Policejní exprezident Červíček o průšvihu s kvótami, a o tom, jak se hlídají hranice. Natvrdo

11.05.2016 21:10

ROZHOVOR Dohoda s Tureckem nebude fungovat. Politika je logické pokračování mého profesního života. ODS nemá jen nepovedenou minulost. Na Královéhradecku to ČSSD a KSČM nezvládla. Bezpečnostní prostředí nemá přehled, kdo všechno se do Evropy dostal. Naše policie občany ochrání, ale musí mít informace. Ohledně migrace se nesmí rozhodovat bez nás. Neziskovky zneužívají benevolenci státu. Kostelec nad Orlicí bude vždy jen pobytové středisko. Brusel chce být lídrem bez ohledu na střední Evropu. Při návštěvě čínského prezidenta hlouposti způsobila služební horlivost. Prezident Zeman by měl zůstávat jenom u argumentů a faktů. To nám řekl bývalý policejní prezident Martin Červíček

Policejní exprezident Červíček o průšvihu s kvótami, a o tom, jak se hlídají hranice. Natvrdo
Foto: Archiv MČ
Popisek: Generál Martin Červíček

Od začátku roku je známo, že povedete kandidátku ODS na Královéhradecku v krajských volbách. Někdy se říká – za vším hledej ženu. Nepřivedla Vás k politice Vaše bývalá přítelkyně, výrazná poslankyně ODS Jana Černochová?

Myslím, že je to jednodušší. Dvacet šest let jsem sloužil u policie, byl jsem dopravním, pražským i královéhradeckým policejním ředitelem a nakonec i policejním prezidentem. Mých posledních deset let je spojeno s top managementem policie. Získal jsem prostě pocit, že mám dostatek energie a zkušeností se uplatnit i jinde. Politika je rovněž službou veřejnosti, takže myslím, že je to logické pokračování mého profesního života, ale hlavně je to pro mě velká výzva.

Od pádu Nečasova kabinetu v roce 2013 prochází ODS obtížným obdobím. Současný předseda strany Fiala se tváří jako obnovitel značky. Jak myslíte, že se straně daří resuscitace?

V první řadě – ODS nemá jen nepovedenou minulost. Téhle straně se mnohé v minulosti povedlo. A to nejen na celostátní, ale i regionální úrovni. ODS je dnes jiná. Organizačně, personálně a Petr Fiala ji převzal v nelehké situaci a snaží se udělat maximum pro důvěru voličů. Z mého pohledu jde o to, vrátit se do komunální politiky, převzít tam odpovědnost, dokázat splnit předvolební sliby a plány. Prostě pokusit se ODS restartovat zespodu a s novými úspěšnými komunálními politiky získat do budoucna zpět důvěru hodnou nejsilnější pravicové strany. První možností jsou teď krajské volby.

Co zkazila koalice ČSSD a KSČM v čele s hejtmanem a senátorem Lubomírem Francem na Královéhradecku?

Já jsem přesvědčen, že tato spoluvláda se nepovedla. Obě strany nebyly připraveny na společné vládnutí. Víte, já bych mohl lacině hovořit o nedokončených tendrech, třeba ohledně nemocnice v Náchodě, problémech při řízení nemocnic či o autobusové dopravě, anebo školství. Mně ale jde o to, aby vláda kraje byla úspěšná. Chci pomoci tomu, aby to byl fungující úřad a opravdová vláda kraje, která se nebude bát rozhodovat. Musíme se pokusit o systémový rozvoj. Tam patří zmíněné zdravotnictví a oblast sociální péče, doprava, školství, rozvoj kraje, kde patří politika udržení zaměstnanosti, ale také rozvoj turistického ruchu, partnerství kraje. Tam je mnoho zanedbáno.

Stále žijeme pod latentní hrozbou uprchlické krize, která může postihnout i Českou republiku. Jaká je bezpečnostní situace kraje, kde budete kandidovat?

Královéhradecký kraj je krásné místo pro život. Míra kriminality tu neohrožuje občany. Za poslední tři roky jsme zde zaznamenali pokles zjištěných trestných činů. Byli jsme úspěšnější při jejich objasňování. Pokud se nezmění zásadně situace v celé České republice, a to v souvislosti s migrací, tak bych zhoršení neočekával.

Zmínili jsme migraci. Jak hodnotíte – coby bývalý vysoce postavený policista – přípravy ministerstva vnitra na možnou migrační vlnu do ČR?

Samozřejmě, v tuto chvíli bychom se mohli radovat, že žádný zásadnější problém s migrací nemáme. Ta situace se ovšem může radikálně změnit velmi rychle. Nevíme, jak zafunguje zastavení tzv. balkánské cesty a zda si migrace začne hledat jinou cestu. Ať již prostřednictvím jižních států či z východních směru přes Maďarsko a Slovensko. Navíc jsem přesvědčen, že nebude fungovat dohoda s Tureckem a pak je i Česká republika ohrožena. Pokud se bavíme o tom, zda Česká republika zvládá situaci, tak relativně ano. Ale to vůbec neznamená, že nemáme věci nazývat pravými jmény a nepoukazovat na opatření, která je třeba přijmout. Nejen na národní, ale především evropské úrovni. Pokud říkáme, že věci se mají nazývat pravými jmény, pak je pro mne nepředstavitelné, že by Česká republika netrvala na tom, aby uprchlické tábory byly zřizovány mimo území Evropské unie, aby mohlo dojít k opravdové identifikaci uprchlíků. Každý přece ví, že do Evropy nepřicházejí jen skuteční uprchlíci. Pak můžeme efektivně působit na vnějších hranicích EU a zajistit dostatek informací o jednotlivých osobách usilujících o migraci do Evropy. Bohužel mám dojem, že tohle dosud vůbec nefungovalo a díky tomu se zvýšilo riziko z hlediska zajištění bezpečnosti a bezpečnostní prostředí nemá dostatečný přehled a tom, kdo všechno se do Evropy dostal.  Naše policie, a o tom jsem přesvědčen, je schopna zabezpečit ochranu občanů, ale musí být zabezpečena spolupráce bezpečnostního a zpravodajského prostředí a musí být včas informována o všech rizicích: to znamená mít funkční zpravodajské informace, co nám ta migrační vlna přináší. Policie musí být dle mého názoru navíc organizačně a personálně připravena na dočasné zajištění státních hranic.

Mluvíte o prevenci. Maďaři už loni postavili plot. Rakušané rovněž změnili názor a chrání dokonce i horský Brenner. Neměli bychom naše hranice důsledně kontrolovat již teď?

Já samozřejmě už v tuto chvíli nejsem seznámen s konkrétní bezpečnostní situací, která se velmi rychle mění, a to doslova z týdne na týden. Z dostupných informací se mi zdá, že stávající ochrana státních hranic a zejména namátkové kontroly se zaměřením na osoby, které by mohly být součástí migrace, je dostatečná.

Zavřel byste v tuto chvíli Schengen?

Pokud mluvíme o Schengenu, tak je myslím velká škoda, že nenastala  diskuse o vyloučení těch států, které schengenské dohody v minulosti nerespektovaly. Jenom bláhově se můžeme domnívat, že když jedny dohody nejsou dodržovány, tak že v případě přijetí jiných dohod Evropou, se tyto budou dodržovat. To je nesmysl. Schengen byl podle mne připraven na zajištění ochrany Evropy, ale za předpokladu, že všichni budou dodržovat podmínky. To ale nenastalo. A proto bych v tuto chvíli vážně diskutoval o tom, jestli země, které nerespektují dohody, mají být nadále členy Schengenu. Navíc jsem přesvědčen, že se  Schengenské dohody mají  změnit zejména s ohledem na skutečnost, že musí být absolutní prioritou zajistit ochranu vnější hranic EU a je otázkou, zda současné vnější hranice vydrží v této podobě .

Když vzpomenete na loňskou vstřícnost německé kancléřky Merkelové k uprchlíkům, nemáte pocit, že je to vydíraný evropský politik? Pro člověka se zdravým rozumem to nedávalo logiku...

To je podle mého divoká představa. Mě na tomhle vadí jediná věc. A to, že německá kancléřka ve své podstatě pozvala do Evropy migranty, ale nikoho dalšího se nezeptala. Rozhodla i za nás. To je prostě nepřijatelné, aby v tak zásadní věci, která Evropu ohrožuje, rozhodl jeden člověk a svědčí to mimo jiné o stavu rozhodování EU. Migrace je velmi vážný problém, ale žádnou konspiraci bych v tom neviděl.

Jak nahlížíte na rozvratné působení některých neziskových organizací? Nedávná teatrální taškařice Generace 21 s blahobytnými iráckými uprchlíky, kteří pohrdli Českou republikou, je přece do nebe volající...

Nejsem seznámen s počínáním neziskovek, a to včetně Generace 21. Nicméně si myslím, že důsledná kontrola chování neziskových organizací ze strany státu, a to v tak závažných věcech, které ohrožují bezpečnost státu, by měla být důsledně zabezpečena. Nemyslím si totiž, že všechny neziskovky nezneužívají benevolenci státu. To se musí změnit.

Nedávno poslanec Sněmovny Tomio Okamura varoval, že do Kostelce nad Orlicí, který je Vaším volebním obvodem, přijdou nelegální migranti. Víme, že tam je již dvacet let azylové středisko. Občané tam proti tomu podepisují i petici. Sdílíte Okamurův názor?

Jak jsem řekl již v jedné z předcházejících odpovědí. Nazývejme věci pravými jmény, Ale zároveň zachovejme chladnou hlavu. V Kostelci nad Orlicí je pobytové středisko pro cizince, kteří již procházejí řízením o mezinárodní ochraně. A to je fáze, kdy existuje velký předpoklad, že jim bude ze strany ČR tato ochrana poskytnuta. A že se tady budou etablovat. Mám dojem, že v souvislosti s Kostelcem nad Orlicí se nehovoří o žádném jiném využití než jsem teď popsal. V rámci kvót tak pro uprchlíky budou zřizována jiná místa. Kostelec bude vždy pobytové středisko.

Zmiňujete kvóty. Co Vy na ně?

Zase zachovat chladnou hlavu a trvat na odmítnutí kvót. Navíc mě děsí nesmysly o vykupování z kvót místo toho, abychom se soustředili na systémové řešení. Ochrana vnějších hranic, finanční a politická podpora v zemích konfliktu a v zemích, kde jsou uprchlické tábory sjednocení azylové politiky, vracení nelegálních migrantů to jsou řešení, a ne upínat se k nějakým kvótám, které navíc nikdy nebudou díky různým zájmům jednotlivých států fungovat. Prostě chladnou hlavu a neblbnout.

Teoreticky. Vystoupil byste z EU?

Přes všechny problémy, které z našeho spojení s Bruselem plynou, tak svým způsobem jsem rád, že jsme součástí tohoto spojení. Ale dodávám, že ne za každou cenu. Myslím, že jsou situace, kdy se jasně ukazuje, že EU není funkční. Mám dojem, že v Bruselu o všem moc dlouho diskutují, na dramatických nočních zasedáních, ale závěry jsou ploché bez obsahu a oddalují problém na další léta. Já nejsem evropský politik, ale vezměte si,  jak dlouho se loni řešila migrace, ale nevyřešilo se nic. Teď se přijala dohoda s Tureckem, ale hned se objevují pochybnosti o účelnosti a prospěšnosti jejího trvání. V mnoha ohledech se mi zdá, že centrum Evropy chce být lídrem bez ohledu třeba na názory středoevropského prostoru.

Po návštěvě čínského prezidenta v ČR, což byl jistě velký velký zahraničně politický úspěch prezidenta Zemana, řada médií opět hraje na rozdělení společnosti. Dotklo se to i policie. Nedělala při té návštěvě aktivisticky víc, než musela?

Osobně mám pocit, že policie opatření s návštěvou čínského prezidenta zvládla. Protože prioritní je zajistit bezpečnost chráněných osob. Za hlouposti, které byly spojeny se služební horlivostí se i pan prezident omluvil. Ale rozhodně si nemyslím, že by byl dán příkaz, aby se strhávaly vlajky. Třeba ten případ na FAMU byla hloupost.

A co znemožnění pohybu lidí v okolí Pražského hradu? To velmi halasně kritizoval třeba významný rétor opozice Miroslav Kalousek...

Hradčanské náměstí? Osobně si myslím, že tam došlo k nešťastné komunikaci mezi magistrátem a policií a svolavateli. Vznikla z toho nepříjemná pachuť. Ze strany města Prahy měla být ta ohlašovací povinnost řešena ve lhůtách a s větším předstihem. Pak by asi ona pachuť ohledně uzavírek kolem Pražského hradu nevznikla.

Jak jste viděl střety mezi odpůrci a zastánci čínského prezidenta?

To je z mého pohledu nejvíce problémové věc. Mám dojem, že to vzniklo z nějaké atmosféry, která byla připravena ze strany nejrůznějších zájmových skupin připravujících návštěvu čínského prezidenta. Jsem přesvědčen, že některé informace v souvislosti s vítáním čínského prezidenta neměla ani policie k dispozici. Ale to je jen můj dojem. Za takové situace se velmi obtížně činí opatření a je nemožná důkladná příprava. A bylo také vidět při řešení ataků na těch demonstracích.

Neobáváte se mimořádné změny na české politické mapě po příštích sněmovních volbách?

Ne, neobávám, já jsem naopak přesvědčen, že dojde k návratu důvěry ve standardní politické strany. Samozřejmě, základním předpokladem pro to je nutnost, aby se o problémech jen nemluvilo, ale také se řešily. A nelze pominout ani vývoj v zahraničí.

Miloš Zeman Vás jmenoval brigádním generálem. Jak vnímáte jeho politickou roli?

Respektuji prezidenta jako ústavního činitele a  mám s ním osobní velmi dobrou zkušenost, kdy oceňuji především jeho politické zkušenosti. Na můj vkus by někdy mohl více sjednocovat a ve svých názorech dát více sluchu kompromisu, ale hlavně zůstat jenom u argumentů a faktů.

 


 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…