Pražský starosta z ODS řekl, co bude s Letnou po dobudování tunelu Blanka

29.06.2014 16:23

ROZHOVOR Na základě výstupů z referenda zastupitelstvo Prahy 7 vyzvalo hlavní město k novelizaci obecně závazné vyhlášky, která herny povoluje. V rámci této novely chce sedmá městská část přistoupit k úplnému zrušení heren na svém území, řekl na téma hazardu starosta „sedmičky" Marek Ječmének.

Pražský starosta z ODS řekl, co bude s Letnou po dobudování tunelu Blanka
Foto: archiv
Popisek: Marek Ječmének

Už jste začali s přípravou komunálních voleb, co vše to pro vás znamená?

Příprava komunálních voleb probíhá po technické stránce kontinuálně. Městská část pak především pokračuje v započaté práci a snaží se finalizovat rozpracované projekty, aby mohly být do voleb dokončeny či předány příštímu zastupitelstvu v co nejucelenější podobě.

Dlouhodobě bojujete proti v hazardu, uspořádali jste i místní referendum, ale to kvůli nedostatku voličů nebylo přijato. Budete v tomto boji pokračovat?

Přestože hlasování o hazardu nemělo dostatečnou účast, aby bylo ze zákona platné, dali jsme našim občanům jasný příslib maximálně reflektovat jejich vůli. Na základě výstupů z referenda proto zastupitelstvo Prahy 7 vyzvalo hlavní město Prahu k novelizaci obecně závazné vyhlášky, která herny povoluje. V rámci této novely chce sedmá městská část přistoupit k úplnému zrušení heren na svém území. Zároveň se však domnívám, že by postup v této důležité otázce měl být opřen o ucelenou celopražskou koncepci. Jednotlivé ostrůvky nulové tolerance nepředstavují dlouhodobé řešení, jelikož pouze přesouvají zátěž vyplývající z provozu hazardních her mezi jednotlivými městskými částmi. Proto na hlavním městě rovněž iniciujeme systémové řešení problematiky hazardu na celém území Prahy.

Má Praha 7 nějaká specifika oproti ostatním městským částem?

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 8230 lidí
Jedinečnost Prahy 7 je do značné míry dána již její polohou. Sedmá městská část je situována na výběžku ze všech stran obklopeného Vltavou, což jí dává ojedinělý charakter a specifickou atraktivitu. Zároveň je zde, přes nevelkou rozlohu, celá řada zajímavých a hojně vyhledávaných míst, jako je Výstaviště, Holešovická tržnice, Veletržní palác, Národní technické a zemědělské muzeum či stadiony fotbalové a hokejové Sparty. Stěžejním prvkem Prahy 7 je také výrazný podíl zeleně. V rámci širšího centra Prahy je na tom díky Stromovce a Letenským sadům nejlépe.

Jaký je váš názor na nově vzniklé politické strany a hnutí?

Na komunální úrovni je ve volbách hodnocen jak program, tak lidé, kteří jej chtějí prosazovat. Pokud nějaká nová uskupení nabídnou smysluplný program a kvalitní členskou základnu, která přináší schopnosti a zkušenosti, aby svůj program prosadila v praxi, tak jejich vstup do komunální politiky může být přínosem.

Myslíte si, že je možné, aby celopražsky uspěla například Volba pro Prahu nebo hnutí Pro Prahu?

Zde se opět musím vrátit k předchozí odpovědi. Pokud voliče přesvědčí svým programem a kvalitní kandidátkou, tak samozřejmě může uspět kdokoliv.

Budete letos kandidovat samostatně, nebo jste přemýšleli o společné kandidátce?

Za sebe mohu říct, že jsem se dosud ještě nerozhodl, zda vůbec budu kandidovat a komunální politiky se nadále v nějaké roli účastnit.

Jaká bude podle vás budoucnost Letenské pláně po dokončení tunelu Blanka?

Toto je velmi důležitá otázka, které se Praha 7 aktuálně intenzivně věnuje. Počátkem června tohoto roku jsme otevřeli diskuzi, jež se dotýká budoucí podoby a možného využití oblasti Letenské pláně a Letenských sadů. Tento významný prostor s jedinečným charakterem v oblasti širšího centra Prahy představuje jedno z nejvyhledávanějších míst k rekreaci a trávení volného času v rámci celého hlavního města. S blížícím se otevřením tunelu Blanka však celá oblast zůstává ve stavu provizoria a neexistuje žádný plán, jak to změnit. Protože důsledky dopadají nejvíce na občany Prahy 7, rozhodli jsme se převzít iniciativu a vyhlásit soutěž, jejímž prostřednictvím chceme do problematiky zapojit širokou veřejnost a získat smysluplné návrhy možných úprav daného prostoru. Ty by nám následně měly sloužit jako podklady pro jednání s vlastníkem pozemků, kterým je hlavní město Praha.

Aktivně se podílíte na budování dětských hřišť, jaké další projekty plánujete pro kultivaci městské části?

Jak již bylo řečeno, aktuálně se snažíme především dokončit rozpracované projekty. Mezi ty nejvýznamnější patří rozsáhlá revitalizace Ortenova náměstí či rekonstrukce Mateřské školy Kostelní, jejíž součástí je i přístavba pavilonu pro dvě nové třídy. Na podzim tohoto roku by měla rovněž začít dlouho připravovaná obnova významné památky – vodárenské věže na Letné.

Které vaše projekty považujete za nejúspěšnější?

Jedním z cílů, k nimž se vedení Prahy 7 zavázalo již na počátku minulého volebního období, byla revitalizace a přeměna významných či frekventovaných veřejných prostranství. Jsem rád, že se nám v této souvislosti povedlo zrealizovat hned několik stěžejních projektů. Mezi největší úspěchy bych řadil rekonstrukci všech čtyř náměstí na území naší městské části.    

Vaše městská část podporuje lidi v sociální tísni, jak se váš program osvědčil?

Praha 7 realizuje řadu programů zaměřených na občany v sociální tísni, jejichž dopad v praxi vnímám jako velmi pozitivní. V roce 2009 jsme zahájili program finanční podpory ohrožených skupin nájemníků obecních i soukromých bytů, který je zaměřen na příjemce starobního či invalidního důchodu a osamělé rodiče pečující o zdravotně postižené dítě. Za dobu trvání tohoto programu sedmá městská část vyplatila 266 nájemníkům částku v celkové výši téměř 900 tisíc korun. V roce 2012 jsme také zavedli bezplatnou finanční poradnu a v rámci protidluhové kampaně občané mohli opakovaně zdarma navštěvovat přednášky na téma, jak předcházet finančním problémům. Velmi intenzivně se pak Praha 7 věnuje svým starším občanům, pro které realizujeme rozsáhlou síť programů a služeb, jako je Akademie celoživotního vzdělávání, Senior akademie, zaměřená na bezpečnost a prevenci, rehabilitační kurzy plavání, počítačové kurzy, bezplatná právní poradna, systém tísňového volání, sociální poradenství a mnoho dalšího.

V čem spatřujete největší nedostatky politiky na komunální úrovni?

Největší nedostatek spatřuji v kompetencích městských částí, jež by měly být jednoznačně posíleny tak, aby zastupitelé mohli reálně rozhodovat o podstatných věcech, které se bezprostředně dotýkají života občanů. V současné době tomu tak bohužel v mnoha ohledech není. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…