Populární herečka Eva Holubová, členka Bursíkovy strany, takto pohovořila o politice

06.05.2014 15:25

Populární herečka Eva Holubová se v rozhovoru ParlamentníchListů.cz vyjádřila k fungování Evropské unie (EU). „Pokud už v tomto cechu jsme, tak tam pošleme někoho, kdo se tam bude chovat samostatně, kdo bude pracovat pro nás, nikoliv pouze pro sebe a kdo je schopen pracovat i pro Evropu, protože není možné jen natahovat ruku,“ sdělila k EU kupříkladu herečka, která před časem vstoupila do nové Liberálně ekologické strany (LES). Předsedou LES byl zvolen exministr životního prostředí Martin Bursík.

Populární herečka Eva Holubová, členka Bursíkovy strany, takto pohovořila o politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herečka Eva Holubová

I když jste členkou Liberálně ekologické strany (LES), do Evropského parlamentu (EP) nekandidujete. Ovšem možná máte mezi těmi, co kandidují, svého „koně“. Jen připomínám, že jedničkou kandidátky za LES je bývalá velvyslankyně České republiky při EU v Bruselu a bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová, trojkou režisérka Olga Sommerová a pětkou bývalá poslankyně a předsedkyně výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Kateřina Jacques. Máte k těmto - a případně i k jiným kandidátům - svůj osobní vztah?

Samozřejmě k nim mám vztah kladný, ale to ponechme stranou. Budu mluvit pouze o jedné z nich, o Mileně Vicenové. Myslím, že má velmi dobré předpoklady nás v Evropské unii zastupovat, je v tomto směru zkušená, ví, jak to tam chodí, už tam pracovala, je to velmi inteligentní a schopná dáma a navíc - a takové, aby občan dnes pohledal - je pracovitá, poctivá a čestná.

Čím vás ještě Milena Vicenová zaujala?

Když jsem poprvé slyšela mluvit o EU Milenu Vicenovou, teprve jsem zřejmě zcela pochopila její význam, ale i to, že jsou v podstatě dva přístupy, jak ji používat, využívat, jak s ní nakládat, zacházet, jak se k ní chovat. EU tu je a bude, ať je Česká republika jejím členem či nikoliv. Buď nás v ní budou zastupovat lidé, kteří to budou akceptovat a dokáží svým postojem pro naši zemi získat různé výhody, pomoc, postavení v Evropě, nebo v ní budou odpůrci myšlenky EU, kteří ji budou svými názory a postoji negovat, čímž nedosáhnou pro nás ničeho, ale sami si prožijí hezký a pohodlný, dobře placený kus života jako naši někteří zbyteční a jaloví zástupci v EU už prožili. Nebo tam budou flákači... O těch ale nemá cenu mluvit.

Mezi těmi, co do Evropského parlamentu (EP) kandidují za jiné strany, jsou i tzv. euroskeptici. Jak se na EP a samotnou Evropskou unii (EU) díváte vy?

Při svých pobytech v zahraničí jsem si občas všimla, že místní občané nejsou tak „sužováni" různými příkazy EU. Zajímala jsem se, jak to je možné a dozvěděla jsem se, že EU po nich tolik nesmyslného nechce. Milena Vicenová mi potvrdila, že to my - v Čechách a na Moravě - býváme papežštější než papež, že některé věci jsou pouze naše česká a moravská aktivita a bylo by dobré pro nás občany se zbavit aktivistů, kteří nám tím otravují život a naopak zaměřit se na věci pro nás prospěšné. Ale to nás o nich někdo musí informovat. Já jsem přesvědčená, že Milena Vicenová tu vůli má a že nelže, bude stačit se na ni obrátit.

Jak se díváte na stížnosti, že ČR čerpá málo peněz z fondů EU?

Snažím se pomáhat různým charitativním nadacím, sháním pro ně sponzory, jsem takovou jejich hlásnou troubou, jsou na tom čím dál hůř. Náš stát totiž vždy začíná šetřit u potřebných. Vím tedy, jak moc a často ti šikovní čerpají z EU.

Myslíte si, že Evropská unie je společenství, které potřebujeme?

Ale nejdůležitější úloha EU se mi jeví v postavení mezi světovými velmocemi, z jedné strany USA, z druhé rozrůstající se ruské impérium, Čína a vůbec asijský svět a nesmíme zapomínat na muslimsky orientované státy... Jaký respekt u nich může vzbudit země jako Francie, Německo či malá Česká republika? Myslím, že Evropa musí držet při sobě, zvláště v dobách, kdy při sobě nedrží celý svět. Navíc dvě světové války byly rozpoutány na půdě Evropy, dovedeme si vůbec ještě dneska představit, že by se Německo pustilo do křížku s Francií či naopak? Já nikoliv a jsem za to šťastná!

Co občanům ČR podle vás členství v Unii přineslo?

Já osobně jsem ráda, že se můžeme volně po Evropě pohybovat, moje generace je ještě limitována jazykovou bariérou, bojíme se, že neznajíce jiného jazyka, působíme trapně, hloupě... Pryč s těmi mindráky. Jezdím do chudého městečka na Sicílii, hovoří se zde italsky a sicilsky, ani jedno neumím. Moji sousedé nemluví česky. Kolik společných večeří jsme spolu pobyli a vůbec to nevadilo! Stačí se osvobodit od komplexů, oni je nemají, jak poučné a ozdravné je v tomto napodobit. Jsem ráda, že naši lidé mohou v Evropě pracovat, naše děti studovat. Je to pro jedince, ale i pro společnost, tedy pro stát důležité, aby se neuzavřeli sami do sebe. Já věřím v lidskou pospolitost, věřím v důležitost spojenectví a soudržnosti, moje země je malá, tudíž na ni bude mít vždycky někdo zálusk, ale věřím ve spravedlivý a pravidly ošetřený spolek, jako je EU. Ovšem musí tam být schopní a poctiví zástupci i z naší strany. A takovou vhodnou osobou a osobností je bezpochyby paní doktorka Milena Vicenová!

A jak napsal už Karel Havlíček Borovský: „Pomodli se Čechu k svatému Vojtěchu, by Tě samostatné národy vzaly do cechu!“ Tak my v cechu už jsme, tak tam pošleme někoho, kdo se tam bude chovat samostatně, kdo bude pracovat pro nás, nikoliv pouze pro sebe a kdo je schopen pracovat i pro Evropu, protože není možné jen natahovat ruku, musíme přestat myslet „my a oni", Česká republika a Evropa, neboť my jsme Evropa! Určitě to není jednoduché se tam vyznat, proto náš zástupce musí být schopný, čestný a poctivý, jako je právě paní Vicenová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…