Polská tragédie by se u nás stát nemohla. Státníci létají odděleně

14.04.2010 16:13

Po sobotní polské tragédii začali i čeští politici řešit, zda by se něco podobného mohlo stát i u nás. Nepsaná pravidla říkají, že ne.

Polská tragédie by se u nás stát nemohla. Státníci létají odděleně

Tragédie, která v sobotu zasáhla Polsko, by se Česku pravděpodobně stát nemohla. Stát má totiž nepsaná pravidla, že jeho vrcholní představitelé nikdy necestují v témže letadle.

"Vyloučen je například společný let hlavy státu, premiéra a předsedy Senátu. Nikdy také společně nelétají předseda vlády a všichni jeho místopředsedové," uvedla  pro server iDnes.cz Lucie Kubovičová, mluvčí ministerstva obrany, které provozuje vládní letku. "Není to psané pravidlo, ale už roky zavedená praxe," dodala.

Právě otázka možného ochromení státního aparátu se stala aktuální poté, co minulou sobotu při pokusu o přistání u západoruského Smolenska přišel o život nejen polský prezident Lech Kaczyński a jeho žena, ale i desítky dalších významných politiků a vojáků.

V Česku existuje zavedená praxe, že v témže letadle nikdy necestuje nikdy český premiér společně se všemi místopředsedy své vlády, aby v případě nehody nebyl kabinet zcela bez vedení. Podobné pravidlo má i armáda - náčelník generálního štábu nikdy necestuje společně se všemi svými zástupci, uvedla pro server generálního štábu Jana Růžičková.

Více čtěte:

Klaus pro polský deník: Kaczyński byl můj nejbližší přítel

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…