Europoslanec Polčák: Rusko musí cítit bolest. Andrej Babiš je extremista

18.09.2014 9:20

ROZHOVOR Právník a europoslanec Stanislav Polčák, místopředseda STANu, vysvětluje, proč je Babišův výrok o trestu smrti zcela nemístným signálem veřejnosti. Vyjadřuje se rovněž k radikálnímu islámu a srovnává míru hrozby migrace s rusko-ukrajinským konfliktem. Také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, proč je mimo mísu, aby stát byl pasákem.

Europoslanec Polčák: Rusko musí cítit bolest. Andrej Babiš je extremista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Stanislav Polčák

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

V souvislosti s vraždou malé Elišky se opět objevila vlna příznivců obnovení trestu smrti. I ministr financí Andrej Babiš tragédii komentoval s dovětkem, že si pachatel zaslouží zabít. Co na to říkáte?

Pan Babiš svým vyjádřením nahrává extremistickým soudům a proudům, protože kdo zná právní řád, ví, že v evropském prostoru je tento trest nepřípustný. Aplikuje jej pouze Bělorusko, pokud vím.

Teď se odhaduje, že pro obnovení trestu by u nás bylo zhruba 60 procent lidí. Máte pravdu, že co se týče znalosti legislativy, tak jen málokdo z nich jistě ví, že existuje něco jako Charta základních práv Evropské unie…

Ano, proto politik, který dává podobné signály veřejnosti, je buď extremista, nebo prostě nemá ani základní znalost na to, aby tyto signály nevysílal, protože ji mate.

Bez ohledu na výroky Andreje Babiše, s kterými nesouhlasíte, jste proti takovým trestům nejen jako právník, ale i jako člověk?

Je nutné říci, že naopak státy, které trest smrti zavedený mají, tak vykazují dokonce horší statistiky v trestních i resocializačních záležitostech. Prostě je sociologicky i psychiatricky dokázané, že spojitost trestu smrti se snížením kriminality je úplně vykonstruovaná, nesmyslná a není nikde prokázaná.

Zůstaneme-li u legislativy, která je rovněž v rozporu s nějakými mezinárodními dohodami a aktuálně se u nás řeší, je regulace prostituce. Jak vnímáte návrh této právní normy?

Osobně si myslím, že stát by neměl být pasákem. Neměl by umožňovat společenskou akceptaci takového počínání. Kdo chce platit daně z příjmu z tohoto povolání, což je pochopitelné, tak se to dá řešit a měl by daňovou povinnost odvádět. Spíše jde o pravomoci obce, možnosti regulace, vykázání do určitých prostor a podobně, ale to už se rovněž vyřešilo nálezem Ústavního soudu – tato věc je podřaditelná pod pojem veřejný pořádek, takže obce mohou přijímat vyhlášky, týkající se regulace prostituce.

Jak se jako europoslanec koukáte na aktuální stav sankční politiky proti Rusku, zejména z pohledu politiky Evropské unie, potažmo České republiky?

Rozhodně chci říci, že sankce nebyly vyvolány postupem Evropské unie, ale porušováním mezinárodního práva, řekněme neuvěřitelným ukradením území a počínáním ze strany Ruska. Je to krok, který musel přijít, protože jiná možnost reakce prakticky už není. Na diplomatická jednání nikdo nereagoval, tak se nemůžeme tvářit, že se nic neděje. Reakce proto musí přijít taková, aby skutečně Rusko bolela. Ty sankční mechanismy, které se postupně spouštěly, umožnily Rusku se jaksi orientovat rychle na jiné trhy, dovážet zboží odjinud, ale v mnoha věcech prostě nejsou schopni výpadky nahradit - a je prokázáno - probírali jsme to na minulém jednání výboru v Bruselu, že ten podíl je jedna ku deseti v neprospěch. Co Evropu bolí z deseti procent, bolí Rusko na sto procent.

První reakcí na protiruské sankce byla pro změnu embarga ze strany Ruska. Myslíte, že nyní po poslední vlně sankčních opatření už Rusko, Putin, zareaguje tak, jak veřejnost a evropské politikum očekává? Blíží se konečně konec konfliktu?

Pokud se konflikt ukončí, budou vytvořeny i předpoklady pro to, aby se od sankcí odstoupilo. Ono jde i o protisankce Ruska, které vadí třeba zemědělcům a podobně. Nicméně pokud konflikt neskončí, tak jediné, čeho Putin dosáhne, bude nakonec nespokojenost vlastního obyvatelstva. Oni to ještě necítí, ale ve chvíli, kdy měna ztrácí a kdy Rusko zaznamenává odliv kapitálu, tak si nemyslím, že je to dlouhodobě makroekonomicky udržitelné. Kdy nebude práce, výplaty, v tu chvíli se velmi rychle změní postoj.

Stále si tedy myslíte, že globální konflikt, válka, nehrozí, jak jste uváděl i na jaře?

Myslím, že nehrozí. Je to spíš regionální konflikt, který byl uměle vyvolán. Putin tam měl nějakou loutkovou vládu, kterou nemá, Ukrajina je plně suverénní stát a také se podle toho chová. Pokud si Putin myslí, že vyvolá konflikt na této události, tak ta pravděpodobnost je podle mě malá. Ani si nemyslím, že o to stojí. Věřím, že k tomu nedojde.

Je z pohledu Evropy a naší republiky větší problém dění mezi Ruskem a Ukrajinou nebo vzrůstající imigrační vlna, jak upozorňují někteří politici, například v souvislosti s radikálním islámem?

Kdo nad tím problémem reálně uvažuje, tak samotnou migraci jako takovou nemůže považovat za takhle závažný problém. Zrovna český populační růst je takový, že jsme na migraci ekonomicky závislí. Byť si to celá řada lidí nechce připustit. My jsme zpohodlněli, patříme k těm méně rozvíjejícím se. Jak stárneme, tak imigrace představuje jeden ze způsobů vyřešení ekonomických problémů, které s tím souvisí. Ale v jiných státech, kde je neorganizovaná nelegální migrace, tak to samozřejmě je mnohem větší problém než konflikt na Ukrajině, tomu rozumím. Co se týče muslimů, tak nechci islám ostrakizovat – je to uznávaný náboženský směr, proti tomu nemůže nikdo nic říct. Proti čemu musíme jako Evropané bojovat, je radikální islám, který fanaticky zabíjí každého, kdo je trochu jiný. My jako křesťané respektujeme jinakost islámu, ale naopak tomu ze strany jejich složek není, v čemž je velké ohrožení naší svobody a práva.

Angažujete se nyní nějak v komunálních volbách?

Kandiduji v Praze v trojkoalici (STAN, lidovci, zelení), na čtyřiačtyřicátém místě. Požádali mě, abych je podpořil, takže na kandidátce jsem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…