Pravičák Simkanič ukazuje na člověka, který je prý příčinou konfliktu na Ukrajině

03.09.2014 17:02

ROZHOVOR Podnikatel a předseda strany Česká pravice Michal Simkanič v rozhovoru ParlamentníchListů.cz pochválil úterní projev prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně. Výhradám Zemana vůči služebnímu zákonu ale prý rozumí. „Otázku služebního zákona rozhodly především parlamentní prázdniny a neukojitelná touha především nových poslanců si také užít lehce nabyté peníze,“ poznamenal Simkanič. Také odkryl svůj názor k tomu, kdo může být primární příčinou ukrajinského konfliktu.

Pravičák Simkanič ukazuje na člověka, který je prý příčinou konfliktu na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Simkanič

Sledujete dění na Ukrajině? Jaké pocity ve vás vzbuzují dohady ohledně sankcí proti Rusku?

Sankce jsou hloupé, bezzubé a poněkud předčasné. Ale to je jen vyústění současného stavu. Míra mediální demagogie kolem dění na Ukrajině dnes přerůstá všechny meze. Přirovnání anexe Krymu k tomu, co se stalo u nás v roce 1968, je nehorázný nesmysl. Kdyby u nás, dejme tomu v září 1968, proběhlo skutečně svobodné referendum, bylo by skóre nepochybně přes 90 procent, ale právě opačné nežli na Krymu. Do hlavy jsou nám vtloukány takovéto lži a žádného z našich úžasných investigativců kupodivu nezajímá velmi zvláštní role a vůbec postava našeho komisaře pro rozšíření EU a přitom je právě tato otázka primární příčinou konfliktu. Reakce Ruska je ale také logickým vyústěním postupující ztráty prestiže Spojených států, které namísto skutečného vůdce dnes reprezentuje showbusinessový socialistický šašek, který si zjevně čím dále víc neví rady ani sám se sebou, natož s rolí USA ve světě. Není tam však navěky a pro nás musí i nadále být naprostou prioritou naše pevné členství v Severoatlantické alianci. Měli bychom se však naučit velmi důrazně oddělovat tuto stále plně funkční organizaci od rozpadající se a zoufale selhávající Evropské unie, která naše národní zájmy trvale poškozuje.

Summit EU o víkendu rozhodl, že Evropská komise společně s diplomaty navrhne další přitvrzení protiruských opatření. S tím ovšem moc nesouhlasil český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který sankce považuje za kontraproduktivní. Co si o postoji premiéra na summitu myslíte?

Najde se velmi málo oblastí, ve kterých bych s tímto pánem souhlasil, ale zde je nepochybně zdrženlivost na místě, neboť horlivé bruselské svazáctví je velmi nebezpečný jev. Jak jsem již uvedl výše - jsem pro absolutní součinnost v rámci NATO a nikoli pro naskakování na vidle bruselských blbečků...

Jenže ani vládní politici nejsou v této otázce zajedno. Zatímco ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že jsou sankce k ničemu, tak vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek tvrdí opak. Oba dva jsou přitom členové jedné vlády... Předsedové TOP 09 a ODS Karel Schwarzenberg a Petr Fiala dokonce pokládají výroky předsedy vlády k sankcím za nepřijatelné a Českou republiku poškozující. Proto také chtějí vyvolat kvůli Sobotkovým výrokům na summitu mimořádnou schůzi sněmovny. Nezdá se vám to přehnané od opozice? A co protichůdné výroky koaličních partnerů?

Je to především otázka přesného výkladu, co kdo vlastně řekl a hlavně co tím vlastně míní. Oblíbené mediální zkratky jsou v této věci nevhodné a matoucí. Naši vládu nepochybně řídí současný ministr financí a po komunálních volbách se to projeví zcela jednoznačně.

Dnes ale médii proběhla zpráva, že boje na jihovýchodě Ukrajiny by měly skončit. Ukrajinský prezident Petro Porošenko totiž prý oznámil, že se se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem domluvil na trvalém příměří v Donbasu. Věříte tomu?

Jakkoli i mně připadá nebezpečí ruského expanzionismu stále aktuální, tak nicméně příliš nevěřím zájmu o zbídačelou a vybydlenou zemi, kterou Ukrajina nepochybně je, a nezpůsobil to Putin, ale tamní oligarchové a feudální politici. Věřím, že pro obě - přesněji řečeno všechny válčící strany - může být příměří v tuto chvíli žádoucí.

Zatímco někteří politici, ba i umělci, mají na krizi na Ukrajině ten názor, že jde o expanzionistickou politiku Moskvy a kritizují kvůli tomu hlavně prezidenta Vladimira Putina, jiní tvrdí opak a slovům Putina o tom, že se ruská armáda bojů na Ukrajině neúčastní, věří. Kam se přikláníte vy?

Asi bychom se především měli ptát, odkud vlastně oba tyto pomyslné tábory čerpají své informace, kolik z nich na Ukrajině v době konfliktu bylo a na jakém základě si vlastně vybudovali svůj názor.

Co říkáte na „kulturu“ v dolní komoře Parlamentu? Určitě vám neušly třeba nedávné sněmovní pře koalice s opozicí ohledně služebního zákona. Co tomu říkáte?

Otázku služebního zákona rozhodly především parlamentní prázdniny a neukojitelná touha nových poslanců si také užít lehce nabyté peníze. Musím však ocenit naprosto bravurní práci pánů poslanců Stanjury a Laudáta - a nemyslím to vůbec ironicky. Vzhledem k mé politické orientaci mi pochopitelně naprosto nevadí zjevná neschopnost aktuálních sněmovních reprezentantů ČSSD, ale v budoucnu se jim to nepochybně velice vymstí, na což se upřímně těším...

Prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně v úterý uvedl, že pokud ze služebního zákona nebude vyloučen paragraf 174, podá ústavní stížnost. Jak se na jeho postoj díváte?

V této věci souhlasím s panem prezidentem zcela bezvýhradně a jsem si jist, že skutečný premiér tento jeho precizně vyargumentovaný názor také prosadí. Od pana prezidenta byl toto jeden z nejlepších projevů, jaký kdy byl ve sněmovně přednesen.

Jak jsem pátrala, v nadcházejících podzimních volbách Česká pravice nekandiduje ani do Senátu, ba ani do zastupitelstev obcí. Kam vaše strana nyní směřuje, jaké má cíle do budoucna?

To není úplně pravda, kandidujeme například ve Všetatech, kde máme již dlouhou dobu velmi dobře vnímaného starostu a nepochybně tam vyhrajeme. Je však pravdou, že činnost naší politické strany je poněkud utlumena, nepochybujte však, že o nás ještě uslyšíte. Rozhodně však nikdy nepůjdeme cestou kandidatury pro kandidaturu samotnou a trvalého zesměšňování vlastních ideálů v neúspěšných pokusech je prosadit. A myslím, že jsem již mnohokrát prokázal, že českou politiku dokážeme ovlivňovat velmi účinně, a sloužit svým spoluobčanům lze i jinak než ve volených funkcích.

Podle předvolebních preferencí je u voličů již delší čas jedničkou hnutí ANO Andreje Babiše. Čím podle vás Andrej Babiš u lidí tak „boduje“?

To je asi otázka spíše na něj, či přesněji řečeno na jeho poradce. Je nepochybné, že za své získané peníze si dokáže pořídit vysokou kvalitu, a svým způsobem je pro mne až nečekané, že ty poradce většinou také skutečně poslouchá. Já však vždy budu zastáncem čitelné poitické politiky a věřím, že postupně velké části veřejnosti dojde, že je čitelnější a férovější než ta nepolitická. Už tyto nadcházející podzimní volby jasně ukazují, že tomuto hnutí docházejí lidé a celkový výsledek bude podobně rozpačitý pro všechny zúčastněné, podobně jako v květnu tohoto roku.

Jakou politiku podle vás dělá vláda Bohuslava Sobotky? Máte nějaké kritické výhrady proti členům tohoto kabinetu, nebo podle vašeho mínění všichni ministři pracují dobře?

Vláda Bohuslava Sobotky nedělá žádnou politiku na rozdíl od vlády Andreje Babiše. Ta zatím nemá žádné měřitelné výstupy, koneckonců vládne zatím velmi krátkou dobu. Ministrům se ministrování nepochybně líbí a své funkce si užívají. Podle mne však ještě v závěru tohoto roku dojde ke značné rekonstrukci kabinetu a teprve potom začne být zjevné, kam vlastně míří. Nic moc pozitivního však neočekávám, snad jen to, že začne narůstat počet občanů, kteří si uvědomí, že volby jsou opravdu důležité a že s nadáváním na politiku je vždy potřeba začít u sebe, protože my voliči jsme ti, kteří tam ty bizarní postavy posílají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…