Poslanec ODS o cestě své strany do pekel a šedých vševědech, co ovládnou zemi

18.08.2013 18:18

ROZHOVOR Poslanec, ústecký exprimátor a bývalý náměstek ministra spravedlnosti Jan Kubata (ODS) hovoří o vylučování spolustraníků jako o cestě do pekel. Když hodnotí svou stranu, používá starořecké označení pro očistu.

Poslanec ODS o cestě své strany do pekel a šedých vševědech, co ovládnou zemi
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec za ODS Jan Kubata

Je vám líto, že se Václav Klaus distancoval od Němcové? Počítáte vy osobně ještě s Klausem, nebo ne?

Je především věcí vedení ODS a pana prezidenta, jakým způsobem spolu budou komunikovat. Václav Klaus pro mě byl a je autoritou, které si vážím a jeho postoj v současné situaci beru na vědomí.

Do sněmovny jste se jako náhradník dostal až o rok později než ostatní členové dolní komory Parlamentu, tedy v roce 2011. Jak hodnotíte tuto dobu?

Ve sněmovně jsem dva roky. Z mého pohledu to bylo pracovně velmi náročné a jsem velmi rád, že zákony, které jsem spolutvořil, jsou dnes platnou legislativou. (Kubata patřil mezi spolupředkladatele novely o přestupcích a o pohonných hmotách. V 1. čtení je dále novela o registrovaném partnerství- pozn. red.).

Co vláda Petra Nečase udělala dobře?

Nemohu hodnotit všechny jednotlivé kroky bývalé vlády, zcela jistě bylo hodně dobrých věcí, mnoho se také nepodařilo. Hodnocení nechám politologům.

Dobře, ovšem spousta voličů považuje tuto vládu za sociálně nespravedlivou, která ubližovala chudým, brala jim peníze, zvyšovala daně, byla zkorumpovaná a končila s devadesátiprocentní nepodporou veřejnosti… S tím se přeci musí občansko-demokratický poslanec nějak vypořádat.

Daleko více mě mrzí, že Petr Nečas dokázal prohospodařit 118tihlasovou většinu v Parlamentu, která byla pro mnoho lidí na začátku nadějí, že se opravdu bude dělat pravicová politika. Vše ostatní, na co se ptáte, je důsledkem této chyby.

Co říkáte na vyloučení pražského podnikatele Tomáše Hrdličky z ODS nebo poslanců Jana Floriána a Tomáše Úlehly?

Všeobecně nesouhlasím se silovým řešením jakéhokoliv problému. To je cesta do pekel.

Takže byste ODS doporučil rekonstrukci?

ODS potřebuje katarzi a především návrat ke standardním mechanismům, které jsou dány stanovami strany. Hledání mimořádných cest, jako je třeba vámi zmíněné násilné vylučování členů výkonnou radou, je přesně to, co ODS ničí.

Na závěr: Je podle vás ohrožena demokracie, jak se dnes dost často skloňuje?

Ano, jsem hluboce přesvědčen, že je zde snaha o destabilizaci demokratického systému politických stran a snaha odklonit Českou republiku do zóny nějakých šedých, neuchopitelných vševědů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…