Poslanec rozpočtář je šokován z prezentace Rady ČT ve sněmovně. Jednou si dovolil kritizovat Wollnerův pořad a hned se na něj Reportéři zaměřili

22.10.2019 17:34

ROZHOVOR „Můj dojem ze semináře je, že současné složení Rady ČT neumožňuje provádět efektivní kontrolu hospodaření ČT. Ani nevím, jestli je tam alespoň jeden ekonom...“ konstatuje v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz poslanec za Olomoucký kraj Milan Feranec (ANO), místopředseda sněmovního rozpočtového výboru. Ke konkrétním pořadům se vyjadřovat nechtěl. „Jednou jsem si dovolil na svém facebooku kritizovat jeden pořad a hned byl o tom natočen druhý díl. Každý nechť si udělá názor sám,“ zdůraznil.

Poslanec rozpočtář je šokován z prezentace Rady ČT ve sněmovně. Jednou si dovolil kritizovat Wollnerův pořad a hned se na něj Reportéři zaměřili
Foto: repro ČT
Popisek: Milan Feranec na snímku vpravo vedle exministra dopravy Antonína Prachaře

Ve Sněmovně po několikahodinovém jednání opět nedošlo na schválení výročních zpráv České televize. Jde o obstrukce, jak tvrdí opozice?

Nemyslím si, že je to obstrukce. Problém je v tom, že doteď prý nebylo zvykem, aby se Poslanecká sněmovna hospodařením ČT důkladně zabývala.

„Osobně jsem čekal, že oznámí rezignaci hned druhý den po semináři. Totéž by měla udělat i Rada České televize. Fakt, že se tak nestalo, svědčí o pocitu nepostižitelnosti, který tito lidé zřejmě mají,“ říká poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) potom, co byl podle svých slov šokován při obhajování hospodaření a činnosti České televize. Padaly totiž velmi nepříjemné otázky, třeba na firmy, kde je generální ředitel Petr Dvořák spoluvlastníkem a které dostávaly zakázky v řádech milionů korun. Jak na vás takový střet zájmů působí?

Jediný eventuální střet zájmů GŘ byl kolem Galerie Leica (?). Ale nikde jsem nezaznamenal, že by tato firma dostávala zakázky od ČT. Takže se k tomu nemůžu vyjádřit.

Anketa

,,Člověk si musí rozmyslet. Buď bude dělat redaktora v ČT, nebo politiku," řekl o novinářích ČT Zaorálek. Řekl to správně?

98%
2%
hlasovalo: 10580 lidí

Údajně se v posledních letech mělo také v České televizi uzavřít mnoho zakázek v hodnotě desítek milionů korun zcela bez výběrových řízení. Váš komentář?

Nevím, jestli je to pravda, takže nebudu spekulovat. Jisté ale je, že by ČT měla být standardně kontrolována.

Jak si vysvětlujete, že Rada ČT nebyla schopná podobné prohřešky odhalit dříve? Petr Dvořák je ředitelem ČT již osm let a Rada má úkol ČT kontrolovat…

Můj dojem ze semináře je, že současné složení Rady ČT neumožňuje provádět efektivní kontrolu hospodaření ČT. Ani nevím, jestli je tam alespoň jeden ekonom...

Z analýzy Zpráv Rady České televize, kterou si někteří poslanci nechali vypracovat, údajně vyplývá, že hodnota majetku České televize soustavně klesá. Po předchozím managementu televize prý zůstala čtyřmiliardová rezerva, která se nyní pomalu rozpouští. Jak vidíte budoucnost ČT? Dočkáme se například tlaků na zvýšení koncesionářských poplatků?

„Hodnota majetku klesá“ není ekonomický pojem, nelze exaktně hodnotit. Pravdou ale je, že výše investic je výrazně nižší, než jsou odpisy majetku, což může být do budoucna problém. Pokud nebude řešen, přijde tlak na zvýšení koncesionářských poplatků.

V rozhovoru s Janou Bobošíkovou poslanec Pavel Plzák (ANO) uvedl, že podle něj jsou některé pořady neobjektivní, jmenoval 168 hodin a Reportéry ČT. Jak na tyto pořady nahlížíte vy?

Nebudu se vyjadřovat ke konkrétním pořadům. Jednou jsem si dovolil na svém facebooku kritizovat jeden pořad a hned byl o tom natočen druhý díl. Každý nechť si udělá názor sám.

Podle poslance Plzáka také ČT „projídá“ dříve uspořené rezervy. Ty měly před nástupem dnešního vedení činit až 6 miliard, podle analytika Štěpána Kotrby z nich přitom skoro nic nezbývá. Je to pravda? A je to něčím ospravedlnitelné?

Běžné výdaje ČT jsou vyšší než běžné příjmy. Proto se musí k dorovnání používat dříve naspořené prostředky. Určitě to pro hospodaření firmy není zdravé.

Jak se stavíte k práci hlavních hvězd publicistiky České televize? Dělají svou práci dobře, a jsou jen trnem v oku těm, kteří jsou zrovna u moci?

Nebudu se vyjadřovat k pořadům ani k jejich „stars“. Každý nechť si udělá názor sám...

Často diskutovaným tématem jsou platy pracovníků televize, například právě Václava Moravce, Nory Fridrichové či Marka Wollnera. Proč jsou podle vás tyto informace utajené? A má veřejnost právo je znát, nebo je důležitější soukromí zaměstnanců ČT?

Tyto informace pro mne nejsou podstatné. Platy top managementu ano, jiných zaměstnanců ne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…