Poslanec Seďa: Program ČSSD je komplexní a realistický

13.09.2017 14:17

Jmenování vazebně stíhaného politika premiérem by nebyla jen mezinárodní ostuda. Prezident by si totiž sám plivl do tváře, míní lídr zlínské ČSSD Antonín Seďa. Nepochybuje o tom, že hlasování o zbavení imunity Babiše s Faltýnkem bylo ze strany ANO jen předvolebním divadlem a upozornil i na historicky starší vazby Babiše na politiky. Proč ale v souvislosti s předvolební kampaní kritizuje pravicové strany? Prozradil nám také, koho by rád viděl na Hradě, o co by se chtěl v příštích letech zasadit a na přetřes přišlo i téma evropské integrace.

Poslanec Seďa: Program ČSSD je komplexní a realistický
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

O vydání Babiše s Faltýnkem jednala Sněmovna celý den. Bylo to nutné? Nejednalo se spíše o divadlo, kde se během vystoupení chtěl každý před volbami zviditelnit? Přeci jen oba obvinění hned na začátku prohlásili, že chtějí být vydáni.

Problém nebyl na straně sociálních demokratů, kteří pouze reagovali na útoky A. Babiše a poslanců za ANO 2011. Souhlasím, že ze strany obou vydaných poslanců a jejich kolegů z ANO 2011 to bylo předvolební divadlo, které mělo bagatelizovat trestné činy, za které jsou A. Babiš a J. Faltýnek stíháni. A také chtěli, aby si veřejnost myslela, že se ostatní politici chtějí předsedy tohoto hnutí zbavit. Přitom se zapomíná, že to je právě A. Babiš, který vždy využíval svých kontaktů na politiky. Ať to bylo před rokem 1989, tak v rámci privatizace.

Rozumíte tomu, že ačkoliv Babiš s Faltýnkem žádali Sněmovnu o své vydání, podle tvrzení poslance Čiháka vedení klubu ANO požadovalo od členů zdržet se hlasování?

Rozumím. A. Babiš původně požadoval, aby jej Poslanecká sněmovna nevydala, ale poté, co zjistil, že vydán bude, změnil pozici a tvrdil, že bude hlasovat pro své vydání. Poslanecký klub ANO 2011 určitě nechtěl podpořit vydání svého předsedy a mecenáše. Neúčast poslanců ANO 2011 při hlasování ukazuje na jejich dvojí metr vůči ostatním kolegům, kteří byli dříve vydáni. Prostě zvolili variantu, koho chleba jíš, toho píseň zpíváš.

Jak prozradil Miloš Zeman pro PL.cz, Babiše by jmenoval premiérem, i kdyby byl ve vazbě. Co vy na to?

Osobně si nedovedu představit, že by tohle pan prezident M. Zeman skutečně udělal. A to nejen proto, že by to sklidilo mezinárodní ostudu v demokratických zemích světa. Prezident by si totiž sám plivl do tváře. Protože jako demokrat a podporovatel parlamentní demokracie by konal v minulosti jiným způsobem, když tehdy pronášel svůj výrok: Padni komu padni.

ČSSD vážně zvažuje postavit vlastního prezidentského kandidáta. Spekuluje se hlavně o Milanu Štěchovi nebo Lubomírovi Zaorálkovi. Prozradíte nám, koho byste příští rok viděl na Hradě rád vy sám?

O tom, že ČSSD postaví svého kandidáta, opravdu nic nevím. Tohle v současné době neřešíme a soustřeďujeme se na nadcházející volby. Ale pokud se mě ptáte, koho bych si já dovedl představit za prezidenta České republiky, pak nejlépe ženu nepodobnou paní Radičové. Prostě ženu s mezinárodním přehledem, šarmem a s životními zkušenostmi.

Co vaše předvolební kampaň? Jaký pocit máte z jejího prozatímního průběhu? Je něco, co vás zaskočilo nebo třeba šokovalo?

Předvolební kampaň běží podle našeho schváleného projektu a podle pravidel daných zákonem. Protože jsme na začátku předvolební kampaně, prozatím ji nechci hodnotit. Určitě bych si dovedl představit větší zapojení našich členů. To, co mne však zaskočilo, je časté nedodržování zákona o financování kampaně, a to ze strany pravicových stran. U nich bych spíše předpokládal dodržování pravidel. Alespoň takto se navenek prezentují.

ČSSD v programu pro sněmovní volby slibuje lidem dobrou zemi pro život, průměrný plat 40 tisíc korun měsíčně, progresivní zdanění i milionářskou daň nebo rychlejší zdravotní péči. Mnozí ale program kritizují jako populistický. Památná je věta Bohuslava Sobotky, který kdysi řekl, že sliby ČSSD nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí. Kde berete jistotu, že nyní nebude situace stejná?

Program ČSSD je komplexní a realistický. Tak jako v roce 2013, tak dnes; máme přesně spočítáno, kde na své sliby vezmeme finance. A také naše vlády vždy dokázaly vyřešit základní problémy České republiky a vždy se za naší vlády zvýšila životní úroveň občanů. Prioritou je, že když země bohatne, tak by z toho měli mít užitek všichni občané. Proto ten boj za vyšší mzdy a platy. Pouze připomenu, že v našem Zlínském kraji zaostává průměrná mzda vůči průměrné mzdě v zemi o 3,6 tisíce korun. Další prioritou je kvalita a dostupnost zdravotní péče bez poplatků a bez privatizace nemocnic, pravidelné zvyšování penzí a podpora rodin s dětmi, zejména podpora výstavby cenově dostupných bytů, bezúročných půjček a znovuzavedení společného zdanění manželů. A prioritou sociálních demokratů je zajištění bezpečnosti našich občanů a obranyschopnosti České republiky.

Jaké osobní cíle jste si stanovil pro příští roky vy sám? S čím do voleb jdete?

Chci pokračovat ve své práci pro mé spoluobčany, zejména v rámci obrany a bezpečnosti. Chci přispět k dořešení současných problémů, které trápí nejen ČR, ale zejména Zlínský kraj. A to je negativní demografický výhled, odchod mladých lidí z regionu, nedostatek cenově dostupného bydlení pro mladé rodiny a seniory, vysoký věk odchodu do důchodu pro matky, které vychovaly děti, či výše penzí pro starodůchodce. Chci pomoci zlepšit kvalitu a dostupnost sociálních služeb, konkrétně paliativní a hospicovou péči, či zvýšit počet míst v domovech pro seniory. Problémem je i nedostatečná dopravní infrastruktura, zejména nedokončené D55 a D49. O nízkých mzdách v regionu jsem již hovořil. To je podle mne problém nejvážnější.

Volebním číslem ČSSD je čtyřka. Také existují čtyři základní priority sociální demokracie: vyšší mzdy a platy, podpora rodin s dětmi, kvalita a dostupnost zdravotní péče a mezigenerační solidarita a důstojné stáří. Nějak však v tomto vašem výčtu postrádám bezpečnost. Jaké jsou programové cíle strany v této oblasti?

ČR je šestou nejbezpečnější zemí na světě a já se dlouhodobě obraně a bezpečnosti věnuji, takže vím, kde se ještě můžeme zlepšit. Z tohoto pohledu chceme pokračovat v tomto trendu, do roku 2020 chceme navýšit rozpočet Ministerstva obrany na 1,4 % HDP, chceme zvýšit počet profesionálních vojáků o 5000 osob; zvýšili jsme platy pro ozbrojené a bezpečnostní složky, pomáháme finančně a personálně zajistit ochranu vnějších hranic proti nelegálním migrantům. ČSSD se postavila proti rozhodnutím EU, jako jsou povinné přerozdělovací kvóty či zákaz některých zbraní. Bezpečnost naší země a našich občanů je jistě naší prioritou a bez ní bychom nemohli prosazovat naše další výše uvedené předvolební priority.

ČSSD je od počátku prounijní. Proměnil se za poslední roky nějak zásadně váš osobní pohled na EU a s tím i na naše členství?

Za ČSSD vstoupila naše země do NATO a EU. To zajišťuje České republice kolektivní obranu a bezpečnost. Já osobně podporuji naše členství v Evropské unii, protože těch pozitiv je více než těch negativ. Nicméně to neznamená, že vůči EU či Evropské komisi nejsem kritický. A netýká se to pouze zvoleného postupu v rámci migrační krize či ochrany schengenského prostoru. Má kritika se týká i velké byrokracie a nižší míry demokratičnosti. Je třeba si však uvědomit, že EU nejsou oni, ale my, a že se podílíme na její politice. Proto odmítám často populistická vyjádření vůči Unii, která mají za cíl nikoliv zlepšení jejího fungování ve prospěch občanů, ale která mají za cíl osobní zájmy některých českých politiků.

Nemáte pocit, že nám v oblasti evropské integrace ujíždí vlak? Robert Fico nedávno sdělil, že životním prostorem Slovenska je EU a chce být v tvrdém jádru, i třeba na úkor spolupráce s Visegrádem… Měli bychom na to nějakým způsobem reagovat? Jak?

Osobně souhlasím s premiérem Slovenské republiky, protože je důležité, abychom zůstali v tvrdém jádru, jinak nebudeme schopni ovlivňovat reformy a budoucnost Evropské unie. To ovšem neznamená, že přestaneme hledat partnery a že přestaneme spolupracovat s našimi sousedy či v rámci V4. Právě naopak, měli bychom tuto spolupráci rozšiřovat a získávat spojence pro obhajobu našich národních zájmů. Odchod z EU by byl velmi nešťastný a ve svém důsledku by znamenal snížení bezpečnosti a zejména pokles životní úrovně v naší zemi.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Chci je požádat, aby k volbám šli, protože rozhodují nejen o své budoucnosti, ale i o budoucnosti svých dětí či vnuků. A také, aby před tím, než vhodí volební lístek do volební urny, si odpověděli na prostou otázku: Kdo hájí jejich zájmy? A když si na tuto otázku objektivně odpoví, pak nemám pochyby o tom, koho zvolí. Bude to sociální demokracie, protože za její vlády se vždy zlepšila životní úroveň zaměstnanců, rodin s dětmi, seniorů i živnostníků. A celá země bohatla a vzkvétala. Kdo to chce vidět, tak to vidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…