Poslankyně TOP 09, která na Vánoce hostila děti z Ukrajiny: Zeman, to je odvrácená tvář národa

20.01.2015 14:15

ROZHOVOR Ten má tatínka v zajetí a ten už rodiče nemá. Děti a několik dospělých z Ukrajiny hostila během vánočních svátků poslankyně za TOP 09 Nina Nováková. Chtěla jim udělat přestávku z napjaté atmosféry doma a uvítala je ve svém. Podle nich jsou lidé na Ukrajině jednotní i přes všechny nesnáze a věří, že se jejich země nerozdělí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také kritizovala novelu zákona o očkování, protože podceňuje rodiče a nutí lékaře rozhodovat se místo Hippokratovy přísahy podle pokuty. Je to až totalitářské, prohlásila Nina Nováková.

Poslankyně TOP 09, která na Vánoce hostila děti z Ukrajiny: Zeman, to je odvrácená tvář národa
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

Na vánoční svátky jste doma přivítala děti a několik dospělých z Ukrajiny. Proč vlastně?

Domnívám, že se nemají přerušovat stará přátelství a partnerství. Děti, které měly pohnutý osud už v tak mladém věku, si zaslouží přátelské přijetí a chvíli klidu.

Jak se u vás ocitla návštěva z Ukrajiny?

Šlo o děti Chmelnycké oblasti Ukrajiny z městečka Dunajevcy, které je partnerským městem Brandýs nad Labem (Nina Nováková působí ve zdejší komunální politice od roku 2006, pozn. red.).

Co jste se dozvěděla o dění na Ukrajině nového?

My jsme se o tom téměř nebavili, když jsem se ptala vedoucí dětské skupiny, dozvěděla jsem se, že ten má tatínka v zajetí a ten nemá rodiče už vůbec… Takže jsme se o tom nebavili, spíše jsme porovnávali různé sváteční zvyky na Ukrajině a u nás. Dospělí věří, že vše nakonec dobře dopadne a doufají v navázání intenzivnější spolupráce.

Mluvili o válečném stavu, ale shodovali se na posunu z hlediska psychologického. Cítí, že národ může držet pohromadě celý a Ukrajina jim nepřipadá rozdělená, mají větší pocit celku. Z celé skupiny byla vidět hrdost na to, že jsou Ukrajinci. Měli s sebou vlaječky, hračky a zpívali. Byli jsme například navštívit Dům s pečovatelskou službou v Brandýse a popřát seniorům. Zvláštní okamžik nastal, když děti začaly zpívat ukrajinskou hymnu. Všichni senioři poznali, že jde o hymnu, a když dozpívali, senioři zase zazpívali českou. S tím jsme se loučili a bylo to překrásné.

Jak se liší jejich vyprávění od toho, co prezentují zdejší média, což je poslední dobou součástí častých diskuzí?

Když jsme se bavili o potřebné pomoci, tak mluvili pouze o humanitární pomoci a zároveň o slibu, aby zde mohli chodit studovat jejich děti na vysokou školu a podobně. Spojují s námi budoucnost. Těžko říci. U nás už má snad každý obrazy o dění nejméně dva, já jako poslanec neustále dostávám různé e-maily, které jsou dost strašlivé. Na Ukrajině není obraz médií tak neobjektivní, ale je pravda, že otázka Ukrajiny naši společnost rozdělila.

Jak vy sama vnímáte současný konflikt? Je vina úplně na straně Ruska?

Já si nemyslím, že za všechno může Rusko. Rusko využívá jednoho procesu, na který upozorňovali odborníci. Rusko využilo situaci, která tam panuje, a možná to bylo předpřipravené. Jaký podíl mělo Rusko na přípravě? Domnívám se, že na Ukrajině jde o jednu důležitou věc, aby se nerozdělila, a jestliže se jí podaří se nerozdělit, lze to ustát.

A pokud se rozdělí?

Já doufám, že se nerozdělí napořád a bylo by to jen dočasné.

Prezident Miloš Zeman je kritizován za své názory na tamní dění, myslíte si, že prezident musí podléhat názoru vlády a nemůže vyjádřit svůj postoj?

Já si myslím, že jestliže někdo usiluje o to stát se prezidentem a potom se jím stane, musí být dvacet čtyři hodin ve službě té zemi, již reprezentuje. Není možné, aby odděloval názory své od názorů jeho země.

Co říkáte na Zemanovy výroky, jak na vás působí?

O panu prezidentovi jsem si vždy myslela, že je velmi inteligentní. V současné době někdy tak trochu ukazuje odvrácenou tvář našeho národa.

Putin uzavřel mezinárodní obchod s jinými zeměmi a zbavuje se dolaru. Nemyslíte si, že na to může Evropa doplatit?

Od začátku si nemyslím, že doplácení je vyčíslitelné pouze penězi. Je rozdíl mezi doplatit, nebo zaplatit. Musíme být připraveni zaplatit oběti, což se ve výsledku vyplatí.

Poslední dobou se rozvířila diskuze kolem islámu, přistěhovalců z tamních zemí a jejich adaptaci v Evropském prostředí. Teď útok na redaktory deníku ve Francii. Obáváte se, že by se mohla situace dále vyostřovat?

Muslimové žijící v Evropě ne dostatečně dávají najevo nesouhlas s tím, co se děje v Islámském státě. A je potřeba, aby dávali razantněji najevo, jak se mají podobné věci řešit. To samozřejmě vytváří překážku, abychom důvěřovali muslimům a vytvořili atmosféru dostatečné důvěry předtím, než budeme muset pomoci lidem, kteří jsou v nouzi, jako jsou utečenci.

Jaká je cesta ke smíru? Jak se má Evropa stavět k přistěhovalcům?

Principiálně je to jasné. Pomáhat, ale zároveň nemůžeme destruovat svoji společnost. Teď je naším hlavním úkolem a i ostatních zemí Evropy nastavit takové podmínky pro přijímání uprchlíků, aby nás to nedestruovalo. Útok ve Francii tomu nepomáhá.

Pojďme k domácí politice. TOP 09 je v opozici a konflikty mezi Bohuslavem Sobotkou a Andrejem Babišem nejsou tajemstvím. Máte dojem, že je koalice soudržná, nebo by mohlo dojít k předčasným volbám?

Neumím to úplně posoudit, protože jsem poslankyní v prvním volebním období. Podle mne má tato koalice naději přežít ve volebním období také proto, že lidovci jsou pružní. Můj soukromý názor je, že Bohuslav Sobotka je opravdu politik každým coulem a Andrej Babiš má nějaké cíle a jsou osobnostně úplně jiní. Rozdílní jsou i tím, co vlastně chtějí. Sobotka opravdu dělá politiku, Babiš realizuje své cíle a politiku k tomu potřebuje. Shrnu-li to, není možné, aby se mezi sebou nedohodli.

Za dobu vládnutí koalice ANO, ČSSD a lidovců učinili spoustu základních kroků, od zdravotnictví přes podnikání až po daně. Jak vnímáte jejich kroky a které považujete za nesprávné?

Vidím to v oblastech, které intenzivně sleduji. V souhrnu jde o řadu opatření, která v prosazované legislativě neprospívají rodině. Celková tendence spěje k určité nadřazenosti státu nad občanem jako individualitou. Jsou zde patrné snahy, aby vše bylo podle jedné lajny. Nepočítá se s tím, že nedůvěra k občanům a jejich podceňování bude mít za následek, že se neztotožní se státem. Naším problémem jsou obyvatelé s malým pocitem ztotožnění s naším státem a kroky, které se dějí, vše ještě podrývají.

Dnes jsem diskutovala kvůli očkování. Vysokými pokutami ukazuje stát nulovou důvěru k rodičům, že chtějí, aby dítě bylo zdravé. Nevěří, že bez donucování budou svoje děti nechávat očkovat. Jakým právem? Protože sleduji oblast školství, vím, že v plánu ministerstva je nepodporovat alternativy, ať už církevní nebo soukromé, a to je až totalitářské.

Vy sama jste se vyjádřila proti takové novele zákona. Co vám hlavně vadí?

Já jsem zastáncem očkování, ale provádět je individuálním způsobem a tempem, které vyhovuje dítěti. Ne znemožnit umístění dětí do školek, což mě vyděsilo stejně, jako pokuty lékařům, když nenaočkují včas. U mě jako občana je to ztráta důvěry v lékaře. Když nad ním visí hrozba pokuty, nepečuje o pacienta podle Hippokratovy přísahy, ale kvůli pokutě. Takové drobnosti důvěru občanů podrývají.

Mluvíme o tempu očkování a individuálním přístupu, ale co rodiče, kteří očkovat děti odmítají? Mají načtené studie o vedlejších účincích a i novela zákona zvažuje fond pro odškodnění za nežádoucí účinky očkování…. Mají mít právo si vybrat?

To jsem přesně na výboru říkala. My nemůžeme podceňovat rodiče. To, že nejsem lékař a mám jinou vysokou školu, neznamená, že nemohu situaci posoudit. Musíme je brát jako partnera, ne nedouka, který musí poslouchat. Nechali jsme si udělat rešerši v jiných zemích, hned v sousedním Německu je stejná proočkovanost jako u nás a je pouze doporučované. V našem státě zavádíme restrikce a vyhrožujeme místo osvěty a vysvětlování.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…