Praha i Česká republika jsou atraktivním místem k životu, říká ekonom Křeček. Vysoké ceny bydlení jsou přímým důsledkem zájmu o naši zemi

22.09.2018 17:05

ROZHOVOR Skutečnost, že v Německu mají mnoho kvalitnějších potravin a levnějších než u nás, přestože Němci pobírají násobné mzdy, tkví podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka ve struktuře ekonomiky. K problému na trhu s bydlením v České republice poukazuje na to, že nemovitostí je dostatek, jen se nacházejí v místech se špatnou občanskou vybaveností, kde lidé nechtějí žít. Navíc Praha a potažmo celá Česká republika je na rozdíl od okolních zemí V4 atraktivním místem k životu, takže vysoké ceny bydlení jsou přímým důsledkem poptávky Čechů a cizinců po bydlení v naší zemi.

Praha i Česká republika jsou atraktivním místem k životu, říká ekonom Křeček. Vysoké ceny bydlení jsou přímým důsledkem zájmu o naši zemi
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí

Je pravdou, že Česká republika se stává pro své obyvatele jednou z nejdražších zemí Evropy? Myslí si lidé oprávněně, že si za české platy koupíme mnohem méně věcí než lidé v okolních státech? Lze tento stav v blízké budoucnosti alespoň trochu změnit?

V České republice se v porovnání s průměrem Evropské unie žije relativně dobře. V posledních letech navíc dochází k rychlému růstu mezd, který prozatím není doprovázen příliš vysokou inflací. Ve skutečnosti tak dochází k růstu životní úrovně lidí.

Abych ale vše nemaloval narůžovo, tak je nutné si uvědomit, že v České republice máme vážný problém na trhu nemovitostí. Vzhledem k výši mezd jsou nemovitosti v Česku drahé a pro mnohé lidi nedostupné. Nejhorší je situace v Praze, kde sice lidé v průměru pobírají nejvyšší mzdy, ale v poměru k cenám bydlení jsou na tom Pražané nejhůře.

Pro české domácnosti je pochopitelně jednou z největších výdajových položek jídlo. Přestože průměrná hrubá mzda v Německu (v přepočtu 95.508 Kč) je zhruba třikrát vyšší než v Česku (31.851 Kč), kupříkladu za máslo zaplatí v obou zemích kolem padesáti korun. Jak se dají poměrně vysoké ceny za potraviny v Česku vysvětlit a jakou roli v tom hrají supermarkety, které vesměs patří zahraničním vlastníkům?

Ve srovnání s Německem je na tom Česká republika velmi špatně. Ve srovnání s Německem jsou však na tom špatně skoro všechny země na světě. V Německu mají mnoho potravin levnějších a kvalitnějších, přestože Němci pobírají násobné mzdy. Problém tkví ve struktuře ekonomiky. Češi se na rozdíl od Němců zaměřují na výrobu s nižší přidanou hodnotou. Vytvořený zisk z podstatné části končí za hranicemi naší země, protože klíčové součásti hospodářství jsou vlastněny zahraničním kapitálem.

Už v první odpovědi jste zdůraznil, že v Česku je velmi drahé bydlení. Ve srovnání se zeměmi V4 nás vyjde dokonce i třikrát dráž. Kde jsou příčiny tohoto stavu?

Zatímco Praha a potažmo celá Česká republika je atraktivním místem k životu, o dalších zemích V4 se to říci nedá. K polské národnosti se hlásí přibližně 60 milionů lidí, ale v Polsku žije jen 38 milionů osob. Podobné je to na Slovensku, odkud schopní lidé utíkají do České republiky. Maďaři jsou na tom ještě hůř, když jejich podstatná část žije na Slovensku. Vysoké ceny bydlení jsou přitom přímým důsledkem poptávky Čechů a cizinců po bydlení v naší zemi.

Poptávka po bytech v Česku je tedy výrazně vyšší než v sousedních zemích, ale čím to, že dynamika cen za bydlení nabrala na síle až v posledních pár letech?

V České republice je dostatek nemovitostí, jen se nacházejí v místech se špatnou občanskou vybaveností, kde lidé nechtějí žít. Dochází ke stěhování do větších měst, což vytváří tlak na výstavbu nových bytů, které však brání zbytečně složité stavební předpisy. Dalším problémem jsou nízké úrokové sazby, které uměle navyšují poptávku lidí po vlastním bydlení. Představa, že každý bude moci bydlet ve vlastním, je však zcela nereálná a vede k pocitu nedostatku.

Jak jsme na tom ve srovnání s okolními zeměmi s cenami energií? Letos už zdražila elektřina, od začátku roku vzrostla téměř o třetinu velkoobchodní cena plynu a se zpožděním to v nejbližší době pocítí i domácnosti. Dražší je ropa i uhlí. I když tohle je vývoj všude ve světě, i tady patří Česko k zemím, kde se za energie platí nejvíc. Dokonce i ve Švédsku, které jinak patří k nejdražším, zaplatí při zohlednění výše platů za elektřinu, vodu a plyn dvakrát méně než my. Co českou drahotu energií hlavně způsobuje?

Na vrcholu hospodářského cyklu je typické, že roste inflace, úrokové sazby a cena komodit. Je tak velmi pravděpodobné, že zdražování energií bude pokračovat. Výsledná cena energií je do značné míry ovlivněna regulačními úřady. Česká republika navíc ropu, plyn a další zdroje musí dovážet, což se odráží ve výsledné ceně.

Dražší než jinde v Evropě jsou u nás určitě mobilní operátoři. Čím je dáno to, že si mohou dovolit zákazníky „ždímat“ více než v jiných zemích?

V tomto případě se domnívám, že Český telekomunikační úřad přistupuje k operátorům příliš benevolentně. Současné situaci, kdy si jednotliví operátoři rozdělili trh a v podstatě přestali bojovat o zákazníky, by pomohl vznik nového operátora. Jakmile by mezi kapříky byla vypuštěna štika, celý rybník by se rozhýbal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…