Poslankyně Maxová (ANO): Nastává čas pro revizi daňové politiky státu

11.07.2016 14:39

Je pravda, že uznávám termín „provozní slepota“, který po dvou volebních obdobích v čele se sociální demokracií už musí na kraji nutně být, říká s úsměvem poslankyně a jednička na kandidátce ANO v Jihočeském kraji Radka Maxová. Co by chtěla v kraji změnit a o co se zasadit? Okomentovala ale také odchod několika kandidátů z hnutí ANO v Jihočeském kraji a vyjádřila se k citlivému tématu, kterým je sociální politika a životní situace lidí u nás. Proč je přesvědčená, že je naprostá rovnost mezi lidmi utopií?

Poslankyně Maxová (ANO): Nastává čas pro revizi daňové politiky státu
Foto: Archiv
Popisek: Radka Maxová

Před dvěma roky jste se stala poslankyní, nyní vedete kandidátku ANO pro letošní krajské volby v Jihočeském kraji. Jak těžké bylo rozhodnout se, zda nabídku přimete? A pokud byste uspěla, ponechala byste si i svůj současný poslanecký mandát?

Ano, rozhodování bylo opravdu těžké. Právě z toho důvodu, že jsem náplní práce v Poslanecké sněmovně naprosto pohlcená, baví mě a hlavně ji vnímám jako smysluplnou. Na základě práce ve sněmovně jsem si jistá, že skloubení obou pozic by bylo velice složité, a nejsem si jistá, zda by šlo obě věci dělat na 100 %. Už jsem si něco podobného prožila, když jsem nastoupila do PSP a slíbila zaměstnavateli, že dokončím svoje rozpracované úkoly. A nebylo to opravdu jednoduché.

Jak byste chtěla naopak využít své dosavadní zkušenosti ve prospěch kraje?

Rozhodně jsem v současné době o téměř tři roky méně naivní v politice a mám více zkušeností s jednáním s partnery ze všech možných názorových stran. Je pravda, že uznávám termín „provozní slepota“, který po dvou volebních obdobích v čele se sociální demokracií už musí na kraji nutně být. Je třeba vnést jiný pohled na věci ve prospěch Jihočechů. Mně se to v praxi vždy osvědčilo. Už teď vidíme s kolegy věci, které se dají dělat jinak, a pevně věřím, že je budeme moci po volbách realizovat.

Čím chcete přesvědčit voliče v Jihočeském kraji? Jaké jsou vaše priority?

Nejen všichni Jihočeši vědí, že náš kraj je především „zelený“, plný lesů a rybníků a je dobré zachovat tento přírodní ráz i pro budoucí generace. V ostatních směrech bych neodlišovala příliš od zbytku republiky. Nezbytný je lépe nastavený sociální systém, např. v oblasti terénní sociální práce, dostatečné kapacity domovů pro seniory, komplexnost služeb pro rodiny a zdravotně postižené. Také se chci zaměřit na potřeby mladých lidí v našem regionu. I s nimi spolupracujeme na našem programu a jejich body pro nás nejsou na vedlejší koleji. Ráda bych se také zasadila o vícedenní setrvání turistů v našem krásném kraji.

Ve sněmovně se věnujete především sociální problematice. Jaké změny byste v případě úspěchu zavedla v tomto směru v Jihočeském kraji?

Již jsem částečně odpověděla v předešlé otázce. Potřebujeme více center, která poskytují rodinám alternativu MŠ. Hodně mě zajímají senioři a lidé se zdravotním postižením, chtěla bych posílit terénní sociální práce hlavně v částech kraje vzdálených od velkých měst – např. na Šumavě. Sociální oblast se týká i politiky zaměstnanosti. Všichni, kteří chtějí pracovat, musejí být v tom podpořeni, a ti, kteří mohou a pracovat nechtějí, nesmějí parazitovat na sociálních dávkách.

V nedávném porovnání kvality života ve všech regionech České republiky se Jihočeský kraj umístil až v závěru první desítky. Na vině jsou podle této analýzy mimo jiné nejvyšší dopravní nehodovost v Česku, podprůměrná míra dostupnosti zdravotní péče nebo téměř nejnižší hrubé měsíční příjmy obyvatel. Co se budete případně snažit udělat pro zlepšení života v kraji?

Nemohu úplně souhlasit s tím, že kvalita v jižních Čechách není dobrá. Nemám sice k dispozici statistická data, ale vezmu-li v úvahu např. Ústecký kraj či Moravskoslezský kraj, tak si myslím, že jižní Čechy na tom vůbec nejsou tak špatně. Pouze opakuji – ano, vím, máme velký problém se silniční infrastrukturou a připouštím, že měsíční příjmy obyvatel budou také nižší než v ostatních částech Čech. Ale to vše je vykoupené zase zdravým prostředím, menší problematikou s nepřizpůsobivými občany apod. Nelze někdy srovnávat „hrušky s jablky“. Každé místo má své silné a slabší stránky. Pro nové vedení kraje musí být důležité, aby jižní Čechy byly zajímavým místem podnikání, a to nejen našich občanů, ale i zahraničních. Naším úkolem je vytvořit co nejlepší podmínky pro mladé rodiny, pro mladé podnikatele, kteří by měli odvahu a vytvářeli v našem regionu hodnoty, jež by v regionu zůstaly nebo by se do něj vracely a staří a hendikepovaní se necítili jako přítěž.

V souvislosti se sestavením kandidátky ANO v Jihočeském kraji ukončilo několik kandidátů své členství v hnutí. Jak byste hodnotila situaci uvnitř strany v kraji čtyři měsíce před volbami?

Nemohu s vámi úplně souhlasit v tom, že šlo pouze o sestavení kandidátky. Ale mohu s naprostou jistotou potvrdit, že tato situace pro mě a jihočeské ANO není ničím negativním. Je dobré, když odejdou ti, kteří namísto práce v podstatě stranu jen špiní. V každé straně či hnutí se najdou lidé, kteří si myslí, že ruku v ruce se členstvím přicházejí především výhody a bonusy. Proto odchod některých členů chápu jako očišťující proces a v podstatě ho vítám. Ale také mě velmi mrzí, že pod jejich vlivem odešli někteří čestní a pracovití, kteří práci v hnutí vnímali jako službu ostatním. Těm jsou dveře k návratu stále otevřené.

Jestliže se v závěru zaměříme na vaši stávající práci ve sněmovně, kde se věnujete zejména již zmíněné sociální politice. Jak se snažíte zasadit o to, aby se nerozevíraly nůžky mezi bohatými a chudými, a to aspoň v takové míře, jako jsem tomu dnes svědky?

To je velmi citlivá a složitá otázka. Pokud si totiž i ve věcech majetkových a finančních budeme všichni rovni, tak žijeme v socialismu či komunismu, tj. systému, kterého jsme se před 27 roky složitě zbavovali. Demokracie s sebou přináší i fakt, že někdo je bohatší a někdo chudší. Spíše bych řekla, že zde jde o zachování jisté lidské důstojnosti. Je však těžké rozlišovat, kdo ze sociálního systému pouze „žije“ a kdo se skutečně vážně dostal do problémů, se kterými by mu měla společnost pomoci. Já se snažím zákonným způsobem, aby toto rozlišení bylo co nejzřetelnější a pomoci se dostávalo těm, kteří to opravdu potřebují a zaslouží si ji. Ale naprostá rovnost mezi lidmi je prostě utopie.

Průměrná mzda v České republice se letos zvýšila o 1 119 korun na 26 480 korun. Je ale stále i velké procento těch, kteří na průměrnou mzdu nedosáhnou, a žijí tak na hranici chudoby. Kde vidíte příčinu?

Ano, průměrná mzda roste, ale zároveň přibývá lidí chudých nebo žijících na hranici chudoby. Evidentně je něco špatně. Zarážející je i rozdíl průměrné mzdy mezi jednotlivými odbornostmi např. u vysokoškoláků. Jiná průměrná mzda je u lékařů, IT pracovníků, učitelů atd. Určitě ale její výše nevyjadřuje přínos a potřebnost daného oboru. Tato problematika by se měla týkat především úřadu práce, který se bohužel v minulém volebním období změnil na dávkový úřad.

Jak a komu účinně pomoci? A kdy to má smysl?

Hovořila jsem o tom v předešlé otázce. Rozhodně se zaměřit např. na seniory, lidi s hendikepem, samoživitele… Ale podstatné je to, co jste řekla, tj. účinně. Pakliže jenom seberete někomu peníze a dáte je tomu druhému bez ladu a skladu jenom kvůli politickým bodům, je celá pomoc k ničemu. Je velmi důležité nastavit komplexní systém sociálních dávek včetně zjišťování stavů a následných kontrol. Zavést jasnou adresnost dávek a zkvalitnit a posílit kontrolu. Znovu opakuji – najít co nejjasnější a nejzřetelnější způsob v rozlišení toho, kdo si pomoc zaslouží a kdo daňové poplatníky zneužívá.

Otázkou také je, do jaké míry by měli být solidární právě ti bohatí…

V první řadě si myslím, že existuje velké procento těch bohatých, kteří solidární jsou, akorát o tom většina veřejnosti neví, protože pro média to není populární věc a tito bohatí lidé se touto službou nechlubí. Nicméně si myslím, že nastává čas pro revizi daňové politiky státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…