Pořádně naštvaný ,,socan", který ví o Sobotkovi své, promluvil. Odhalil, jak se stará garda chce zachránit

25.10.2017 5:44

ROZHOVOR „Debakl a jasný vzkaz od voličů. Dávají nám poslední šanci, pokud se neprobereme, příště ve Sněmovně nebudeme,“ říká ke špatnému výsledku ČSSD ve volbách předseda místní organizace v Týnu nad Vltavou David Slepička. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jasně sdělil, kdo za to může. „Výsledek ČSSD, jak v jižních Čechách, tak v celé zemi, je výsledkem projektu ČSSD ala Sobotka, Chovanec, Zaorálek a spol.,“ říká rázně David Slepička, který z pozice své funkce vyzval Sobotku k rezignaci již v říjnu 2016.

Pořádně naštvaný ,,socan", který ví o Sobotkovi své, promluvil. Odhalil, jak se stará garda chce zachránit
Foto: Archiv D. Slepička
Popisek: David Slepička

Debakl, propad... Takto označují výsledky parlamentních voleb pro ČSSD i samotní členové této strany. Jak si vysvětlujete tak špatný výsledek? Kdo za něj podle vás může?

Debakl a jasný vzkaz od našich voličů. Pokud chce ČSSD politiku dělat takhle, tak ji nemá dělat vůbec. Dávají nám poslední šanci, pokud se neprobereme, příště ve Sněmovně nebudeme.

Kdo za to podle vás může?

Anketa

Chcete, aby Škromach, Zimola a další lidé blízcí Zemanovi převzali a obrodili ČSSD?

74%
26%
hlasovalo: 6665 lidí

Odpovědnost nesou jednoznačně všechna vedení strany od roku 2011, a to v čele s Bohuslavem Sobotkou. Z 56 mandátů v roce 2010, na 50 mandátů v roce 2013 až na současných 15 mandátů, sedmero prohraných voleb v sedmi letech – to je vizitka jeho práce a jemu věrných. Pro Bohuslava Sobotku je to zřejmě splnění svého snu. Podařilo se mu v Poslanecké sněmovně obklopit z velké části jen svými vyvolenými.

Čím se Slepička zapsal do dějin ČSSD: Jeho výzva Sobotkovi k rezignaci již z října 2016

Nejen z Prahy, ale i z krajů se ozývají hlasy, že by vedení ČSSD mělo odstoupit. Podpoříte tento záměr? A máte informace o tom, že by vedení opravdu odstoupilo?

Jsem šokovaný, že nedalo své funkce k dispozici, a to okamžitě po oznámení výsledku voleb. Že, pokud vím, není svoláno mimořádné předsednictvo, mimořádný Ústřední výkonný výbor. Dokonce jednání Ústředního výkonného výboru je plánováno až na 2. prosince. Že si plánují sjezd na duben příštího roku, tedy až za 4 měsíce a půl roku před komunálními volbami, to považuji za další facku všem, kdo ještě nezlomil hůl nad sociální demokracií. Podívejme se třeba na předsedu Zelených, který rezignoval hned po vyhlášení výsledků.

Podepsalo se na výsledcích voleb pro ČSSD i to, co se dělo mezi Sobotkou a Babišem? Dá se říci, že i právě toto ANO u voličů posílilo a ČSSD naopak „zničilo“?

Samozřejmě. Sobotka byl nejlepším volebním managerem hnutí ANO, což jsem tvrdil už loni. Kdyby měl kousku cti v těle, tak by ani nekandidoval na posledním sjezdu, a už vůbec ne v těchto volbách. Jasně však ukázal, že jemu šlo a jde jen o něho samotného. On vyzýval k rezignaci kdekoho, jakmile s ANO prohrál. A co udělá teď on? Tetelí se blahem, jak se mu hezky podařilo přenést odpovědnost na Lubomíra Zaorálka a on má své poslanecké místečko jisté.

Oproti minulým rokům nepodpořili voliči příliš ani kandidáty sociální demokracie na jihu Čech. Domníváte se, že za to mohou i vnitrostranické spory mezi celostátním vedením strany a bývalým hejtmanem Zimolou a s tím související i odchody kandidátů z kandidátky? Jak si myslíte, že bude možné obnovit důvěru lidí v sociální demokracii?

Výsledek ČSSD, jak v jižních Čechách, tak v celé zemi, je výsledkem projektu ČSSD alá Sobotka, Chovanec, Zaorálek a spol. Právě tito jmenovaní by měli složit své poslanecké mandáty a již více sociální demokracii neškodit. Nedokáži si představit, že tito pánové budou další čtyři roky v Poslanecké sněmovně prosazovat politiku, kterou hájili dodnes a která tak tvrdě narazila u voličů. Pod novým vedením, které by mělo být zvoleno na sjezdu příští rok, by měla být strana srozumitelná lidem, a hlavně by měla být diametrálně jiná než ta stávající pod vedením Bohuslava Sobotky.

Proslýchá se, že právě Zimola je jedním z těch, o kterých se mluví v souvislosti s novým vedením strany. Je to tak?

Nikdy jsem se netajil tím, že by úspěšní regionální politici měli vést stranu. Jsem přesvědčen, že by to dělali lépe než ti, kteří sedí 20 let ve Sněmovně, a jimi vybraní věrní nikoliv ČSSD, ale jim samotným.

Vy jste měli v pondělí odpoledne krajský výbor strany. Prozradíte, co jste na něm řešili?

Zabývali jsme se, jak jinak, volbami. Krajský výkonný výbor schválil dvě usnesení, ve kterých žádá předsednictvo, aby svolalo Ústřední výkonný výbor na první polovinu listopadu a mimořádní sjezd na únor roku 2018.

Mimořádný sjezd je tedy původně naplánovaný až na duben. Podle toho, co říkáte, se asi shodneme, že vzhledem k situaci, která v ČSSD panuje, je to celkem pozdě...

Ano. Je to fraška a arogance moci stávajícího vedení nejhrubšího zrna. Prostě oni si budou rozhodovat a názory členů je opět naprosto nezajímají. Do sedmého dubna je téměř půl roku, které chce jistě pan Sobotka s panem Chovancem věnovat získávání spojenců a „lustrování“ delegátů sjezdu, jak se tomu dělo již letos na jaře.

Když se podíváme i na volební výsledky ostatních stran, co říkáte na vítězství ANO a poměrně velký vzestup ODS oproti minulým volbám? Čím si to vysvětlujete?

Výsledky ANO nejsou o jeho síle, ale o slabosti ČSSD. ODS v čele s lídrem Fialou se podařilo stranu nejen zachránit, ale i resuscitovat pravicovou politiku.

Myslíte si, že je možné, že by nakonec do koalice s ANO šla právě ČSSD?

Za současného vedení ČSSD je přeci možné úplně všechno.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…