Posuzujeme věci na Východ a Západ. Nejde ale o pročínské záležitosti, rusofilství... Západní země nemají ponětí, čím jsme si prošli, konstatuje poslanec

29.09.2017 14:41

ROZHOVOR „Česká republika má uprostřed Evropy historické zkušenosti, o kterých západní země nemají ani ponětí,“ říká poslanec hnutí ANO Bohuslav Chalupa. Podle něj je Evropská unie o dobrovolné spolupráci, nikoliv o tom, že si necháme kleknout na krk a budeme se dusit, dokud nebudeme souhlasit. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozornil, že nadcházející volby ukážou, zda bude vláda pokračovat v přetrhávání klientelistických penězovodů, nebo se vrátíme k minulosti. Vyzval, abychom nezapomněli, jak země vypadala před sedmi lety, kdy měli všichni politické situace plné zuby.

Posuzujeme věci na Východ a Západ. Nejde ale o pročínské záležitosti, rusofilství... Západní země nemají ponětí, čím jsme si prošli, konstatuje poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Chalupa

Jaký je váš názor na kauzu Čapí hnízdo a vydání Andreje Babiše ke stíhání? Je to načasovaný skandál před volbami, nebo nikoliv?

Je to hon na Babiše, respektive na hnutí ANO, protože jak se ukazuje v průzkumech veřejného mínění, všichni mají obrovský strach, že ANO získá větší politickou moc a bude mít ještě větší páku na změny věcí. Už se začaly měnit, ale na můj vkus příliš pomalu.

Takže obvinění v tuto dobu se děje v rámci honu na Babiše?

Nenazýval bych to úplně honem na Babiše, ale určitě někdo velmi chytře vymyslel celkový časový průběh tak, aby to padlo na toto období těsně před volbami a do horké volební kampaně. Vidíme snahu ovlivnit přízeň voličů tak, aby bylo hnutí ANO poškozeno.

Andrej Babiš byl pro tento případ zbaven poslanecké imunity, ale co soudíte o této kauze vy?

Hodnotím věcnou stránku. To znamená, že pokud se podnikatel zachoval tak, aby maximálně využil zákonů v době, kdy se dotace udělovaly, a aby z toho měl prospěch, tak jde o standardní podnikatelské myšlení. Pokud nebude prokázáno porušení zákona, tak je to celé pochybné a pokud bychom měli celou věc hodnotit pouze z pohledu, že něco nemusí vypadat v pořádku, museli bychom zavřít tisíce podnikatelů, kteří stejné možnosti tehdy využili.

To je pravda, ale tito podnikatelé nevstoupili do politiky… 

Jasně, ale jestliže jsou pravidla nastavena a tehdejší politická reprezentace a exekutiva neshledala na žádosti nic závažného a po deseti letech se vrací, že byl údajně porušen zákon, přijde mi to pokrytecké a pochybné. 

Anketa

Půjdete k parlamentním volbám?

98%
hlasovalo: 11655 lidí

Čím za dobu svého působení Andrej Babiš zemi prospěl a co by se mu naopak dalo vytknout?

Jednak, aniž bych chtěl snižovat význam Babiše jako persony a osobnosti, tak hnutí ANO není jen Andrej Babiš, ale i řada dalších lidí, kteří nějak pracují na tom, abychom naplnili, co jsme slíbili v roce 2013. Od ministrů přes poslance až po komunální politiky a myslím si, že toto čtyřleté období je nejúspěšnější vládnutí v zemi za posledních dvacet pět let. Samozřejmě během řešení věcí ze strany Babiše a ANO při řízení státu se jasně projevuje věc, kterou on nazval právě heslem, že stát se musí řídit jako firma. Jde pochopitelně o jakési úsloví, ale ten přístup státu k penězům daňových poplatníků, jako by to byly peníze jeho vlastní, je nepochybně správný. Některé procesy se podařilo zastavit, přetrhat některé penězovody z klientelistických vazeb a je otázka, zda budeme pokračovat, nebo se vrátíme k tomu, co jsme zažívali poslední čtvrt století. Mnoho lidí možná zapomnělo, jak Česká republika vypadala v roce 2010, 2011, kdy toho měli plné zuby.

Přesto se kolem Andreje Babiše objevila spousta pochybností. Platí stále, že si udrží oblibu voličů?

Stále to platí, protože i přesto, co se odehrává v posledních měsících se zveřejněním odposlechů, nahrávek, útoky na hnutí ANO, které se nerozpadlo po dvou měsících, tak samozřejmě občan srovnává podle zdravého rozumu. Jestliže zloděj volá – chyťte zloděje! – tak kdo vykřikuje, se nakonec ocitá v horším postavení.

Co si myslíte o šancích prezidenta Miloše Zemana? Mohou mu konkurovat protikandidáti a mají ztíženou pozici?

Mají ztíženou pozici. Jediné, co může prezidenta znevýhodnit, je právě jeho zdravotní stav. Všichni vnímáme, že prezident viditelně zestárl, je mi to lidsky líto, nicméně je to skutečnost, kterou nelze přehlédnout. Je symbolem státnosti a i když ne se vším souhlasím, jeho role tkví v tom, že tato republika se vždy pohybovala v režimu ode zdi ke zdi a prezident se snažil uchopit záležitosti tak, abychom řešení našeho postavení v Evropě a v globalizovaném světě dostali na rozumný střed. Například otevření dveří čínským investicím, čehož jsem příznivcem. Poslední dobou posuzujeme věci na Východ a na Západ, ale nejde o pročínské záležitosti, o rusofilství, jde o hledání správného místa, které má Česká republika uprostřed Evropy jako součást jakési historické zkušenosti, které západní země nemají. Nemají ponětí, čím jsme si prošli. Zeman má výhodu v tom, že vyjádření řady kandidátů se mi oproti němu zdají povrchní a část účelová.

Hodně se mluví o mzdách Čechů oproti jiným státům. Čím české mzdy navýšit? Někteří odborníci tvrdí, že to lze pouze rostoucí ekonomikou, jaký je váš recept?

Nejsem ekonom a nebudu si hrát na brouka Pytlíka. Je mi vyčítáno, že jsem kdysi byl v KSČM a na to odpovídám, že kdo jde doleva, jeho zkušenosti ho nakonec dovedou doprava. Já souhlasím – i když dnes není racionální rozdělovat politiku na levici a pravici – že pravicová politika má pravdu: V době, kdy se daří, má stát investovat, ale má zároveň myslet na zadní kolečka a na dobu, kdy tak dobře nebude. Když je mír, myslete na válku, a když je válka, dělejte vše pro mír. Toto přísloví platí i v ekonomice, a nízké mzdy s heslem sociální demokracie, která jim vyhlásila válku, doufám občany probudí, že tato válka není vedena posledních dvacet pět let. Dnes se řeší vztah k Evropské unii, Německo vzkazuje, že bez jejich dělníků by byly naše platy ještě nižší, ale pokud na tomhle někdo staví volební kampaň, je mimo mísu.

Anketa

Jak hodnotíte svou životní úroveň

36%
46%
10%
hlasovalo: 8434 lidí

V minulém rozhovoru jste mi jako místopředseda výboru pro obranu řekl: „Nezabráním tomu, kdo mi chce ublížit, ale mohu udělat vše pro svoji obranu a jeho odrazení.“ Naplňujeme tato slova?

Celé čtyři roky jsem se o to snažil. Moje role stranického kolegy ministra obrany byla politicky složitější, i co se týká loajality. Ve výboru pro obranu jsme v řadě věcí našli shodu i s opozicí a prosadili jsme zpomalení devastace ozbrojených sil. Situace kolem bezpečnosti a obrany nejsou takové, jak bych si představoval, ale nejde o běh na krátkou trať. I v příštím volebním období bude záležet na tom, aby se poslanci a vůbec celá exekutiva v desetimilionovém státě, což je jedno velké město v Číně, sešli a řekli si, co chtějí se zemí udělat. Podle mne je prioritou bezpečnost a až potom prosperita. I když budeme bohatí, můžeme shořet, být zaplaveni, zničeni, takže se v prvé řadě musíme postarat o obranu a bezpečnost. Jde o diskusi a kompromis, i když ekonomové mohou tvrdit něco jiného, ale máme velké rezervy a nejsme soběstační. 

Přispívá Evropská unie k naší soběstačnosti, nebo nám ji bere?

Evropská unie dělá to, co se sleduje v Evropské unii. Jestli jsme soběstační, to bych nevztahoval k Evropské unii. Podmínky pro to jsou náš problém a naše vůle a schopnosti. Současné dění ztěžuje naši roli, nicméně záleží na lidech, kteří jsou v Evropském parlamentu, reprezentují Českou republiku v evropských institucích, a je na nich, aby naši autoritu mnohem lépe zviditelňovali a prosazovali. My nemáme důvod být upozaděni. Už jen vzhledem ke zkušenostem, které historicky máme.

Skutečně nemáme problém uznat, že Německo je ekonomickým lídrem, ale nikdy nebudu souhlasit s tím, aby se dostalo do pozice lídra politického, což souvisí i s vojenstvím a s rolí ozbrojených sil, protože s nimi máme historické zkušenosti.

V Evropě máme pravidla, že jsme páni všichni, ne že bude někdo arogantní, trestat nás a tlačit do věcí, které suverénní národ uprostřed Evropy nechce. Doufám, že to nikdy nevzdáme. Evropská unie je o dobrovolné spolupráci – ne o tom, že si necháme kleknout na krk a dusit, dokud nebudeme souhlasit. To v žádném případě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…