Politik TOP 09, který dostal od kolegů výprask, pokračuje: Rusům u nás bychom měli komplikovat situaci

20.02.2015 4:42

ROZHOVOR Předseda krajské organizace TOP 09 na jižní Moravě a starosta Židlochovic Jan Vitula se v krajském zastupitelstvu pokusil prosadit návrh na zrušení podpory pro festival ruské kultury. Návrh v zastupitelstvu neprošel, podle Jana Vituly by se tedy měl najít jiný způsob, jak Rusům v Česku zkomplikovat život.

Politik TOP 09, který dostal od kolegů výprask, pokračuje: Rusům u nás bychom měli komplikovat situaci
Foto: Archiv J. Vituly
Popisek: Jan Vitula

Co bylo motivem pro návrh zrušit podporu pro festival ruské kultury?

Navrhli jsme oddělené hlasování o tomto jediném bodu, to proběhlo, ale návrh neprošel. Proti podpoře festivalu ruské kultury hlasovali jen zastupitelé TOP 09 a část zastupitelů ODS. Pokud jde o motivy, které mě vedly k podání návrhu, musím říci, že nemám nic proti ruské kultuře, ale že chci upozornit na to, že se nyní nacházíme ve velmi složité situaci. A dokonce si myslím, že se současné dění v něčem podobá situaci z roku 1938. Podporovat dnes festival ruské kultury je totéž, jako kdyby v létě 1938 někdo v Čechách pořádal festival kultury německé. Rusko se chová jako agresor, který obsazuje cizí země, a bez ohledu na to, že byla uzavřena dohoda o příměří, neustále separatisté s podporou Ruska útočí a obsazují cizí území.

Jak budete prosazovat svůj názor po rozhodnutí zastupitelů?

S rozhodnutím jihomoravského zastupitelstva se už nic nedá dělat, festival ruské kultury s jeho podporou bude. Za této situace by ale bylo rozumné neustále všem občanům Ruska, kteří do České republiky přijedou, dění na Ukrajině připomínat a komplikovat jim tady situaci. Měli bychom jim neustále říkat: Nezlobte se, ale do doby, než se Putin vzpamatuje a přestane anektovat cizí státy, tady nejste vítáni. To by od nás měli občané Ruska slyšet. Jsou totiž masivně zpracováváni médii, která v Rusku působí, a já kromě vojenské podpory Ukrajiny nevidím žádný jiný způsob, jak Rusům naznačit, co se na Ukrajině skutečně děje a že s tím nesouhlasíme.

Měla by se podle vás uplatňovat v tomto směru nějaká plošná strategie?

Situace u nás je v tomto směru velmi špatná, protože náš prezident se na Hradě aspoň dvakrát denně klaní směrem ke Kremlu a vláda se snaží nabourat protiruské evropské sankce, kde může. Na vládní úrovni podle mne není žádná vůle rozumným způsobem tlačit na Rusko, aby své operace na Ukrajině ukončilo.

Myslíte, že by ČR měla podpořit Putinovy odpůrce?

Pokud má někdo odvahu v Rusku proti Putinovi vystoupit - a takových lidí tam není mnoho - určitě bych je do České republiky zval a dal jim zde dostatečný prostor k vyjádření.

Když jste s myšlenkou odporu k Rusku neuspěl v krajském zastupitelstvu a celorepublikově podle vás není situace dobrá, neuvažujete o nějakých aktivitách na lokální úrovni v Židlochovicích, kde jste starostou?

V Židlochovicích pro takové aktivity prostor není, není ani důvod, s Rusy se zde nepotkáváme. Svou iniciativu jsem bral jako krajský zastupitel a předseda krajské TOP 09.

Jak vnímáte aktuální situaci na východě Ukrajiny?

Mě fascinuje, že se za účasti evropských státníků uzavře příměří a výsledkem nakonec je, že ukrajinské jednotky přeruší boj a z ruské strany se dál střílí. Všichni vědí, že tam bojují ruští vojáci a jsou to oni, kdo nadále v útocích pokračuje. To, co Putin předvádí, je totéž, co dělal Hitler v roce 1938. A pokud jde o budoucnost, mám obavu z dalšího pokračování této paralely, Hitlerovi také nestačily Sudety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Daniel

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…