
 
Pokud byste se stal senátorem, věnoval byste se pouze této funkci? Nebo byste se stále věnoval své původní práci?
 
V případě zvolení senátorem se budu věnovat jen této funkci a nebudu v žádném případě vyvíjet jakoukoli jinou pracovní aktivitu. Nedovedu si představit, že se dá tato funkce poctivě vykonávat spolu s další činností.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…