Poslanec starostující v pohraničí varuje: Teď teprve začne kvést převaděčský byznys. Přitom běženci tu běhali po silnicích už dávno

09.08.2015 6:53

ROZHOVOR Došlo na má slova, musíme už teď hledat díry v legislativě a řešit, co se teprve stane, nabádá v tématu uprchlických táborů poslanec a šéf Výboru pro obranu David Kádner (Úsvit), který je mimo jiné starostou obce Nová Ves v Horách v pohraničí Ústeckého kraje, kde by měl rovněž být otevřen detenční tábor (v obci Drahonice). Už před prázdninami se snažil prosadit, aby mohla policii s utečenci pomáhat armáda. V rozhovoru pro PL uvádí, jak by změnil hranice.

Poslanec starostující v pohraničí varuje: Teď teprve začne kvést převaděčský byznys. Přitom běženci tu běhali po silnicích už dávno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec David Kádner

Jak hodnotíte reakce a postoje ministrů obrany Stropnického a vnitra Chovance na události v uprchlickém táboře v Bělé pod Bezdězem? Jak jim propříště čelit?

Vzhledem k tomu, že nyní pobývám s dětmi na táboře, nemám úplně ty nejaktuálnější informace, ale celkově mám následující názor: Já jsem už v červnu dal písemnou interpelaci na ministra vnitra Milana Chovance, kde jsem se ho ptal, jak je na tom policie. Jestli je vůbec počtem připravená nějakým způsobem zachytávat ilegální imigranty na území České republiky a jestli by nebylo od věci sednout si k jednomu stolu s Ministerstvem obrany a popřípadě i s výborem pro obranu a postupovat podle navržených legislativních kroků, tak aby policii mohla na našem území pomoci i armáda.

Ať už svojí technikou a podobně, protože samozřejmě ta situace se bude zhoršovat. Já osobně starostuji u hranic a v devadesátých letech jsem dobře zažil, jak tady utečenci přebíhali po silnici a tak dále. A to ještě v době, kdy nebyl otevřen schengenský prostor a fungovaly hranice! Takže to „paběrkování“ oněch lidí nyní je spíše štěstí. My vůbec nevíme, zda a kde se tu v mnohem větších počtech nenacházejí lidé – různě ve vlacích a podobně –, kteří tu vůbec nemají co dělat. Tušíme, že to číslo je rozhodně mnohem vyšší. Ano, řekněme, že vláda situaci řeší, řekněme pět minut po dvanácté.

Myslím, že by měla být razantnější. A to nejen ke svým kolegům v zahraničí, k Unii, například směrem k Itálii a tak dále, což například ministr vnitra deklaruje, ale myslím, že už to mělo být deklarováno několik měsíců předtím. Skutečnosti, k nimž jsem jej interpeloval, vlastně posvětil svými slovy v červenci.

Podle některých jsou zásahy vůči imigrantům v utečeneckém táboře nepřiměřené, čehož důsledkem bylo jejich vzbouření – jsou za mřížemi, za plotem, byly jim zabaveny mobily. Asociace právníků se vyjádřila, že to je příliš, že mají svá práva. Že ministerstvo nemá taková oprávnění. Na druhou stranu jsou zde stálí obyvatelé, kteří požadují oprávněně zajištění bezpečnosti, pocitu klidu…

Upřímně řečeno, já jsem spíše pro razantnější kroky vůči uprchlíkům. Už z toho důvodu, že jde o osoby, které sem nepřišli legálně. To je první věc. Druhá je to, že už jich je takové množství v Evropě, že samozřejmě víme, že existují lidé, kteří sem jsou v uvozovkách „nastrčeni“. Mohou mezi nimi být jednotlivci, kteří mají úmysl uskutečnit zde nebo v Německu teroristické útoky. To jsou věci, kvůli nimž každý jedinec, který se neprošetří, by měl být pod dozorem. A ano, je správně, že se tak děje v uzavřeném prostoru, a je správné, že nemá kontakt s nikým jiným, kdo by mu radil.

Z detenčních táborů jsou následně propouštěni a měli by směrovat do země, v níž žádali azyl. Podle obyvatel se prý někteří „toulají“ po okolí, než se zorientují a vydají, kam by měli. K čemu je nám Bezpečnostní informační služba (BIS), když tu vědomě necháváme brouzdat neznámé lidi bez dokladů, přestože BIS upozorňuje na rizika. Není podkopáván smysl kontrarozvědky? Asi sotva nasadí na každého ilegálního migranta svého agenta, jestli to náhodou není terorista, který nemá v úmyslu odejít…

Souhlasím v tom, že tu máme rozvědku, která – ani počtem – není připravená na to, aby obsáhla úplně všechno. Proto je důležité, abychom měli dostatečné počty u policie. Víme, že se to ze dne na den, z měsíce na měsíc nedá vyhnat do nějakých extrémních čísel tak, jak by policie fungovat měla. Proto si právě myslím, že by měla spolupracovat s armádou, byť ani ona na tom kapacitně není úplně dobře. Nyní by ale tyto dvě složky měly kooperovat a hledat, kde jsou díry v legislativě. Myslím to v tom smyslu, abychom byli pár kroků dopředu – to znamená některé věci tady v tuto chvíli neřešíme, ale víme, že je řeší jiné státy, a měli bychom na to každopádně být připraveni. Policie by měla dbát na to, na co BIS upozorňuje. Ale to jsou kroky, které by měli dělat z Ministerstva vnitra určití experti se specializací.

Když jsou uprchlíci z detenčních táborů propouštěni a nejsou „vyhnáni“ do jiné země, tak je to na riziku Ministerstva vnitra. Ono je to dost složité, nejen kapacitně. Když běžence chytneme někde dál a už mu neprokážeme, že utekl z Rakouska, Maďarska či Slovenska, čímž jej je tedy kam konkrétně vrátit, musíme se o něj nějak postarat. Otázkou je jak. Jak jsem říkal – tohle se řeší pět minut po dvanácté. Teď se musejí hledat kroky pro tuto dobu a také pro tu v budoucnu, která určitě nebude lepší.

„Musíme se postarat“. Ano, ale veřejnost vidí, že v našem státě je problém umístit jedno dítě navíc, jak jde o azylové domy pro opuštěné, Klokánky či podobně, zde se najednou kapacity obratem znásobují. Personálu jistě není dostatek, navíc je prý vystaven péči o imigranty bez roušek, rukavic, bez očkování. I naši vojáci, když například jedou na misi do zemí, z nichž tito běženci proudí, jsou proočkováni, a to nemají v úmyslu se s nimi takto blízce setkávat… Kde je najednou ona přísnost na normy? Nepřekvapuje vás ta benevolence u uprchlíků, kde se personál – ještě navíc v omezeném počtu – stará zblízka s potenciálem možné nakažlivé nemoci, útoku či podobně?

To rovněž souvisí s tím, když se věci řeší pět minut po dvanácté – narychlo a hned. Co se týče vojáků – oni nejsou očkováni ani tak kvůli situacím, kdy se v uvozovkách potkají dva cizinci, ale s ohledem na prostředí, v němž se pohybují – co se týče vody, hygieny a tak dále. V tomto případě, když ti cizinci naopak přicházejí sem, to není tak extrémní. Neříkám, že by neměla být žádná ochrana, to určitě ne, ale asi ne až takové drastické vyočkování, které absolvují ti vojáci do misí. To bychom pak museli být očkovaní všichni. Když sem Afghánci přijedou na dovolenou do kempu a potkají se s místními, také kvůli tomu my, Češi, nejsme očkovaní, protože se s nimi setkáváme.

Proč není možné dopravit propuštěného uprchlíka skutečně až na hranice, abychom měli jistotu, přehled, že naši zemi opouští? To je hloupost?

Když je z detenčního tábora propuštěn, měl by mít papír, měl by se někam hlásit, kde ho úřady evidují. Tím se opět dostáváme k tématu potřeby dostatku policistů, zvláště pokud zůstanou hranice otevřené jako dnes… Neříkám, že chci zrušit Schengen, protože spousta lidí dneska jezdí pracovat za hranice. Ale myslím, že nebude nikomu vadit, když budou hranice dobře monitorované a vrátí se na ně policie. Mimoto když víme, že byznys převaděčství přes hranice, který známe z 90. let, se děje už teď a bude hůř. Jestli někdo někoho strčí za peníze do dodávky a v klidu převeze přes nějakou malou hranici, nikdo si ho nevšimne. To prostě nelze, není reálné to dohlídat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…