Pravicová aktivistka promluvila o polistopadovém Klausovi a jeho obtížném úkolu

06.01.2014 16:30

ROZHOVOR V době silných protestů proti Nečasově vládě se podílela na vzniku sdružení, které naopak vládu podporovalo. Jako reakci na levicové hnutí ProAlt spolu s dalšími pravicově orientovanými založila sdružení ProtiAlt. Nyní Miroslava Táborská pro ParlamentníListy.cz komentuje současnou politickou situaci a říká, proč si nemůže nikdy vážit a uznávat prezidenta Miloše Zemana. Na rozdíl od jiných je Táborská přesvědčena, že ODS má šanci se znovu vzpružit. Přeje si návrat Václava Klause do aktivní politiky.

Pravicová aktivistka promluvila o polistopadovém Klausovi a jeho obtížném úkolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Vzhledem k tomu, že prezident republiky pronesl vánoční poselství, na Nový rok k nám opět, i když prostřednictvím rozhovoru, promluvil Václav Klaus. Znovu zopakoval, že podle něho polistopadový režim skončil. Vnímáte to stejně? Dá se říct, čím se bude lišit život a politická praxe v "novém režimu"?

Ano, myslím, že polistopadový režim, který bych charakterizovala jako "učení se" užívat demokracii spolu s odpovědností, skončil. A nejen kvůli tomu, že se do PSP ČR dostalo významné množství poslanců z nikoli politických stran. Skončilo ono učení. A vysvědčení není právě nejlepší. 71 % občanů si myslí, že za ně odpovědnost má nést stát. A tak volí ty, kteří jim péči slibují. A to ačkoli mají zkušenost, že sliby nebývají zasazeny do reálných rámců. 

Exprezident má stále u značné části veřejnosti a médií "na talíři" amnestii z ledna minulého roku. Je to tak v pořádku? Co podle vás stojí za tím, že tento Klausův krok mediálně v podstatě ukryl nespočet kroků během jeho desetiletého mandátu?

Nikomu se dosud nepodařilo správně vysvětlit, že přetransformovat socialistické státní vlastnictví výrobních prostředků na klasické tržní hospodářství není legrace, ale velmi obtížný úkol. Je třeba nezapomínat, že téměř nikdo neměl peníze a ani s nimi neuměl zacházet. To Klaus věděl. Co nevěděl, bylo, že stejné jako s penězi mezi lidmi je to i s informacemi a schopností si je zjistit. Což bohužel trvá dodnes. Stále nejsme ochotní věnovat čas získávání informací, stačí hesla a posléze hledání viníka. Klaus se jako viník hodí. Je to osobnost s mnoha výraznými vlastnostmi, ať už kladnými, nebo zápornými.

Jedinou amnestií za dvě volební období dokonce vyrušil ze spánku Senát. Bohužel jen na tu chvíli.

Pokud jde obecně o budoucí působení Václava Klause, přála byste si, aby se ještě výrazněji veřejně angažoval? Případně v čem? A je pro něho ještě v aktivní politice za "nového režimu" prostor?

Bylo by dobře, kdyby Václav Klaus dál působil v politice. Je jeden z mála, který si o politice myslí, že by mohla být čistá. Mohl by tuto čistotu prosazovat a popisovat funkci politiky, protože Václav Klaus vždycky bude nepřehlédnutelná osobnost.

Jaké máte pocity ze stavu a vývoje pravicové scény u nás během již uplynulého roku?

Pravice, tedy to, co v ČR nazýváme pravicí, se asi musí chvíli nadechovat. Táhla to dlouho, a to není nikdy dobře. A nejspíš budeme v Evropě zase poslední, nebo skoro poslední, kdo se vzepře většímu a většímu přerozdělování, narůstající byrokracii a čím dál drsnějšímu omezování živnostníků a malých podnikatelů, či omezování osobní svobody ve jménu osobního i veřejného bezpečí tak, jak ho vidí stát. 

Co si myslíte o budoucnosti ODS? Má ta strana vůbec na to, aby se v opozici alespoň trochu vzpamatovala? A kdo by se musel postavit do jejího vedení?

ODS určitě šanci má. A není ani tak důležité, kdo bude lídr. Voliči ODS nedají ani na maskoty, ani na známé tváře, a nevěří ve vůdcovství. Voliči ODS jsou demokraté a uslyší na změnu zdola. ODS má dost kvalitní základnu.

Někteří politici ODS i řada komentátorů mluvila o tom, že ODS pobyt v opozici prospěje, jenže role opozičního vůdce ve sněmovně se očividně ujal Miroslav Kalousek. Jak to vidíte s TOP 09? Proč ve srovnání s ODS neztratila zdaleka tolik voličů, přestože právě TOP 09 měla ta nejméně populární ministerstva v bývalé vládě?

Byla to vláda ODS. Takže ona ponese prohry. Komunikační strategii má TOP 09 o několik tříd lepší než ODS. A i to patří ke schopnosti vládnout. Pan Kalousek je výborný politik a inteligentní šoumen, ví, jak zaujmout a o čem mluví. Umí dobře prodat svoje přednosti a zamluvit chyby.

Takže je to zase o schopnosti zjistit si informace. Ale mnozí voliči čekají, až jim je někdo napíše do oblíbených novin, nebo nalepí jako hesla na volební plakát. ODS musí začít komunikovat. 

S jakou náladou vzhlížíte k budoucí vládě ve známém složení ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

Vláda, ve které je ministrem financí člověk, který ovládá značný kus trhu a je příjemcem dotačních miliard, je velmi špatný vtip. Musíme doufat, že ČSSD udrží demokratické principy. KDU by jí v tom mohla hodně pomoci. Pokud se budou řídit heslem nebát se a nekrást.

Jako pravicově smýšlející člověk, není pro vás byť malou nadějí v budoucí vládě Andrej Babiš, který zatím prosadil nezvyšování daní a slibuje vážné zefektivnění fungování státu? To jsou přece ryze pravicové myšlenky…

Andrej Babiš je onen nepolitický politik. Politika ho nezajímá a nerozumí jí. Je to především byznysmen. Předpokládám, že z jednání vlády, která jsou v hledání konsensu úmorná, bude odcházet s práskáním dveřmi. Stát, tedy ten demokratický, není firma, kdy jen jeden přikazuje a nese odpovědnost.

Nezvyšování daní můžeme přiřadit pravicové politice. Jenže s tím musí jít ruku v ruce buď snižování výdajů, nebo zadlužování. Člověk, který se nechce zdržovat čtením státního rozpočtu, se spíš vydá po linii zadlužování. A to už pravicová politika není.

Sdružení ProtiAlt, k jehož vzniku jste před časem přispěla, dává velmi výrazně najevo nesouhlas a vůbec obecné nesympatie k prezidentu republiky. V čem máte s Milošem Zemanem největší problém?

Je těžké říct, v čem největší. Zákulisní jednání, ponižování politických soupeřů, jmenování vlády, o které by i podprůměrně nadaný politik věděl, že nedostane důvěru… 

Jednou věcí je nesouhlas s politikem a jeho činy, ale ProtiAlt vůči prezidentu třeba na svém Facebooku nezřídka kdy útočí dost drsně. Neměla by být na místě alespoň elementární úcta k hlavě státu jako takové?

Je nemožné vážit si hlavy státu, když si hlava státu neváží úřadu hlavy státu. 

Jestli se nepletu, v předčasných volbách jste volila Svobodné, kteří dlouhodobě prosazují vystoupení ČR z Evropské unie. V reakci na to se často objevují zkratky typu, že by nás vystoupení zničilo, nebo že bychom se dostali pod křídla Moskvy. Co na to říct?

Ano, jsem jedna z několika členů ProtiAltu, kdo volil Svobodné. A tak vím, že prosazují referendum o vystoupení z EU. Svobodní však zároveň schvalují schengenský prostor a schengenské dohody.

Mimochodem, jak vlastně EU může zabránit Moskvě v její touze po přičlenění pod svá křídla kteréhokoli státu? Vyjádří znepokojení, pošle vojsko, napíše ostrý protest do OSN? Tady jde přece o ekonomiku. To my musíme volit svoje zástupce tak, aby se to nestalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…