Populismus a chudé expertní zázemí. Julínek udeřil na Babiše za řeči o zdravotnicví

29.03.2014 12:29

ROZHOVOR Zdravotnické poplatky měly a mají smysl, říká bývalý ministr zdravotnictví za ODS a otec regulačních poplatků Tomáš Julínek k jejich postupnému rušení. Je přesvědčen, že taková politika přispěje jen k prohlubování deficitu a k omezení péče o pacienty. „Boj proti zadlužování povede ke zpřísnění regulací, které již dnes vedou k odmítání pacientů. Lékaři naplní své limity a zavřou ordinaci,“ varuje před důsledky krátkozraké politiky současné vlády bývalý šéf resortu zdravotnictví v Topolánkově vládě Tomáš Julínek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Populismus a chudé expertní zázemí. Julínek udeřil na Babiše za řeči o zdravotnicví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Julínek, bývalý ministr zdravotnictví

Není Vám líto, jak současní politici boří Váš projekt regulačních poplatků ve zdravotnictví? Nebyla to zbytečná práce, zbytečné konflikty uvnitř tehdejší vládní koalice i s opozicí, prohráli jste kvůli poplatkům tehdy i krajské volby, když to stejně nevydrželo? Nebo to podle Vás i tak mělo smysl?

Mně je velmi líto, že se nepodařilo prosadit reformní zákony, které by přinesly zcela jiné prostředí pro fungování zdravotnictví. To bychom měli šanci poskočit na úroveň např. Holandska. Poplatky tvořily přípravnou fázi jako jedno z opatření proti zadlužování zdravotnictví, takže měly a mají smysl.

Poplatky v nemocnicích už skončily, kvůli tomu budou chybět nemocnicím dvě miliardy korun. Co říkáte tomu, že ministr financí odmítl deficit uhradit ze státního rozpočtu, dokud nebude mít jistotu, že Ministerstvo zdravotnictví provede systémové změny, které budou platit bez ohledu na to, kdo v jeho čele stojí?

To nevěděl při koaličních jednáních? Ale už to vláda odsouhlasila.

Dvě vládní strany ANO a KDU-ČSL už zrušení poplatků v nemocnicích litují. Nebylo by lepší rozhodnutí přehodnotit, když právě proti poplatkům v nemocnicích, které měly hradit za stravu a hotelové služby, byl ze strany pacientů nejmenší odpor?

Spíš bych se zeptal poslance Hovorky (KDU-ČSL), zda nelituje, že brojil proti reformním zákonům.

Ale vláda plánuje zrušit i poplatky za návštěvu u lékaře a za recept, zůstat by měl jen poplatek za pohotovost. Považujete to za chybu, která povede k dalšímu deficitu ve zdravotnictví?

Přispěje to k prohlubování deficitu.

Úplně tak mizí hlavní smysl poplatků – regulace, která měla zamezit zneužívání zdravotní péče. Co to může znamenat do budoucna?

Boj proti zadlužování povede ke zpřísnění regulací, které již dnes vedou k odmítání pacientů. Lékaři naplní své limity a zavřou ordinaci. Limity ale budou naplňovat i ti pacienti, kteří návštěvu kvůli poplatku dříve odložili, a nezbudou peníze ani čas na potřebné.

Ve zdravotnictví podle ministra za ČSSD Svatopluka Němečka už chybí 28 miliard korun. Víc peněz – šest miliard korun chce získat dalším zvýšením plateb za státní pojištěnce a v budoucnu by měla být částka valorizována. Je to správná cesta?

Jiná rychlá cesta neexistuje. A pak už je jen komplexní reforma.

Mnozí odborníci upozorňují, že je zdravotnictví podfinancované. Zvyšování DPH z něj odvedlo další příjmy, ministr financí chce snížit DPH alespoň na léky. Pomůže to?

Můj reformní tým měl připraveno zavedení DPH na zdravotní služby. To je finančně neutrální operace proveditelná do dvou let. Zdravotnická zařízení pak nejsou konečným spotřebitelem a DPH si jako ostatní odečtou. To je jediné správné řešení, které pacienty nepoškodí a nemocnicím výrazně uleví. Snížená DPH na léky v omezené míře uleví především nemocnicím nikoli pacientům, ale je to jen proto, že si nemocnice DPH nemohou odečíst! Tady je vidět, jak jsou všichni hloupí, když chtějí zdravotní služby bez DPH.

Ministr financí Andrej Babiš kritizuje skutečnost, že zatajování smluv mezi poskytovateli péče a zdravotními pojišťovnami umožňuje zákulisní jednání se zdravotnickými zařízeními. Když pojišťovny smlouvy zveřejní, tak prý uvidíme, kolik platí pojišťovna za tutéž operaci dvěma různým zařízením. Transparentnost v nakládání s veřejnými penězi je určitě nutná. Proč se to dosud nedařilo prosadit, co tomu bránilo?

Je to politický populismus a důkaz chudého expertního zázemí. Vůbec to nevede k zamýšlenému cíli a může to naopak znamenat, že levnější se dotáhnou na dražší, a už vůbec to nic neříká o kvalitě služby za rozumnou cenu. Důležitější je sbližovat sazby DRG – úhrady pro lůžkovou péči, což se děje, a prosazovat korunové kontrakty, a ty nechť jsou veřejné.

Ale pokud jde o rozdílné platby, neměla by zdravotnická zařízení, jako třeba IKEM, kde je lepší péče, nižší procento pooperačních komplikací apod., být lépe honorovaná, aby se náročnější zákroky dělaly právě v těchto zařízeních a ne v nějakých malých nemocnicích, kde nemají lékaři ani takové vybavení, ani dostatek zkušeností s určitými typy zákroků?

IKEM je super specializované pracoviště a péče se tam koncentruje. Je to od těch dob, kdy jsem zavedl specializovaná centra, která byla moderně vybavena za evropské peníze.

Ministerstvo zdravotnictví chce zřídit tzv. přístrojovou komisi, aby se posuzovala potřeba zejména drahých nových technologií a aby se odstranil problém, že státní nemocnice platí za stejné přístroje velmi rozdílné ceny, které jsou podle ministra financí Andreje Babiše výhodné pro různé firmy. A zmiňoval vliv Ivo Rittiga, Romana Janouška a dalších lobbistů. Může centrální přístrojová komise dosáhnout nižších cen, než když jednaly o cenách samotné nemocnice?

Přístrojová komise znamená několikanásobně větší korupční prostor než součet všech stávajících miniprostorů. Jediný rozdíl je v tom, že se bude týkat úzké skupiny lidí. Zeptejte se těch, kteří to chtějí, a tudíž vědí, který „odborník“ v ní bude sedět, jak se jmenují noví lobbisti.

Babiš by rád sestřelil ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka, protože ho podle něj „dosadil hlavní organizátor nevýhodných operací, podle Bruselu Richelieu českého zdravotnictví, Marek Šnajdr, který si významný vliv udržuje díky přátelům v ČSSD“. Co říkáte tomu, že ministr financí mluví do personálních věcí koaličnímu partnerovi – ČSSD, jehož ministr řídí resort zdravotnictví?

Ředitel VZP se hodnotí podle výsledků a ne politickými nálepkami.

Jak vidíte budoucnost zdravotnictví po volebním období této vlády?

Bohužel bude bez změn. Bez reformy sdílené napříč politickým spektrem bude pořád neprosperující a v dluzích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…