Poslancoval za ODS, teď to táhne s Okamurou: Přímá vláda lidí je možná. Jen se to tají

20.03.2013 7:01

ROZHOVOR Poslanec a jeden z odpůrců vládního daňového balíčku Radim Fiala, který po neshodách s vedením ODS opustil stranu i poslanecký klub občanských demokratů, má pro stínového mistra financí z ČSSD Jana Mládka za výrok o parazitujících živnostnících stejný vzkaz jako pro vládu v případě zvyšování DPH: „Už víc nevyberete, lidé na vyšší daně už nemají peníze a ani ochotu je cpát státu, který špatně hospodaří“. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz byla řeč i o tom, před kterými komunisty je třeba mít se na pozoru.

Poslancoval za ODS, teď to táhne s Okamurou: Přímá vláda lidí je možná. Jen se to tají
Foto: Archiv Radima Fialy
Popisek: Bývalý poslanec za ODS Radim Fiala

Během vašeho vystoupení v Olomouci společně s Tomiem Okamurou a Pavlem Kohoutem byla řeč o snaze vytvořit koalici protivládních iniciativ s cílem nastolit přímou demokracii a zavést prezidentský systém za předpokladu, že tato koalice uspěje v parlamentních volbách. Máte už jasnější představu o tomto projektu? Vy sám se v této záležitosti chcete dále angažovat?

Považuji projekt přímé demokracie za reálnou alternativu pro řešení současné společenské a ekonomické krize. Jestli to je projekt pro budoucí politické hnutí, to musí říct občané. Skoro 500 občanů v Olomouci dalo najevo,že je taková možnost zajímá a nepovažují recepty stávajících parlamentních  stran za správné a poctivé.Moje vystoupení v Olomouci jasně znamená, že prosazení principů přímé demokracie je politický program který podporuji. Proti komu bude v politické opozicí bude záležet na tom, kdo bude proti těmto změnám systému.

Přímá demokracie funguje. Přináší větší odpovědnost i svobodu pro občany. Pokud se osvědčila například ve Švýcarsku, tak proč se nepoučit. Pokud zapojíme do rozhodování víc lidi a méně stranické sekretariáty, tak budeme i ekonomicky úspěšnější. Poslední příklad je Island. Mlčí se o něm! Lidé na Islandu prosadili zásadní politické změny,překonávají obdivuhodně dopady těžké krize a teď oznámili EU, že končí přístupové rozhovory do unie. 

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek chce pro fyzické osoby zavést daňovou progresi s horní sazbou 38 procent místo současné 15procentní rovné daně, firmám chce zvýšit daně z 19 na 21 procent. Předseda strany Bohuslav Sobotka také naznačil, že ČSSD by po vyhraných volbách nesnížila DPH. Znepokojují vás tyto programové záměry sociálních demokratů?

Pan stínový ministr je příklad nemohoucích receptů na řešení situace. Levice i takzvaná pravice dnes neumí nic jiného než zvyšovat daně a dělat dluhy. Věcný nesmysl je u pana Mládka doplněn hulvátskou formou výroku.Mám pro něho stejný vzkaz jako v případě zvyšování DPH pro vládu. Zní:,,Už víc nevyberete. Lidé na vyšší daně už nemají peníze a ani ochotu je cpát státu ,který špatně hospodaří''.

Mládek chce také bojovat s takzvaným švarcsystémem, tedy zaměstnáváním lidí na živnostenský list místo na pracovní smlouvu. Jak vnímáte tento záměr?

Porazit švarcsystém znamená dnes zvýšit nezaměstnanost. Zároveň tolerovat ho, znamená krýt v podstatě porušování pravidel na trhu práce. Cesta je pouze ve změně systému. Pokud se v této zemi neprosadí změny k větší odpovědnosti občanů a k větší svobodě jejich volby, nezlepšíme nic. Větší odpovědnost a svoboda lidí nás dostane i s ekonomické krize. Pak nebude třeba, aby část pracovního trhu unikala do švarcsystému.

V případě, že vyhrají sociální demokraté příští volby do Poslanecké sněmovny, bude mít levice absolutní většinu téměř ve všech zastupitelských orgánech. Jaký je to signál pro pravicové strany?

V dnešním politickém systému se v posledních letech pravice vytratila. Opustila hodnoty,které kdysi hájila a dnes představuje pouze symbolický doplněk levice. Když s EU mizí odpovědnost a svoboda, tak mizí i pravice. Zadlužování je ztráta odpovědnosti a zvyšování daní je útok na svobodu. Přímá demokracie znamená i šanci pro pravicovou politiku, protože tyhle hodnoty vrací do politiky. Jestli v ČR dnes vládne ČSSD nebo ODS, je jedno, porostou daně i dluhy.

Představuje podle vás rostoucí vliv komunistů nebezpečí pro tuto zemi? A má sílu to současná ODS změnit? Co se s tím dá dělat?

Jediný komunista, kterého se bojím, je bývalý předseda komunistické strany Portugalska Emanuel Barroso. Dnes člověk, který řídí EU. EU, která přerozdělováním a dotacemi ničí trh, politickým zavedením Eura ničí finanční a ekonomickou stabilitu a dnes se rozhodla dokonce se souhlasem vlády České republiky ukrást soukromý majetek vkladatelů bank na Kypru. S tímhle eurosocialismem ODS nic nedělá a ani nechce dělat. V těchto souvislostech strašit českými komunisty mě připadá směšné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…