Pravda o uplatnění imigrantů. Petr Bystroň přináší až humorná čísla a též vzkaz k návštěvě Merkelové

17.08.2016 6:40

ROZHOVOR O zaměstnávání migrantů, o dětských nevěstách i o návštěvě kancléřky Merkelové v Praze promluvil pro ParlamentníListy.cz předseda bavorské zemské organizace Alternativa pro Německo Petr Bystroň. „Je na programu setkání s Miloušem Jakešem? Určitě by si mohli vyměnit zkušenosti, jaké to je kráčet vstříc zářným zítřkům,“ říká k chystané cestě Merkelové do Prahy Petr Bystroň.

Pravda o uplatnění imigrantů. Petr Bystroň přináší až humorná čísla a též vzkaz k návštěvě Merkelové
Foto: Archiv PB
Popisek: Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace Alternativy pro Německo

Šéfka německé  AfD Frauke Petryová doporučila vládě, aby odmítnuté žadatele o azyl a migranty nelegálně pobývající v Německu posílala na ostrovy mimo Evropu podobně, jako to dělá Austrálie. Co na to říkáte a myslíte si, že by to mohlo „projít“?

Ano, nápad je to dobrý, praktikuje se to tak s úspěchem v Austrálii. Podobné návrhy zde v Německu již zazněly před lety, tehdy od ministra Otto Schillyho, SPD. Neprosadily se, a ani se neprosadí, protože by tím přišly o byznys velmi silné zájmové skupiny, které dlouhá léta vydělávají na tom, že se o uprchlíky „starají“ tady v Německu.

Kancléřka Merkelová tlačí na velké firmy, aby zaměstnaly co nejvíce migrantů a ulevily tak státní kase. Myslíte si, že je toto řešení v pořádku? Podle vašich informací co na to majitelé firem říkají?

Anketa

Který vládce Ruska byl nejlepší?

1%
3%
0%
83%
hlasovalo: 6657 lidí


Kancléřka netlačí proto, aby ulevila státní kase. Jí jde pouze o to, aby mohla prezentovat nějaký propagandistický úspěch. Výsledky jsou zatím tristní. Třicet největších akciových koncernů zaměstnává z těch 1,2 milionu migrantů, kteří přišli minulý rok, pouhých 54. A padesát z nich třídí dopisy u Deutsche Post. 

Na začátku se mluvilo o „obohacení“ a o tom, že Evropa potřebuje pracovní síly. Myslíte si, že se migranti do pracovního procesu nakonec vůbec opravdu plnohodnotně zapojí?

Veškeré prognózy jsou velmi skeptické. Za úspěch by se pokládalo, kdyby aspoň polovina byla schopná někde najít zaměstnání – po pěti letech zaškolování a ‚integrování‘.  Dosavadní výsledky jsou katastrofální. Iniciativě ‚wir zusammen‘, ve které se angažuje více než 130 německých koncernů – od Airbusu přes Siemens, Daimler, Thyssen Krupp až po Volkswagen – se doposud podařilo zaměstnat pouhých 443 migrantů. A to i přesto, že se o ně stará 14 000 dobrovolníků z těchto firem!

Některá média uvádí, že Německo odmítá a deportuje stále více migrantů. Je to pravda? A jaký je důvod?

To je pouze následek toho, že se začaly aplikovat platné zákony a do země se nepouštějí lidé, kteří na to nemají právo.

Tisíce uprchlíků prý žaluje Německo, a to proto, že se jim zdá, že azylové úřady pracují příliš pomalu. Co na to říct?

Mají pravdu. Je perverzní nechat někoho vegetovat v lágru několik měsíců, jen aby čekal na pohovor, ve kterém má udat své důvody pro azyl. To se dá řešit na hranicích. Švýcaři mají koncept, při kterém to zvládnou během 48 hodin. V Německu čekáte několik měsíců, často více než rok.
Opět: Zájmem mnoha organizací není postavit uprchlíky co nejdříve na vlastní nohy, ale co nejdéle je mít v systému státem dotované péče. Živí se na tom velké množství organizací a firem.

Anketa

Který prezident USA byl nejlepší?

0%
32%
0%
7%
0%
25%
0%
1%
hlasovalo: 3022 lidí


V Německu prý funguje celá řada webů, které se například snaží vysvětlit migrantům základy chování v Německu. Funguje to podle vás?

No, funguje to asi takto: atentátník z Würzburgu, který sekal lidi ve vlaku sekyrou a křičel u toho Alláhu Akbár! Byl považován  až do dne atentátu za velmi dobře integrovaného...

Podle některých údajů spáchali migranti v Německu v prvním čtvrtletí letošního roku téměř 70 tisíc zločinů. Kam tohle podle vás povede? Nutno ale podotknout, že se jedná zejména o lidi ze západního Balkánu nebo třeba i Maroka, naopak kriminalita například Syřanů je poměrně nízká. Celkově, roste kriminalita? A jaká?

Kriminalita cizinců je nadproporcionáĺně vysoká v oblastech krádeží, vloupání, násilností a myslím, že i sexuálních deliktů. Máte pravdu, nejedná se zde například o Syřany, ale spíše o lidi z Balkánu a severní Afriky. Reakcí je volání po přísnějších zákonech a tvrdších trestech.

Co dětské nevěsty? Má s tím Německo v souvislosti s migranty nějaký problém?

Právě v těchto dnech musela vláda kapitulovat a přiznat, že se jedná o akutní a palčivý problém. Byla ustavena komise, která má vypracovat návrhy na boj s těmito otřesnými praktikami. Tak se necháme překvapit, s čím pan ministr Maas nakonec přijde.

Kancléřka Merkelová se na konci srpna chystá do České republiky. Co si o její návštěvě myslíte? A co si ona podle vás od ní slibuje?

To je pěkné, že se paní Merkelová vrací do Prahy, kde mohla jako privilegovaná funkcionářka komunistické mládežnické organizace FDJ ještě za komunismu studovat. Doufám, že se jí dostane náležitého přijetí. Je na programu setkání s Miloušem Jakešem? Určité by si mohli vyměnit zkušenosti, jaké to je kráčet vstříc zářným zítřkům. S rozdílem mezi teorií a praxí své politiky jsou na tom dost podobně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…