Poslanec Fiedler naznačil, proč se prý politici brání referendu o setrvání v EU

25.06.2017 11:50

ROZHOVOR „Premiér Sobotka je jedním z nejtragičtějších premiérů. Měl eminentní zájem o post premiéra vlády a byl ochoten pro to udělat cokoliv,“ řekl nezařazený poslanec Karel Fiedler. Podle něj bývalý premiér nečekal, že Babiš bude tak silným soupeřem nejen v politice, ale také v koalici. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se kriticky vyjádřil i k chování Evropské unie, která je podle něj netransformovatelná a Česká republika by měla začít myslet především na sebe a své zájmy.

Poslanec Fiedler naznačil, proč se prý politici brání referendu o setrvání v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Karel Fiedler

Andrej Babiš už není ministrem financí. Místo něho je Ivan Pilný. Je podle vás vhodným nástupcem?

Na úvod bych řekl, že Babiš se neměl nikdy stát ministrem financí. Ten megakonflikt v zájmech byl od počátku a je chyba zejména bývalého premiéra Bohuslava Sobotky, že ho vůbec jmenoval. Co se týká Ivana Pilného, znám ho z Poslanecké sněmovny a některá jeho vyjádření mě překvapila. V jeho osobě je alespoň trochu záruka, že jde o člověka, který nebude zcela ve vleku Babiše a má názory, ze kterých dokáže neustoupit. Na toto krátké období se ukazuje, že jeho další politické působení je asi s otazníkem, takže v tom nevidím zásadní problém. Nejrozumnější je, aby tato vláda dovládla, a buďme rádi, že to tak skončí.

Ministrem financí jmenoval Andreje Babiše Bohuslav Sobotka. Dokonce kvůli němu pozměnili lustrační zákon. Dáváte mu to tedy za vinu?

Premiér Sobotka je jedním z nejtragičtějších premiérů naší země. Na počátku bylo evidentní, že má eminentní zájem o post předsedy a premiéra vlády a je ochoten pro to udělat cokoliv. Nečekal však, že Babiš bude tak silným soupeřem nejen v politice, ale také v koalici. Když jsem říkal, že je dobře, že vláda skončí, myslel jsem tím především Sobotku.

Říkáte, že je Sobotka jedním z nejtragičtějších premiérů. Co byste mu tedy ještě vytkl?

Vyjádřil bych se k oběma hlavním koaličním partnerům. Sociální demokracie a hnutí ANO dokázaly společně prosadit věci, které ne vždy oběma stranám vyhovovaly. Sociální demokraté odhlasovali v poslaneckému klubu biopaliva a ANO odhlasovalo na revanš podobu solárního zákona. Dokud to ČSSD vyhovovalo, spoustu věcí odhlasovali. Až když se začalo blížit další volební období a sociální demokracie si uvědomila, že prohrává, začala vystrkovat růžky. Celou dobu se Sobotka s Babišem jen špičkovali, nešlo jen o souboj Babiš – Kalousek, ale o rivalitu, která vygradovala způsobem, jenž v plné nahotě ukázal buď neschopnost Sobotky, což bych bral jako méně zlou variantu, protože druhá je, že to snad muselo být děláno cíleně. Tedy rozložit sociální demokracii a umést Babišovi politickou cestu. Když se nad tím člověk zamýšlí, jak události postupovaly, jiné logické vysvětlení mne nenapadá. Pokud je ta domněnka správná, tak je to opravdu strašné.

Podle vás to mohl být účel?

Nedovolím si to tvrdit, ale nenapadá mne jiné logické vysvětlení. Je ale tak absurdní, že se mu člověk brání.

Rétorika Bohuslava Sobotky směrem k Evropské unii se poněkud změnila v posledních měsících. Někdo to přičítá teplému místečku, které si chce bývalý premiér v Bruselu zajistit. Co vy na to?

Zaregistroval jsem jeho názory a posuny ve vyjádřeních, která prezentuje v poslední době. Opět to nechápu, když ví, že sociální demokracie si vede špatně, podává návrhy, které nebude veřejnost vnímat pozitivně. Tlačíte mne k tomu, abych se vyjádřil v tom směru, že za tím cítím i něco jiného.

Nechcete se k tomu vyjádřit?

Nechci. Je to absurdní, za hranou a jde o spekulace.

Co si myslíte o trestání České republiky za to, že neplní kvóty stanovené pro přijímání uprchlíků? Jak bychom se měli zachovat?

V první řadě neustupovat a neměnit své postoje. Ve druhé řadě se ukazuje, že politika Bruselu a Štrasburku je neměnná. Můj názor, který jsem prezentoval, je, že nejrozumnější by bylo transformovat Evropskou unii, a současně jedním dechem dodávám, že nevěřím v transformaci Evropské unie. Poslední kroky potvrzují, že je netransformovatelná.

Věřili jsme tedy v budoucnost Evropské unie a ona nás zklamala?

Když občané v referendu rozhodovali o vstupu do Evropské unie, vyjadřovali se k jiné podobě Evropské unie. Co zažíváme dnes, je na hony vzdáleno tomu, k čemu se občané vyjadřovali, a ta pozice je úplně jiná. Pravidla jsou jiná, Evropská unie se chová jinak, a proto politici brání tomu, aby občané měli možnost se vyjádřit, zda by chtěli, nebo nechtěli být členy Evropské unie. Výsledek se dá těžko odhadnout, bylo by to velmi těsné. Neříkám, že by občané byli pro opuštění Evropské unie, nebo výrazně pro setrvání v ní. Pohybovalo by se to kolem nerozhodného výsledku, proto se tak brání, aby občané měli možnost se vyjádřit. Přitom občané by v této zásadní věci měli mít právo říci svoje, obzvláště když o vstupu do Evropské unie rozhodli v referendu. Teď by měli rozhodnout o setrvání.

Souhlasil byste tedy s referendem o setrvání v Evropské unii?

Ano, ať se občané k tak zásadní věci vyjádří, ať už to dopadne jakkoliv.

V rozhovorech slýchám názory, že západní Evropa je, co se týče muslimů, už ztracená a my bychom měli zachránit východní Evropu, tedy alespoň Visegrádskou čtyřku. Co vy na to?

Ano. Tedy myslím si, že není tak úplně ztracená, ale řítí se velmi špatným směrem. Dovolím si zopakovat, že patřím do úzké skupiny politiků, kteří v Poslanecké sněmovně vyjadřovali takové názory celou dobu. Bývali jsme nazýváni jako osoby s fašistickými názory a jasně se ukázalo, že jsme nestrašili, nevyvolávali planý poplach, ale situaci jsme hodnotili reálně a pragmaticky, jak potvrzují události dva roky zpátky. To je další důvod, proč by současná vláda neměla pokračovat. Nejsem si však jistý, že nepřijde, co už jsme tu měli.

Pravděpodobně se nedá předpokládat, že by se Babiš po volbách spojil s TOP 09 nebo ODS…

Prezident Miloš Zeman vyslal signál, jaká je jeho vize. Preferoval by po nových volbách pokračování spolupráce ANO a ČSSD, přestože dnes to vypadá, že sociální demokraté, respektive Sobotka a Babiš, se nemají rádi, já jim to tolik nevěřím. Umím si představit, že si po volbách padnou kolem krku, protože si nacvičili, že jim to celkem jde.

Zpět tedy k Evropě. Co bychom měli dělat s tím, aby muslimové nedobyli Evropu dělohami jejich žen, jak řekl Kaddáfí? Nejčastější jméno narozeného dítěte v Anglii je Mohamed…

Naše pozice v Evropské unii je, jaká je. Jsme jednou z malých členských zemí a já nevěřím ve fungování Evropské unie a nevěřím, že je schopna toto vyřešit. Takže bych řešení neočekával od Evropské unie, ale měli bychom začít pragmaticky myslet na sebe. Česká republika hájí naše zájmy, čímž naznačuji skeptický postoj vůči Evropské unii, a měli bychom začít více hlídat naše hranice. Pohyb osob na našem území souvisí se schengenským prostorem. Dnes se v Evropské unii pohybuje neznámý počet statisíců osob s neznámou identitou. Němci je shlukují v záchytných centrech a pak nemají tušení, kde po Evropě se pohybují. Vzhledem k Schengenu občas vidíme na ulici více cizinců než před třemi lety, to je všem evidentní. Jasná odpověď je, že bychom měli přestat spoléhat na Evropskou unii a začít racionálně myslet sami na sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…