Pošlu ho do prdele, nic víc. Miloš má 80 procent! Ringo Čech chce něco říct kritikům Zemana a Radku Bangovi

05.12.2016 11:25

ROZHOVOR „Já jsem za komunistů dostal tři roky za hanobení představitelů strany a vlády. Takže já jsem na to trochu citlivý,“ říká k návrhu, aby bylo znovu trestné hanobení hlavy státu, Ringo Čech a zamýšlí se nad tím, co už je „přes čáru“ ohledně různých projevů vůči prezidentovi. Promluvil i o událostech kolem letošního Slavíka a Tomáše Ortela.

Pošlu ho do prdele, nic víc. Miloš má 80 procent! Ringo Čech chce něco říct kritikům Zemana a Radku Bangovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Jak hodnotíte letošní Zlaté slavíky, co si myslíte konkrétně o úspěchu Tomáše Ortela?

Já tu skupinu neznám a o Zlatého slavíka se nezajímám.

Dobře, ale asi jste četl, že na druhém místě zvítězil Tomáš Ortel, kterého mnozí obviňují z toho, že texty, které zpívá, jsou xenofobní...

Prosím vás, já jsem taky xenofobní. Jestliže mám strach o svou republiku, o své vnuky, o národní identitu, o to, co tady bude, o národní, o Evropskou kulturu, tak jsem taky xenofobní. Jestli o tom zpívají, tak se vůbec nedivím, že je lidi mají rádi. Já bych jim taky tleskal.

Když Tomáš Ortel a jeho kapela uspěli, někteří umělci pískali, jiní netleskali, někteří dokonce ze sálu odešli. Byla to podle vás adekvátní reakce?

Já jsem demokrat a jsem pro veškeré projevy. Pokud nehraničí s násilím, tak jsou v pořádku. Ať každý dá najevo, co si myslí. Vždyť podívejte se, jak umělci bojují proti prezidentovi republiky. Teda naštěstí ne všichni, jenom ti, co nemají všech pět pohromadě.

Anketa

Kdyby Babiš odešel z vlády, ANO v ní zůstalo a on by místo ministrování až do voleb jezdil po Česku a dělal volební kampaň, ...

hlasovalo: 2070 lidí

Asi nejvíc se do vítězství Ortela opřel romský zpěvák Banga. Mimo jiné řekl: „Dneska Ortel, zítra Hitler a já doufám, že k tomuto nedojde, že nejsme hloupí.“ Co si o tom myslíte?

Nemá pravdu, hloupí jsme. Ale nemusí mít strach. Já nevím, co ten Ortel přesně zpívá, ale myslím, si, že to fašisti nejsou, že jsou to jenom vlastenci.

Lucie Vondráčková naopak řekla, že v hudbě stejně jako ve všem ostatním potřebujeme co největší pestrost. „Berme trochu život s nadhledem a s humorem,“ řekla zpěvačka. Lucie Bílá zase všem, kdo byli z výsledků Slavíka naštvaní, vzkázala, že žijeme v krásné zemi, že bychom si měli vážit jeden druhého. Berete to jako podporu Ortela?

Je to obrana Ortela, ne podpora. Ony se postavily na jeho stranu, ale to ještě neznamená, že s tím úplně souhlasí. Daly najevo, stejně jako já, že si ve svobodné zemi, pokud to někoho nehanobí, může zpívat každý, co chce. A zrovna tak může někdo odejít ze sálu. To je v pořádku. Já nemám rád, když je odpor třeba vůči prezidentovi organizovaný. Když je to podvratný, organizovaný. Ale když je to spontánní, když někdo na Miloše třeba něco zavolá, tak ani on se nebude zlobit, naopak mu odpoví.

Když se ještě vrátíme k tomu Bangovi. Poté, co na sebe upozornil, začali si mezi sebou lidé rozesílat texty jeho písní. Pravdou je, že na slušné slovo v nich je těžké narazit. Lze si tedy věc přebrat trochu způsobem... Kdo je bez viny, ať hodí kamenem?

No tak on zareagoval jako Rom. On se cítí ohrožený jako Rom. Já myslím, že zcela zbytečně, protože Češi nejsou násilníci. Navíc, já znám spoustu slušných Romů, mám mezi nimi i kamarády. Naopak, on, jestli je Čech, jestli je český Rom, tak by měl cítit s tím Ortelem. Ale jak říkám, já opravdu mluvím o něčem, co jsem neslyšel, vůbec nevím, co Ortel zpívá. Ale respektuji názor většiny, respektuji, když mají lidi něco rádi. Když mají rádi dechovku, respektuji to… Vždyť umění je pro lidi.

Ovšem zpěvák Banga si stěžuje, že je mu po jeho vyjádření brutálním způsobem vyhrožováno. Proč, a stále se tento problém opakuje, stále více nejsme schopni tolerovat názory?

No jasně. Vždyť všichni chytří lidé už o tom mluvili. Vyhrožují mu na internetu? Vždyť ten internet dává možnost největší špíně, aby se projevovala. Když chce být tohoto uchráněný, tak nemůže odcházet z koncertu a upozorňovat na sebe. To je jasný, že mu to lidi, kteří s tím nesouhlasí, dají najevo, a ne všichni jsou slušní.

Když opustíme téma Slavík a skandál na něm. Mluvili jsme o prezidentu Zemanovi a právě velkou diskusi vyvolal v minulých dnech návrh na to, aby veřejné hanobení hlavy státu bylo opět trestné. Souhlasíte s tím?

No, nezapomeňte, že já jsem za komunistů dostal tři roky za hanobení představitelů strany a vlády. Byl jsem dokonce v Ruzyni, ve vězení. Dostal jsem tři roky a půl roku jsem si odseděl. Za tento paragraf. Takže já jsem na to trochu citlivý. Myslím si, že všichni můžou dát najevo nesouhlas s Milošem, s jeho politikou, ale prostě přiměřeným způsobem. Do toho patří například hvízdání, vypískání, třeba i červené karty. To je všechno v pořádku. Ale strhávání státní vlajky ze stožáru, to je prostě sprosťárna. Jinak si ale myslím, že by ten zákon byl nesmyslný. Protože co je vlastně vulgární? Já si myslím, že když někoho pošlu do prdele, že to vulgární není. Pošlu ho prostě do prdele, nic víc…

Ale pokud někdo ztvární prezidenta jako exkrement nebo když básník Jiří Dědeček veršoval „Sedí prase na Hradě, libuje si v úřadě?“… To už je přes „čáru“?

Inu, co chcete od citlivého básníka. Je to básník a jeho duše vzlétá k nebesům.

Čím myslíte, že si prezident Zeman všechny tyto lidi proti sobě popuzuje, čím jim tak strašně vadí?

Prostě proto, že oni se od začátku prosazovali jinak. To jsou pohrobci knížete. Vždyť si vzpomeňte na tu hysterii, která byla. Vždyť já ani nemohl v divadle říct, že jsem volil Miloše. Já jsem nedávno mluvil s jedním kolegou a ten normálně měl pěnu u huby. A já se ptám, a co ten Zeman tak strašného udělal? A on říká – no, mluví sprostě. Dobře, ale proč mít kvůli tomu pěnu u huby? Prostě Češi musejí mít nepřítele. Miloš má pravdu, je to ta kavárna, ti sluníčkáři.

Zdálo se, že aféra „Brady“ by mohla Zemanovi snížit popularitu, která se podle průzkumů drží lehce nad 50 %. Prezidentovi příznivci si myslí, že Herman, Gazdík a spol. se pokusili o „Majdan“ proti Zemanovi, což jim nevyšlo... Ale oni to budou zkoušet dál. Je to nesmysl?

Ne, nepokusili se o nic, jsou jenom hloupí, Herman, Gazdík a spol. Není to žádný komplot. Herman přece není schopen ničeho.

Pomalu se blíží prezidentské volby. Má podle vás Miloš Zeman šanci?

Zeman nebude mít soupeře. To není pravda, že jsou průzkumy lehce nad padesát.  To jsou ty průzkumy té Clintonové. My v tom máme tradici. V Americe už všichni věděli,  že Trump vyhraje, a u nás se furt psalo, že je to nerozhodně a těsně. Houby! Nemá lehce nad padesát, má osmdesát procent, Miloš. Ale to se nedozvíme, dokud se u nás nebudou objektivně podávat zprávy v médiích.

reklama

autor: David Hora

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…