Před rokem 89, že se žilo líp? No není divu, říká komunistka Semelová

07.01.2015 20:24

ROZHOVOR Lidé měli práci a příjem, za který mohli slušně a důstojně žít, nemuseli se bát, že v důchodovém věku nebudou mít na živobytí, neexistovalo bezdomovectví a chudoba. V dnešní "demokracii" nemá člověk dovolání, majetek, který vytvořily předchozí generace, se lidem ukradne za bílého dne a předá se na zlatém podnosu církvi, nad slušností a poctivostí vítězí ostré lokty, podvody a lži, konstatovala Marta Semelová z KSČM, poslankyně a zastupitelka Prahy.

Před rokem 89, že se žilo líp? No není divu, říká komunistka Semelová
Foto: red
Popisek: Marta Semelová (KSČM)

Byla jste u toho, paní poslankyně, když se minulá rada rozhodovala o stavebních předpisech? Dostali jste například předpisy k nahlédnutí? Mohli jste je nějak připomínkovat?
 
Ne, u toho jsem nebyla, protože jsme do Rady nebyli „demokraticky“ přizváváni. Předpisy s námi nikdo nekonzultoval, ani nám je nedal k nahlédnutí. Na posledním jednání zastupitelstva v září jsme si vynutili jejich projednání v ZHMP a ani zde předpisy nebyly k dispozici a čerpali jsme pouze z informací z médií.
 
Matěj Stropnický požádal MMR o prodloužení lhůty pro zpracování připomínek, které ministerstvo ke stavebním předpisům má. Myslíte si, že koalice bude usilovat o úplné zrušení předpisů a představí nové?
 
Bohužel ani nová koalice nepovažovala dosud za nutné své postupy, a to se týká i této záležitosti, s námi konzultovat. Rada hlavního města ani nepředstavila svoje řešení  zastupitelstvu, takže opravdu netuším, jak bude postupovat.
 
Jaký je Váš názor na Matěje Stropnického jako náměstka primátorky?  
 
Uplynula příliš krátká doba k tomu, aby ukázal, jak si v roli náměstka primátorky povede. Za pozitivní pokládám skutečnost, že se jako jediný z těch, kteří kandidovali do rady, přišel před ustavujícím zasedáním představit našemu klubu. A pokud jde o věk, ten není rozhodující, důležitější budou výsledky práce.
 
 
Myslíte si, že hnutí ANO bude v řízení Prahy úspěšnější než TOP09?
 
Rovněž na tuto otázku je předčasné odpovídat, doufám jen, že se hnutí ANO vyvaruje chyb předchozího vedení radnice a také, že bude daleko lépe komunikovat se všemi zvolenými zastupiteli a kluby.
 
Kdo podle Vás v budoucnu nahradí Karla Schwarzenberga ve vedení TOP09?  
 
O tom nebudu spekulovat, to je vnitřní záležitost TOP 09.
 
Podle průzkumu agentury Phoenix research je Adriana Krnáčová druhou nejoblíbenější hejtmankou. Jak si vysvětlujete takový úspěch?
 
Průzkum jsem neviděla, nevím, jak byla položena otázka. Respondenti však nemohli posuzovat výsledky její práce. Možná, že spíše sehrál roli fakt, že jde o ženu a novou tvář, možné je i to, že tak hlasovali pro Babiše, koneckonců primátorka si ho pozvala i na rozdávání polévky.
 
 
A jak jste spokojená s hnutím ANO ve Sněmovně? Spolupracujete na něčem? 
 
Jak s kým. S některými poslankyněmi a poslanci dokážeme na rozumných věcech spolupracovat celkem dobře, s některými to jde obtížně. Důležité pochopitelně je i to, co se zrovna projednává.
 
Jak hodnotíte Bohuslava Sobotku rok poté, co vede vládu naší republiky? Je podle Vás schopnějším premiérem, než byl Petr Nečas? A nemyslíte si, že vládu vede spíše ministr financí Andrej Babiš? 
 
Být schopnějším než Petr Nečas, není nic složitého. Očekávala bych však, že vláda vedená Sobotkou a ČSSD bude mnohem aktivněji prosazovat své předvolební sliby, konkrétně např. v otázce církevních restitucí, daňových zákonů apod. Pokud jde o Babiše, ukazuje se spíš to, že se dosud nerozhodl, zda bude pravicovým koaličním politikem či opozičním pravicovým politikem s určitým sociálním cítěním.
 
 
Co si myslíte o služebním zákoně? Je připraven dostatečně?
 
KSČM měla k podobě služebního zákona vzniklého jako kompromis koalice a pravicové opozice  výhrady a při hlasování ho nepodpořila.
 
Proč se podle Vás střídají ministři dopravy jako na běžícím pásu? 
 
Nezabývám se podrobně otázkou dopravy, proto se nemohu vyjádřit. Příčina může být v určité nahodilosti personální práce  vlády.
 
Bylo podle Vás lépe před rokem 1989? Stále častěji se totiž objevují názory, že ano. 
 
Není divu. Lidé měli práci a příjem, za který mohli slušně a důstojně žít, nemuseli se bát, že v důchodovém věku nebudou mít na živobytí, neexistovalo bezdomovectví a chudoba. V dnešní "demokracii" nemá člověk dovolání, majetek, který vytvořily předchozí generace, se lidem ukradne za bílého dne a předá se na zlatém podnosu církvi, nad slušností a poctivostí vítězí ostré lokty, podvody a lži.
 
Jste spokojená s vedením KSČM? Nebo byste ráda viděla nějakou změnu?
 
K otázkám vnitřní práce strany se zásadně vyjadřuji na vnitrostranických jednáních.
 
Co jste říkala na demonstrace proti prezidentu republiky? 
 
I když chápu, že občanům se některé kroky a vyjádření prezidenta, stejně jako mně, nelíbily, tak způsob vyjádření názoru házením vajíček na účastníky pietního aktu považuji za krajně nedůstojné. Mám pocit, že akce proti prezidentu republiky mohou souviset se snahou podřídit bezvýhradně Českou republiku zájmům USA a NATO.
 
Co pro Vás znamenal rok 2014? 
 
Rok 2014 pro mě nebyl ničím výjimečný.
 
Co mohou voliči KSČM čekat v roce 2015?
 
Pokračující snahu našich zastupitelů a poslanců o naplňování našeho programu a prosazování jejich zájmů.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…