Politici! My nejsme senilní hlupáci ani tupci, stěžuje si šéf pražských důchodců Mrština

16.10.2015 21:20

ROZHOVOR Důchodci odmítají milosrdenství příspěvku na důchody. Jsou přesvědčeni, že byznys s uprchlíky je nemorální. Nejde o žádnou lidskost, jen o prachy. Jednorázová výplata k důchodům je podraz, neboť sníží základ pro budoucí valorizaci penzí, říká pro PL Miloslav Mrština, předseda pražského výboru Svazu důchodců České republiky.

Politici! My nejsme senilní hlupáci ani tupci, stěžuje si šéf pražských důchodců Mrština
Foto: red
Popisek: Miloslav Mrština, člen ústřední a výkonné rady Svazu důchodců České republiky

Potkal jsem vás před před pražským Lidovým domem. Jste nějak nahněván. Co se stalo?

Bavili jsme se na výboru o milosrdném příspěvku k důchodu na rok 2016. To čtyřicetikorunové navýšení je výsměchem od politické reprezentace českým důchodcům. My známe na rozdíl od nich zákon o důchodovém pojištění. Pokud by valorizace důchodů probíhala podle §67 tohoto zákona, tak by nemuselo kolem toho být tolik zbytečných jednání a hloupého vysvětlování, jak to nejde. Vždyť to navýšení by bylo 5x vyšší! A pokud by nám to byli schopni, a myslím že i povinni, napravit zpětně jako soudcům, tak by to prostě bylo o něčem úplně jiném.

Ale vidím, že hýříte aktivitou. Jak vnímají pražští důchodci třeba aktuální problém s uprchlíky, kteří přicházejí do Evropy?

Tito lidé se k nám nijak nehrnou. Mají namířeno jinam. Možná potenciálně hrozí v této souvislosti nějaké násilí. Ano. Ale hlavně hrozí nemoci, které neznáme. To je mnohem větší riziko, než že by se nám jich tu statisíce zabydlelo. Velmi důležité je vědět, zda se jedná či nejedná o lidi, kteří utíkají z válečného území a hledají svobodu, klid pro sebe a své rodiny. Mně se to tak ani omylem nejeví. Klasických rodin vidíte pomálu. Jde o urostlé mladé muže dobře oblečené a s eury v kapsách. To je ale moje vidění a můj názor. Co však jistě vím, je fakt, že pro některé podnikatele v neziskových organizacích se otevírá nový byznys. Naprosto nevídaný. Mediální podpora ze strany některých politiků, kteří kladou důraz na ohleduplnost a nutnost pomoci materiálně, je zástěrkou. Děti, důchodci a teď uprchlíci jsou a budou zdrojem obrovského byznysu. Mluví se o převaděčích a jejich ziscích. Ale to vše jen proto, aby se zakryly obrovské finanční prostředky, které se uvolňují pro různá sdružení a organizacím, jež se budou starat o uprchlíky, co u nás ale zůstat vůbec nechtějí. Nejde totiž o nařízení z EU, ale o nový velký „kšeft“. Do novodobého byznysu přitékají stamiliony a propagátorům této myšlenky, kteří se schovávají za diktát z EU, nejde ani tak o lidskost, nutnost a péči o uprchlíky. Nezajímá je, odkud a proč k nám přišli, ale jde jim o to, jak z toho něco získat. Přitom těch, kteří jsou u nás zadržováni v azylových střediscích, tu zase tolik není. A přesto stát uvolnil téměř miliardu, která jde těmto organizacím.

Takže vy důchodci jim snad závidíte?

Ale vůbec ne. Je jen smutné, když nejstarší občané naší republiky poslouchají, jak jim přidají čtyřicet korun měsíčně, i když jednorázově to bude v roce 2016 tedy těch devět set nebo tisíc korun. Ve skutečnosti se ovšem jedná o podraz na důchodce, neboť tato jednorázová výplata ohrozí další valorizaci důchodů. Bude snížen základ pro její příští výpočet. Politici tak trestají své možné budoucí voliče. Je to od nich naprosto nemorální. Sami si přidávájí zdaleka ne desetikoruny, ale stovky i tisíce korun k platům, jež jsou neporovnatelné s důchody. Žádná strana nehodlá dnes razantně jednat o zákonech, které by starším občanům zajistily větší sociální jistotu a ochranu. Ujišťuji ovšem politiky, že my začneme být skutečně slyšet. Ať na to pamatují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…