Pražský radní Lacko: Jak je to s cenami energií a kdo podle něj manipuluje se zákazníky?

16.03.2016 17:22

ROZHOVOR Pražská plynárenská nevlastní žádná masmédia a ke komunikaci se zákazníky využívá transparentní nástroje, jako jsou call centra, dopisové či marketingové kampaně, řekl naší redakci Radek Lacko, pražský radní, který se otevřeně vyjádřil k některým publikovaným materiálům, jež se týkají cen energií.

Pražský radní Lacko: Jak je to s cenami energií a kdo podle něj manipuluje se zákazníky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní za ANO Radek Lacko

V některých denících se, pane radní, objevují výrazy „nehorázné marže obchodníků s plynem“. Můžete nám říci, jaká je realita, například v městem vlastněné společnosti Pražská plynárenská?

Pražská plynárenská (PP) je sice městská společnost, ale je to 100 procentně komerční firma, která funguje na vysoce konkurenčním trhu. Pokud si porovnáte marži, kterou dosahuje PP a ostatní zavedení dodavatelé energií, jako je ČEZ, PRE, RWE, E ON, tak je PP na srovnatelné úrovni. Kalkulace s aktuální nákupní cenou komodity jsou velmi zkreslené, protože tito zavedení obchodníci, aby zajistili kontinuální dodávky, musí nakupovat plyn až několik let dopředu. Což články, které se objevují v některých bulvárních plátcích buď záměrně, nebo z neznalosti, zamlčují.

Dobře, to byly marže, ale co ceny pro konečné zákazníky? Opět se objevují informace, že je Pražská plynárenská nejdražší.

V případě Pražské plynárenské veřejný ceník nereflektuje skutečně nasmlouvané ceny. Zákazníkům se snažíme nabídnout individuální produkty, které jsou oproti ceníku výrazně výhodnější. V tomto je cenová politika PP podle vývoje počtu zákazníků na konkurenčním trhu úspěšná. Předpokládám, že zákazníci reagují pozitivně také na nadstandartní benefity,  jako je pojištění, úhrada oprav a další doplňkové služby.

Z médií se dozvídáme, že i zavedení obchodníci s energiemi, které jste jmenoval, přistupují k plošnému zlevňování plynu, je to tak?

Máte pravdu a ani Pražská plynárenská jako konkurenční subjekt na trhu není pozadu. Společnost kontinuálně vyhodnocuje dopady poklesu cen na aktuálním trhu v kontextu dlouhodobých nákupů tak, jak jsem uvedl výše. A jsme rádi, že i my jsme ve středu mohli pro naše zákazníky zveřejnit nejen zprávu o plošném snížení cen neregulované složky komodity o 11 procent, ale i to, že jsme pro ně spustili nové tarify, se kterými můžou výrazně ušetřit.

Znovu se zeptám na fungování Pražské plynárenské. V některých médiích se objevují informace o odměňování managementu různých státních a městských společností. Jak je na tom Plynárenská?

Společnost prošla v roce 2014 rozsáhlou restrukturalizací, byl to rok, kdy došlo k odchodu mnoha zaměstnanců, včetně vyššího a středního managementu společnosti. S tím samozřejmě byly spojené mimořádné položky i v rámci osobních nákladů. Tyto mimořádné položky tvořily v roce 2014 více než 35 procent celkových osobních nákladů na vedení společnosti. Když si tedy spočítáte očištěné průměrné personální náklady na vedení společnosti, vyjde vám částka, která je v porovnání s konkurenčními společnostmi na konzervativní úrovni.

Co tedy vidíte za mediálními útoky?

Pražská plynárenská nevlastní žádná masmédia a ke komunikaci se zákazníky využívá transparentní nástroje, jako jsou call centra, dopisové či marketingové kampaně. V případě některých médií, která jsou vlastněna konkurenty Pražské plynárenské, dochází ke skrytému ovlivnění a manipulaci zákazníka skrze články, které informace podávají zkresleně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…