Poslanec Pojezný: Sobotkova vláda se občas chovala ještě hůře než Nečasův kabinet

23.08.2017 8:56

Bilance práce vlády, ale i KSČM v uplynulých čtyřech letech. A zejména priority strany pro příští volební období. To jsou hlavní, byť ne jediná témata, o nichž jsme si povídali s jedničkou jihomoravské kandidátky komunistů Ivo Pojezným.

Poslanec Pojezný: Sobotkova vláda se občas chovala ještě hůře než Nečasův kabinet
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Ivo Pojezný

Kde vidíte silnou a slabou stránku Sobotkovy vlády?

Silná stránka byla už v tom, že přišel po mimořádně neoblíbených vládách pravice, které pokazily, na co sáhly. Hlavním bodem zájmu u nich totiž nebyl občan, ale jeho peněženka a snaha z ní dostat co nejvíce peněz. Dneska se proto musím smát proklamacím ODS, která dělá, jako by v novodobých dějinách neměla devastační účinky pro naše občany. Slabých stránek bych našel celou řadu – od nechuti řešit obrovský majetkový přesun ve prospěch církví po Sobotkův pomník jménem OKD, podlézání Bruselu a Angele Merkelové atd.

Jak byste hodnotil vztah a spolupráci vlády a opozice? Například téma omezování práv opozice se ve Sněmovně řešilo poměrně často.

To máte pravdu. Když seděla ČSSD s KSČM v opozici, tak jsme byli v podobně nepohodlné situaci. Místo toho, aby tento smutný fakt nová koalice vedená ČSSD změnila, chovala se stejně – ba někdy ještě hůře než bývalý kabinet Petra Nečase a Miroslava Kalouska. Ale chápu, že tak někdy musela postupovat, aby nepřišly na projednávání návrhy KSČM ve prospěch občanů této země, na kterých ČSSD neměla zájem, nebo je chtěla vydávat za svou iniciativu. 

Využila z vašeho pohledu KSČM dostatečně potenciálu nejsilnější opoziční strany? Nebylo možné více tlačit na prosazení svých návrhů?

To navazuje na předchozí otázku. Pokud by vládní strany – zejména ČSSD a ANO 2011 – dodržovaly své předvolební sliby, bylo možné prosadit mnohem více z programu KSČM. Jenže tyto strany použily ta témata jako tahák na hlasy ve volbách, po kterých na ně rychle zapomněly. Za úspěch považuji, že prošel alespoň návrh KSČM na jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 1200 Kč nebo navýšení sociálních stipendií pro studenty z méně majetných rodin.

Jaká aktuální témata považujete z pohledu KSČM v Jihomoravském kraji za nejdůležitější?

Samozřejmě je nelze oddělit od těch celostátních. Byť je míra nezaměstnanosti obecně na nízké úrovni, jsou v našem kraji místa, kde je nadprůměrná nezaměstnanost. S tím souvisí také výše mezd – lidem se zkrátka musí vyplatit pracovat. Není možné, aby český zaměstnanec vydělával za stejnou práci 30 % toho, co jeho kolega v Německu. Jinak se v posledních letech potýkáme s problémy sucha, což je problém pro zemědělsky orientovaný kraj zvlášť palčivý. 

Jaké jsou vaše osobní priority pro příští čtyři roky?

Byl bych rád, aby – když ekonomika roste – z ní profitovaly nejen zahraniční společnosti a nadnárodní korporace, ale všichni občané. Je nutné zrychlit růst důchodů, které jsou v porovnání s náklady na živobytí velmi nízké, ale zaměřit se také na vymýcení nešvaru, který podle mě nepatří do vyspělé země 21. století – sbírání víček od PET lahví na nemocné; tito lidé by měli být kompletně zaopatřeni státem.

Komunisté ztratili v posledních volbách řadu voličů. Čím si to vysvětlujte a zejména, jak je budete chtít získat zpět?

Poctivou prací. Jiná cesta k tomu nevede. Nejsme z těch, kteří si mohou dovolit nejnákladnější kampaně. Byl bych rád, kdyby si občané přečetli alespoň náš zkrácený volební program, kde je ve 14 bodech řečeno jasně a srozumitelně, v jaké zemi chceme žít. Je to program, který podle našich odborníků zlepší reálné podmínky drtivé většině obyvatel. 

Voličská základna KSČM dlouhodobě stárne. Čím bude chtít přesvědčit mladší generaci? Co jim nabízíte?

Průměrný věk voliče se zvyšuje obecně, takže se tento jev nevyhnul ani voličské základně KSČM. Na druhou stranu, k oslovování mladší generace potřebujete dvě věci a oběma podle mého soudu KSČM disponuje. Tou první je program – konkrétně třeba podpora dostupného bydlení. A získání vlastního obydlí je v podstatě jeden z nejdůležitějších kroků mladého člověka do života. Tou druhou je, že nejlépe rozumí potřebám mladé progresivní generace jejich vrstevníci. A pokud se podívám na kandidátku KSČM v Jihomoravském kraji, tak jsou tam lidé, kteří obsáhnou všechny generace – včetně té nejmladší.

Dokážete si přestavit koalici s hnutím SPD či s hnutím ANO?

Dovedu si představit koalici s tím, kdo nebude zasažen korupcí, kdo se ztotožní s programem KSČM ve prospěch občanů a kdo nebude do médií říkat hezké věci, a pak dělat přesný opak. 

Jak podle vás budou volby ovlivněny případným trestním stíháním dvou poslanců, předních představitelů hnutí ANO? Může to hnutí ANO uškodit, nebo naopak pomoci?

Já nejsem soudce, abych říkal, kdo je vinen, nebo nevinen. Ale mám pocit, že Babišovo věčné „oni se proti mně spikli“, které používá vždycky, když mu teče do bot, bude použito i zde. Škoda, že se nepozastavoval nad tím, když padala obvinění u jiných politiků a též bylo před volbami. Ale já jsem toho názoru, že má platit „padni komu padni“. Také jsem přesvědčen, že zlodějny musí být potrestány a křivdy napraveny.  

Je podle vás kritika postupu policie, zejména z úst obviněných, přiměřená a oprávněná?

Nedovedu si představit, že když policie zjistí trestný čin, bude čekat, až se to bude hodit tomu nebo onomu. To je, jako by se k vám v noci vloupal zloděj, vy zavolali policii a on jí řekl, ať ho začnou vyšetřovat až ráno, neboť se nyní potřebuje vyspat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…