Politik ČSSD o nepřizpůsobivých: Kdo dělá bordel, dostane sankce. Spousta lidí nechce pracovat. Kdo tu nežije, nepochopí

11.06.2014 4:47

ROZHOVOR Kdo nemá práci a peníze, ať neplodí děti. S návodem, jak řešit otázku nepřizpůsobivých, přichází náměstek primátora Karviné Petr Bičej (ČSSD). Příspěvky od státu by měli lidé dostávat jen na tři děti a pachatelům přestupků by sáhl na sociální dávky. I to zaznělo v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Politik ČSSD o nepřizpůsobivých: Kdo dělá bordel, dostane sankce. Spousta lidí nechce pracovat. Kdo tu nežije, nepochopí
Foto: Archiv Petra Bičeje
Popisek: náměstek primátora Karviné Petr Bičej (ČSSD)

U vás byla nedávno na návštěvě ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý. Měla návštěva přínos?

Je to v podstatě poprvé, co k nám taková návštěva přišla. I když, byl tu dřív i pan premiér. Zajímají se o problematiku sociálně-patologických jevů. V Karviné máme problém s vysokou koncentrací romského etnika. Říkáme, že jde o nepřizpůsobivé, protože nechceme urážet slušné Romy.

Jaké jsou největší problémy s nepřizpůsobivými? 

Chybí nám systémová opatření. Problém Karviné je, že tu na vrcholu těžby uhlí žilo asi 80 000 obyvatel. K tomu přijížděli i lidé ze Slovenska, kteří tu pracovali brigádně nebo žili na ubytovnách. Teď je lidí o desítky tisíc méně a uvolnil se bytový fond i ubytovny. A kdo vám tady zůstane? Jen lidé, kteří dostávají peníze od státu. Existuje tu velký segment lidí, kteří pobírají dávky od státu a nedělají nic. My říkáme: „Nechť stát přispívá na tři děti.“ Lidem by se mělo říct: „Měj si dětí, kolik chceš, samozřejmě nejsme v Číně, ale stát ti přispěje maximálně na tři děti.“ Jistě, když má už někdo například pět dětí, stále by dostával příspěvek na všechny děti, nemyslím to retrospektivně. Jde o slovenský model. Když naopak lidé plní vše, co mají, tak naopak zase dostanou nějaký peníz za to, že například navštěvují pravidelně lékaře a nemají zanedbanou školní docházku. Chce to zavést trošku výchovy a vysvětlit lidem, ať používají antikoncepci a ať nepřivádějí děti do chudoby. Vždyť každý normální člověk uvažuje tak, že když nemá práci a peníze, tak neplodí děti.

A co vícečetné porody? Jak by to bylo s příspěvky od státu při třetím porodu?

Když porodí ženy dvojčata, tak to se nedá nic dělat. To je zásah přírody. Samozřejmě by pak stát musel platit i na další dítě. Když si člověk vezme děti do pěstounské péče, tak samozřejmě i na ně by stát přispíval. Funguje totiž páka oddělení sociálně-právní ochrany dětí, které provádí šetření a nikdy dítě neumístí do rodiny, jež by řádnou péči nezajistila. 

Vy údajně tvrdíte, že sociální dávky mají být za správní delikty exekuovatelné. Jak to myslíte?

Samozřejmě se na vás nemohou hned vrhnout exekutoři, když jste na dávkách. Na druhou stranu, to je stav, který vytváří problémy na poli veřejného pořádku. Ti lidé nejsou sankcionováni za přestupky, protože jsou na dávkách a ty nelze exekuovat. My říkáme: „Alespoň minimálně dejme možnost stáhnout z dávky pokutu veřejné moci.“ Nejhorší je, když lidé nedají druhým možnost spát, dělají drobné přestupky proti občanskému soužití, řvou po druhých, sprostě jim nadávají, kradou v obchodě a přitom jsou nepostižitelní. Tito lidé nemají brzdu, mohou rušit noční klid a dělat v noci s prominutím bordel. Nikdo jim za to nedá pokutu. Ostatní se jich pak jen bojí.

Máte s těmito názory podporu v ČSSD?

Jiná je situace v lokalitách, kde problémy nemají, a jiná tady. My máme kvalifikovaný odhad, že ve městě žije něco přes 2 700 Romů, ale vemte si, že obvod Karviná 6 má něco přes 16 000 obyvatel, ale z toho je 13 procent Romů. Tam někteří lidé zažívají peklo. Stát na nás kašle. Lidé nám utíkají i kvůli bezpečnosti.  

Exposlankyně Kohoutová z ODS vidí některé vaše názory jako příklon k pravicové politice. Jak to vnímáte vy?

Tady v okolí jsme všichni zajedno, protože jsme na tom všichni stejně. To není o pravicovosti a levicovosti. Používáme normální zdravý selský rozum. Je nenormální, aby celé generace rodin žily na dávkách. Oni nás vyčerpávají. To víte, že dáváme obrovské peníze do sociální oblasti, ale tohle nás zabíjí.

Ještě letos by mělo dojít k navýšení policistů pro Karvinou. Pomůže to situaci?

Po reformách se nám prudce navýšila kriminalita, což zahýbalo bezpečností. Máme přislíbeno 15 policistů do terénu a jednoho na službu kriminální policie. Dřív jsme ale měli od 61 policistů nahoru. V terénu nám chybí 38 policistů. Samozřejmě jejich práci sanuje městská policie, ale jejich pravomoci jsou jiné.  

Takže byste potřebovali policistů více…

Ano. Samozřejmě i tak za navýšení děkujeme. Pro nás by byl ideální stav, kdyby se počet policistů vrátil na původní počet, to znamená 61 na každém oddělení. Chybí nám nejen policejní síly, ale také peníze.

Vláda připravuje nové zákony. Věříte tomu, že se něco změní k lepšímu?

Je pravda, že už úřednická vláda navrhla poměrně tvrdá nařízení po stránce ubytoven. V ubytovně takzvaného vyššího stupně by měl být doprovodný sociální program a lidé by měli být vedení k tréninkovému bydlení. Pak by dostali nájemní smlouvu s nějakou organizací. Když se osvědčí, získají vlastní byt. Jenže já tvrdím, že musí existovat i sankce. Když lidé neplní pravidla, dá se výstraha a člověk by to měl poznat na dávkách a neměl by se už dostat ani do ubytovny. Měla by existovat nějaká hrozba. Existuje segment lidí, který se přizpůsobit nechce. Člověk, který v problémové lokalitě nežije, tak situaci nikdy nepochopí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…